Hirdetés

Kik a Star Wars: Skywalker kora vörös sith rohamosztagosai?

|

A vörös rohamosztagosoktól sokkal többet vártunk, azonban a Star Wars: Skywalker kora sith trooperei végül inkább csak marketingfogásnak bizonyultak. De kik is ők valójában?

Hirdetés

A kezdetektől fogva alapvetésnek számít minden Star Wars mozi esetében, hogy az új filmek újfajta rohamosztagosokat is hoznak, ami egyfelől kiszolgálja a rajongói igényeket, mutatja a Köztársaság/Birodalom/Első Rend katonai erejének és technológiájának evolúcióját, valamint (és ez a Lucasfilm számára a legfontosabb) az egekbe tolja a merchandising bevételeket, hiszen egy új klónkatona vagy stormtrooper igazi pénznyomdának tekinthető, rengeteg új figurát és válogatott ajándéktárgyat el lehet velük adni. Nyilván nem véletlen, hogy a 2019-es San Diego Comic Conon bemutatott sith trooperek is egyből a gyártósorra kerültek, hiszen ki ne akarna vörös rohamosztagosokat a gyűjteményében látni, főleg, ha olyan minőségi figurákról van szó, mint mondjuk a Hasbro-féle Black Series új modelljei

Hirdetés

Ideális esetben azonban egy új rohamosztagosnak ennél jóval több feladata is lenne narratív szempontból. A Skywalker kora vörös sith rohamosztagosainál viszont nagyon érződik, hogy nem tudtak velük mit kezdeni. Könnyen lehet egyébként, hogy csak viszonylag későn kerültek be magába a forgatókönyvbe, mindössze akkor, mikor Colin Trevorrow távozása után átírták az egész szkriptet. A promóciós anyagokban ugyan kiemelt szerephez jutottak eztán, de magában a filmben csak az exagoli csata szereplői, sőt leginkább mellékszereplői lehettek - egyik pillanatról a másikra rántották elő az egész kompániát. Semmilyen konkrétumot nem kapunk megjelenésük okára, különböző háttéranyagokban kell turkálnunk azért, hogy egyáltalán kiderüljön például az, hogy hétköznapi emberek, vagy esetleg ismételten klónok rejtőznek a vérvörös páncélzat alatt.

Válaszoljuk is meg gyorsan ezt a kérdést: nem klónokról van szó, a sith trooperek viszont még a klónkatonáknál is hűségesebbek, ugyanis születésük óta arra képezték őket, hogy a sötét oldalt szolgálják, beléjük lett nevelve a sith ideológia, az utolsó pillanatig hűségesek maradtak az Uralkodóhoz. Az Első Rend katonáinál fejlettebb páncélzattal és fegyverzettel rendelkeztek, mondjuk ezzel sem mentek sokra a Steadfast csillagrombolón az Ellenállás harcosaival szemben. 

A "sima" sith rohamosztagosok mellett egyébként a Skywalker kora megvillantotta még nekünk a repülni is képes sith jet troopereket, illetve Darth Sidious személyes testőrségét, a sovereign protectorokat, akik nagyjából a régi royal guardoknak, vagy a Snoke köré felsorakozó pretoriánusoknak felelnek meg. Kár, hogy leginkább kihagyott ziccerként fogunk emlékezni a Végső Rend seregének sorkatonáira, viszonylag könnyedén sokkal jelentőségteljesebbé is lehetett volna őket varázsolni, ez azonban nem történt meg.  

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)