Hirdetés

Kicsoda Blue Beetle, a DC legújabb mozis szuperhőse?

|

Sokan egyből egy hétköznapi Vasember másolatot látnak benne, de a valóság ennél egy cseppet bonyolultabb.

Hirdetés

Tegnap megérkezett az eredetileg az HBO Max streaming platformra szánt, végül azonban némi átszervezés után a Warner által inkább moziba küldött Blue Beetle film első előzetese. A sztori szerint a Xolo Maridueña által alakított Jaime Reyes egy elképesztő képességekkel rendelkező kék páncélt kap, így válik belőle tinédzser szuperhős. A trailer láttán a laikus nézők egyből háborogni kezdtek, mondván ez az egész nem több, mint egy olcsó Vasember vagy épp Pókember másolat (utóbbi esetben nyilván az MCU-s Vaspók ruhára gondolhattak). Ezekre a kritikákra válaszul Blue Beetle rajongói egyből bedobták az ellenérvét, miszerint hoppá, a Kék Bogár már 1939-ben felbukkant a képregényfüzetekben, ekkor pedig Pókember és Vasember még a kanyarban sem volt - Peter Parker először ugyebár 1962-ben tette tiszteletét az Amazing Fantasy képregénysorozat 15. számában, Tony Stark pedig felbukkanására pedig az 1963-as Tales of Suspense 39. számáig kellett várniuk a képregényrajongóknak.

Tény, hogy valóban több mint 80 éve, 1939-ben olvashattak a műfaj kedvelői először Blue Beetle kalandjairól, de azt sem szabad elfelejteni, hogy annak a karakternek már nem sok köze van a DC új mozifilmjének főhőséhez, lévén az ifjú új címszereplő, Jaime Reyes csak 2006-ban jelent meg a DC Comics kiadványaiban. De mi akkor a helyes megfejtés, tényleg ennyire bonyolult lenne a Blue Beetle kánon? Szerencsére nem annyira kaotikus a helyzet, mint elsőre tűnik, rakjuk gyorsan helyre az egészet, lássuk, mi is az igazság!

Hirdetés

Eredetileg nem is DC-s szuperhős volt

Az eredeti, első Blue Beetle, vagyis polgári neve szerint Dan Garret az 1939-ben kiadott Mystery Men Comics képregénysorozat első számában lépett rivaldafénybe. A képregényt a Fox Comics publikálta, magát a karaktert pedig Charles Nicholas Wojtkoskinek köszönhettük. Dan Garret egy golyóálló jelmezt viselő rendőrtiszt volt, aki egy Vitamin 2X nevű szer hatására kapott emberfeletti erőt. Hamar népszerű hőssé vált, még saját rádiójátékot is kapott. Az '50-es években azonban a Fox Comics lehúzta a rolót, a Blue Beetle jogok pedig a Charlton Comicshoz kerültek át.

Dan Garret, az első Blue Beetle
Dan Garret, az első Blue Beetle

Ők 1964-ben alaposan átdolgozták a karakter eredettörténetét, Dan Garrett (már két t-vel) immár egy régész volt, aki egy varázserejű szkarabeusztól kapta képességeit. Nem sokkal később azonban Garrett tanítványa, Ted Kord vette át a Blue Beetle perszónát, miután az első Bogár életét vesztette. Kord zseniális feltaláló volt, kütyüi segítségével harcolt a bűnözők ellen - ő tehát nem rendelkezett szuperképességekkel, Batmanhez hasonlóan csak a technológia nyújtott neki segítséget a rosszfiúkkal szemben.

Ted Kord, a második Blue Beetle
Ted Kord, a második Blue Beetle

Ugorjunk előre az időben egészen 1983-ig, amikor is a Charlton Comics csődbe ment, a Blue Beetle jogok pedig a DC Comics kezébe kerültek, hasonlóan például Captain Atom és The Question kiadási jogaihoz. Kevesen tudják, de eredetileg Alan Moore legendás képregénye, az 1986-ban indult és '87-ben lezárt Watchmen széria is a Charlton Comicstól megszerzett hősöket vonultatta volna fel, végül azonban Dick Giordano meggyőzte Moore-t arról, hogy inkább alkosson teljesen saját karaktereket.

Mindenesetre ekkor Blue Beetle-t is átemelték, a Ted Kord-féle verzió került be a fő DC-s kánonba, sőt még csatlakozott is az Igazság Ligája szuperhőscsapathoz. 2005-ben aztán a Countdown to Infinite Crisis című történetfolyamban Kord is meghalt, és végül így jutottunk el Jaime Reyesig, a harmadik, és egyben utolsó Blue Beetle-ig, akit a Warner is érdemesnek tartott arra, hogy saját mozifilmet kapjon, ezzel pedig ő legyen a DCEU első latin-amerikai szuperhőse.

