Hirdetés

Leállíttatták Tolkien örökösei A Gyűrűk Ura kriptovalutát

|

A szellemi termékek védelméért felelős hivatalt nem győzte meg a JRR Token nevű kriptovaluta kitalálóinak érvelése, így az érme mehet a Végzet hegyébe.

Hirdetés

Sokan még mindig nincsenek róla meggyőződve, hogy a kriptovaluták valóban széles körben hasznos technológiának bizonyulnak majd, és valószínűleg az sem teszi őket szimpatikussá a kételkedők szemében, hogy sokszor a témájuk (ami több esetben egy mémhez köti őket) dönti el, mennyire lesznek sikeresek. Valószínűleg ezt a logikát követve jött létre A Gyűrűk Ura világából erősen merítő JRR Token is, viszont az író, J.R.R. Tolkien hagyatékának kezelői viszonylag hamar leállíttatták a projektet.

Hirdetés
 

A Középfölde hangulatát megidéző, augusztusban útjára indított kriptovaluta egy pillanatig sem titkolta, mi ihlette a létrejöttét, a JRR Token emblémájában látható volt egy gyűrű, a weboldalának (ami már nem aktív, de archív formában visszanézhető) háttérképei között pedig egy, a hobbitok otthonára emlékeztető kunyhó és egy, Gandalffal több hasonlóságot mutató varázsló is szerepelt. Sőt, az érme készítői arra sem sajnálták a pénzt, hogy Tolkien műveinek filmfeldolgozásaiból felkérjenek egy színészt, hogy promóciós videót készítsen a tokennek.

A Tolkien-hagyaték kezelői kifejezetten gyorsan reagáltak, már augusztus 9-én panaszt nyújtottak be a szellemi tulajdon tiszteletben tartását ellenőrző World Intellectual Property Organizationnél, amiben leírják, hogy a JRR Token elnevezése, a weboldalán található szövegek és képek alapján az író munkájához igyekszik kapcsolódni és abból engedély nélkül profitálni. A kriptovaluta készítői azzal védekeztek, hogy a JRR Tokent máshogy írják, mást jelent, és máshogy is ejtik ki, mint az angol művész nevét. A WIPO kirendelt szakértője viszont ezt nem fogadta el, és azt rendelte el, hogy a domaint adják át a Toklien-hagyatéknak.

"(...) arra a következtetésre jutott, hogy a vita tárgyát képező domain név kizárólag azzal a céllal került kiválasztásra, hogy a panaszossal meglévő kapcsolat hamis látszatát keltse, vagy felidézze a panaszost, vagy annak bejegyzett védjegyeit a vita tárgyát képező domain névvel és weboldallal, a panaszos hírnevéből és jóhiszeműségéből profitálva, ebben az esetben pedig semmilyen legitim érdek nem lelheteő fel" - szól a hatóság döntése. A szakértőt az sem győzte meg, hogy a kriptovaluta készítői szerint a JRR-nek más jelentése is van, "journey from risk to reward", azaz utazás a kockázattól a jutalomig, de mivel ez sehol nem tűnt fel a weboldalon, illetve az utazásnak semmi köze a kriptovaluták vásárlásához, ezért ezt az érvet is lesöpörte az asztalról a hatóság.

Ezzel ugyan a JRR Token weboldala, Twitter-fiókja és YouTube-csatornája eltűnt a webről, még egy utolsó nyoma maradt a neten a vállalkozásnak. A valuta kiadása és a a Tolkien-hagyaték panaszának beérkezése után még egy NFT-kollekció is készült a JRR tokenhez, amiben szintén A Gyűrűk Ura világából gyanúsan ismerős karakterek tűnnek fel. Így valószínűleg csak idő kérdése, hogy ezekre is lecsapjon az író örökségét kezelő társaság.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)