Hirdetés

A Happy Birthday dal végre mindenkié

|

A Warner/Chappel Music kiadó elveszítette a pert, többé nem tudnak súlyos dollármilliókat bezsebelni a Happy Birthday nóta után. Végre szabadon énekelhetitek.

Hirdetés

Bár kevesen tudták, de a Happy Birthday című nótácska feletti jogokkal bizony ezidáig a Warner/Chappel Music kiadó rendelkezett. Nos, ennek a friss bírói ítélet alapján vége, mostantól kezdve szabadon felhasználható a mindenki által jól ismert születésnapi köszöntő.

George H. King bíró nem aprózta el a döntését megelőző kutatómunkát. Kiderítette, hogy a születésnapi dal elődjét a Good Morning to All-t még 1893-ban írta meg Mildred és Patty Hill. Később új szöveget kapott, Patty Hillnek köszönhetjük a jól ismert Happy Birthday to You-t. A testvérpár 1935-ben saját kiadójához (Summy Co.) regisztrálta be szerzeményét, de ezt a céget 1988-ban a Warner felvásárolta, így hozzájuk kerültek a jogok. Legalábbis eddig a hétig így tűnt. A friss, 43 oldalas ítélet értelmében a Hill-nővérek kiadója csupán a dallam és ennek zongorára való átültetése felett rendelkezett bármiféle tulajdonjoggal, a Happy Birthday szövegét sosem birtokolták. A nóta dallama pedig már 1949-ben közkinccsé vált.

Nem kis summától esik majd így el a Warner, hiszen eddig körülbelül évi 2 millió dollárt kaszáltak a jogdíjakkal. Természetesen otthon szabadon énekelhettük a dalt, de reklámokban és filmekben csak a kiadó engedélyével volt felhasználható.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)