Hirdetés

Kilátástalan helyzetbe kerülhetnek a magyar mozik a szigorítás miatt

|

A kisebb mozikat bedarálhatja a holnaptól életbelépő korlátozás, a nagyobbak még maguk sem értik, pontosan mit lehet és mit nem.

Hirdetés

A Telex utánajárt annak, hogy egészen pontosan milyen hatással is lesz a hazai mozikra a keddtől, azaz holnaptól érvényes kijárási tilalom, illetve átfogó szigorítás. A hivatalos álláspont szerint a pontos részleteket a Magyar Közlönyben tisztázza majd a kormány, az eddig ismertetett sarkalatos pontokról pedig már mi is beszámoltunk.

De hogyan élik meg majd a gyakorlatban az új helyzetet például a magyar mozik? Liszka Tamás, a Budapest Film igazgatója (hozzájuk tartoznak olyan ismert művészmozik, mint a Toldi vagy a Puskin) a Telexnek mondta, hogy pontosan ő sem tudja, hogyan vonatkoznak a mozikra a frissen bevezetett szigorítások, szinte teljesen biztos abban, hogy szerdától nem lehet már moziba menni. Szerinte mindez a hagyományos mozik végét is jelentheti egyben. Kérdés, kap-e valamiféle gazdasági mentőövet a szektor.

Hirdetés

A legtöbb hazai multiplex mögött álló Cinema Citynél mindeközben serényen vizsgálják azt, hogy egészen pontosan mit tiltanak és mit engednek meg az új rendelkezések. A Cinema City ezidáig kitartott, folyamatosan voltak a vetítések úgy, hogy közben minden eddig érvényes szabályozást betartottak, tehát például megvolt a székek közötti kötelező távolság.

Vannak, akik a közösségi finanszírozásban bíznak, a Cirko-Gejzír Filmszínház például támogatói programot indított, melynek keretein belül éves mozibérlet váltható náluk, az egy év pedig akkor startol el, amikor beülünk az első filmre. Ebből mintegy 500 darabot kellene eladniuk ahhoz, hogy legalább belátható időn belül biztosított legyen a mozi helyzete.

A korlátozásokat bevezető rendelet első körben 30 napra vonatkozik, de amennyiben indokolttá válik, később azt bármeddig meg lehet hosszabbítani.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)