Színre lép Jaime Reyes

Jaime Reyesszel 2006-ban, az Infinite Crisis képregénysorozat 3. számában találkozhattak először az olvasók. Jaime egy idegen technológiát hordozó szkarabeusz gazdateste lett, a gerincéhez csatlakozó kis mechanikus lény pedig elképesztő erővel ruházta fel a fiút: nemcsak beborította a teljes testét egy sérthetetlen kék páncél, de gondolatai segítségével formálni, alakítani is képes volt a vértet, gyakorlatilag bármilyen fegyvert kreálhatott belőle magának. Fontos szereplője lett az egész Infinite Crisis sztorinak, az eseményeket követően pedig a DC egyik ígéretes új ifjú hőse vált belőle, olyan csapatok oldalán harcolhatott, mint például a Tini Titánok.

Saját képregénysorozata is indult, de ez 2009-ben megszűnt. Később 2011-ben és 2016-ban újra megpróbálkoztak azzal, hogy saját szériát futtassanak vele, de mindkét sorozat rövid életűnek bizonyult. Érdemes azonban megjegyezni, hogy idővel alakítottak egy kicsit az eredettörténetén, és a kezdetben még földönkívüli technológiaként megjelent szkarabeusz végül egy mágikus varázstárgy lett.

Fontos jellemzője még Jaime karakterének az is, hogy sok más fiatal szuperhőssel ellentétben egyáltalán nem titkolja a családja előtt különleges képességeit - ellentétben mondjuk az ifjú Pókemberrel.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Milyen lesz a mozis Blue Beetle?

A DCEU-s Blue Beetle-ről egyelőre elég keveset tudunk azon túl, hogy a Cobra Kai sorozatban közönségkedvenccé vált Xolo Maridueña kapta meg a film főszerepét. Az sem teljesen világos még, hogy egészen pontosan ki lesz a mozi főgonosza. A Carapax the Indestructible Man nevű rosszfiút Raoul Trujillo alakítja majd, de szerepel a filmben egy Victoria Kord nevű nő is, őt Susan Sarandon formálja meg. Egyes tippek szerint igazából Victoria lesz a valódi antagonista. Nevéből nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy kapcsolatban lehet Ted Korddal, a második Blue Beetle-lel. A képregényekben Victoria Kord a Kord Industries vezérigazgatója, egyúttal Ted Kord nővére. A DC Comics kiadványaiban Victoria először idén februárban bukkant fel a Blue Beetle: Graduation Day című minisorozatban, szóval tulajdonképpen az a helyzet, hogy a filmekkel kapcsolatos hírekben előbb hallottunk róla, mint ahogy bemutatták őt az olvasóknak.

Victoria Kord a Blue Beetle Graduation Day #2 képregényben
Victoria Kord a Blue Beetle Graduation Day #2 képregényben

A mozis Victoriát egyébként a stúdió eredeti tervei szerint Sharon Stone játszotta volna el, és az első pletykák még arról szóltak, hogy Ted Kord feleségét tisztelhetjük majd benne, de a tárgyalások nem zárultak sikerrel a színésznő és a stúdió között, 2022 áprilisában pedig végül bejelentették, hogy a szerepet Susan Sarandon kapta meg.

Az előzetes egy bizonyos pontján látni lehet Dan Garrett és Ted Kord, vagyis a két korábbi Blue Beetle jelmezét is, szóval továbbra is minden adott ahhoz, hogy valamilyen formában róluk is meséljen majd az idén augusztusban a mozikba kerülő film.

A fentiek tükrében sem szabad elfelejteni azt, hogy vészesen közel állunk a DCEU lezárásához és ahhoz a teljesen új, immár DCU néven illetett filmes világhoz, ami a DC Studios új fejesének, James Gunnak az elméjében született meg. Jelenleg talán csak Gunn tudja, hogy a már bemutatott hősök közül kit fognak átemelni az új filmes világba, mindenesetre a legnagyobb nevekről, Supermanről, Wonder Womanről és Batmanről biztosan le kell mondanunk, Henry Cavill, Gal Gadot és Ben Affleck nem lesz a DCU része. Elviekben annak nem lenne akadálya, hogy Blue Beetle-t valahogyan átemeljék az új kánonba, de elég valószínű, hogy ebben az esetben nem kreatív indokok, hanem a tiszta matek fog végül dönteni, magyarul az lesz a lényeg, hogyan teljesít a mozipénztáraknál a Blue Beetle film. Ha jól, akkor az sem lehetetlen, hogy nem most láttuk utoljára Xolo Maridueñát kép páncélban repkedni. 

Ti mire számítotok mindezek kapcsán? Első mozis találkozásunk lesz egyben az utolsó is Blue Beetle-lel, vagy az új DCU-ban is vissza fog térni a karakter? Érdemes egyébként megjegyezni, hogy James Gunn már bejelentett egy Booster Gold sorozatot, Booster Gold és Blue Beetle pedig közeli pajtások a képregényekben, szóval egyáltalán nem lenne furcsa, ha a filmvásznon is összeeresztenék őket. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)