Hirdetés

Kicsoda Rhaenyra Targaryen, a Trónok harca: Sárkányok háza főszereplője?

|

Elég egyértelműnek tűnik, hogy ki lesz a HBO Max-os Sárkányok háza sorozat igazi főhőse, úgyhogy épp itt az ideje közelebbről is bemutatni őt.

Hirdetés

Tegnap új előzetest kapott az HBO Max Trónok harca spin-off sorozata, vagyis a Sárkányok háza. Az alább is megtekinthető, magyar feliratos kedvcsinálóból pedig kitűnik, hogy a cselekmény középpontjában a Targaryen ház egy konkrét tagja, Rhaenyra Targaryen áll. 

De kicsoda valójában Rhaenyra, és mi az szerepe a George R. R. Martin által megálmodott világban? Miért fogja egyből két színésznő is alakítani ezt a karaktert? Most megkíséreljük megadni nektek a legfontosabb válaszokat, 2022. augusztus 21-től pedig az HBO Max felé kell vennetek az irányt a további részletekért, hiszen ekkor indul majd el az új széria. 

Hirdetés

Ki ül épp a Vastrónon? 

Először tegyük gyorsan tisztába azt, kronológiailag hol is járunk: a Sárkányok háza nagyjából 200 évvel a Trónok harca sorozat előtt játszódik, ami gyakorlatilag azt is jelenti, hogy körülbelül 100 évvel járunk Aegon Targaryen hódítása után - ez egy korra jelentőségű esemény volt, hogy az időszámítást is ehhez kötik, a Trónok harca első évada például Hódítás után (H.u) 298-ban indult. Nagyot ugrunk tehát vissza az időben, ez pedig természetesen azt is jelenti, hogy teljesen más erőviszonyok uralkodnak még, illetve egy új szereplőgárdával kell megismerkednie a nézőnek. A széria címe is egyértelműen nyomatékosítja, itt bizony a Targaryenekről lesz szó, elsősorban a család három neves tagjáról.

I. Viserys Targaryen királyt Paddy Considine fogja alakítani. Ő sorrendben az ötödik Targaryen, aki a Vastrónra ülhetett, egészen pontosan H.u 103 és 129 között uralkodott. Fontos szereplő lesz még a Matt Smith által alakított Daemon Targaryen, aki Viserys testvére, egyúttal a korszak legnagyobb harcosa, de a leginkább központi karakternek Rhaenyra Targaryen tekinthető, az ő szerepét Milly Alcock és Emma D'Arcy kapták. Igen, egyből két színésznőről van szó, ebből pedig nem túl nehéz levonni azt a következtetést, hogy a vagy párhuzamosan folyik majd a cselekmény több idővonalon, vagy a sorozat egy bizonyos pontján nagy időugrás következik be. 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A Sárkányok táncához vezető út

A széria a Sárkányok tánca néven ismert (ugyanez a címe a  A tűz és jég dala regényciklusának ötödik kötetének is, de most nem erről van szó) Targaryen polgárháború  előtti eseményeket fogja boncolgatni, így azzal sem árt tisztában lenni, miről is szólt ez a háború: I. Viserys király legidősebb lányát, első házasságából megmaradt utolsó gyermekét, Rhaenyrát akarta utódjául, a trónra viszont bejelentkezett a király Alicent Hightowerrel kötött második házasságából született fia, Aegon is. A polgárháború a trónöröklés kérdésének eldöntése miatt tört ki. I. Viserys király ugyanis első felesége és többi gyermeke halála után lányát Rhaenyrát nevezte meg örökösének, a nagyurak hűséget is fogadtak neki. A király azonban később megházasodott, az előbb említett Alicent Hightowert vette el (őt Olivia Cooke alakítja a sorozatban). Második házasságából négy gyermeke született, közülük volt Aegon a legidősebb.

Bár már lett volna fiú örököse is, I. Viserys kitartott korábbi döntése mellett, továbbra is lányát kezelte utódjaként, ennek bebiztosítása érdekében pedig hozzáadta Rhaenyrát Laenor Velaryonhoz, akit John MacMillan kelt életre a szériában. Laenornak Targaryen vér is csörgedezik az ereiben anyja, Rhaenys Targaryen miatt - Rhaenys nem más, mint I. Viserys király unokatestvére. Ha azt hiszitek, hogy az ilyen szintű vérfertőzés kirívó, akkor egyrészt nem ismeritek a Targaryen ház családfáját, másrészt nagyon meg fogtok lepődni pár pillanaton belül. 

Laenor Velaryon (John MacMilla) és Rhaenyra Targaryen (Milly Alcock)

Családban marad

H.u 120-ban ugyanis Laenor Velaryon meghalt, Rhaenyra pedig saját nagybátyjához, a fentebb már említett Daemon Targaryenhez ment hozzá. I. Viserys Targaryen király H.u 129-ben meghalt, a Kistanács pedig nem tudott dönteni az utódlásról. Voltak, akik hűek akartak maradni a király eredeti óhajához, és Rhaenyrát koronázták volna meg, másik viszont inkább Aegont látták volna szívesen a trónon. Ezért robbant ki a Sárkányok tánca nevezetű polgárháború. 

Az HBO Max Sárkányok háza sorozatában az ideáig elvezető hosszú és eseménydús út részleteit ismerhetjük majd meg.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)