Hirdetés

J.K. Rowling cseppet sem aggódik a hagyatékáért

|

Az író szerint teljesen félreértik őt azok, akik a transzbotrány miatt aggódnak az életműve megítéléséért.

Hirdetés

J.K. Rowling nemcsak azért büszkélkedhet figyelemre méltó életúttal, mert a Harry Potter-széria képében lerakta az asztalra minden idők egyik legsikeresebb könyvsorozatát, hanem azért is, mert az évek során a legváltozatosabb társadalmi csoportoknál sikerült kihúznia a gyufát a munkásságával és a személyes véleményével.

A Harry Potter-kötetek megjelenése idején még szélsőséges keresztények támadták a boszorkányságot "propagáló" művei miatt, míg később a politikai-kulturális jobboldalról érték kritikák, amiért utólag visszanyúlva meleget "csinált" Dumbledore professzorból, vagy amikor támogatta, hogy egy színdarabban egy fekete színésznő játssza Hermione Grangert. Manapság viszont már a liberális oldalon, azon belül is főként az LMBTQ-tábor egy részében számít persona non gratának, miután a magát feministaként definiáló írónő az ellenzői által transzfóbnak talált megjegyzéseket tett.

Hirdetés

Az utóbbi években kirobbant botrány most a szép sikereket arató Hogwarts Legacy megjelenése miatt ismét maximális teljes ég, így nem is jelenhetett volna meg az az új podcastsorozat, amely reflektál az író életét végigkísérő, minden oldalról érkező felháborodásokra. A The Witch Trials of J. K. Rowling (J.K. Rowling boszorkányperei) című műsor lényegében egy hosszú interjú, amit Rowling otthonában készített Megan-Phelps Roper, egy szélsőséges baptista szekta kiugrott tagja.

A széria első részében Rowling üzent azoknak, akik szerint az írónő lerombolta az életművét a transzneműséggel kapcsolatos véleményével.

"Nem az örökségemre gondolva járkálok fel s alá a házamban.  Milyen fellengzős módja már az életnek az, ha úgy járkálsz, hogy azon agyalsz, hogy mi lesz az örökséged? Mindegy, mert halott leszek. A jelennel foglalkozom. Engem az élők érdekelnek."

- mondta Rowling, aki úgy véli, hogy az életműve utólagos megítélése miatt aggódók nem is ismerhették volna jobban félre a személyét. Az írónő emellett arra is kitért, hogy számos erőszakos fenyegetés érte a transzneműséggel kapcsolatos nézetei miatt, s hogy a zaklatói még az otthonához is elmentek.

A Free Press gondozásában megjelent The Witch Trials of J. K. Rowling összesen 7 epizódból áll majd, amelyből eddig kettő vált elérhetővé. Rowling aktuális botrányát egy 2020-as twitter-poszt indította el, amelyben az írónő a nemtetszését fejezte ki egy újságcikk kapcsán, ami a transzneműekre való figyelmesség jegyében "menstruáló személyként" jellemezte a nőket. Az írónő később kifejtette, hogy ugyan tiszteli a transz embereket, a biológiai nem (sex) tagadásának gyakorlatát viszont veszélyesnek tartja.

"Az a gondolat, hogy az olyan nők, mint én, akik évtizedek óta empatikusak a transz emberek iránt, és rokonságot éreznek velük, mert hasonlóan kiszolgáltatottak, mint a nők - értsd: a férfiak által elkövetett erőszaknak -, "gyűlölik" a transz embereket, mert szerintük a biológiai nem valódi és megélt következményekkel jár - képtelenség."

- posztolta akkoriban Rowling. Nem lennénk meglepve, ha az podcastsorozat későbbi részeiben bővebben is szóba kerülne a téma, hiszen az eddig elhangzottak alapján az írónőt nagyon is érdekli, mit gondolnak róla a kortársai.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)