Hirdetés

Leállíttatták Tolkien örökösei A Gyűrűk Ura kriptovalutát

|

A szellemi termékek védelméért felelős hivatalt nem győzte meg a JRR Token nevű kriptovaluta kitalálóinak érvelése, így az érme mehet a Végzet hegyébe.

Hirdetés

Sokan még mindig nincsenek róla meggyőződve, hogy a kriptovaluták valóban széles körben hasznos technológiának bizonyulnak majd, és valószínűleg az sem teszi őket szimpatikussá a kételkedők szemében, hogy sokszor a témájuk (ami több esetben egy mémhez köti őket) dönti el, mennyire lesznek sikeresek. Valószínűleg ezt a logikát követve jött létre A Gyűrűk Ura világából erősen merítő JRR Token is, viszont az író, J.R.R. Tolkien hagyatékának kezelői viszonylag hamar leállíttatták a projektet.

Hirdetés
 

A Középfölde hangulatát megidéző, augusztusban útjára indított kriptovaluta egy pillanatig sem titkolta, mi ihlette a létrejöttét, a JRR Token emblémájában látható volt egy gyűrű, a weboldalának (ami már nem aktív, de archív formában visszanézhető) háttérképei között pedig egy, a hobbitok otthonára emlékeztető kunyhó és egy, Gandalffal több hasonlóságot mutató varázsló is szerepelt. Sőt, az érme készítői arra sem sajnálták a pénzt, hogy Tolkien műveinek filmfeldolgozásaiból felkérjenek egy színészt, hogy promóciós videót készítsen a tokennek.

A Tolkien-hagyaték kezelői kifejezetten gyorsan reagáltak, már augusztus 9-én panaszt nyújtottak be a szellemi tulajdon tiszteletben tartását ellenőrző World Intellectual Property Organizationnél, amiben leírják, hogy a JRR Token elnevezése, a weboldalán található szövegek és képek alapján az író munkájához igyekszik kapcsolódni és abból engedély nélkül profitálni. A kriptovaluta készítői azzal védekeztek, hogy a JRR Tokent máshogy írják, mást jelent, és máshogy is ejtik ki, mint az angol művész nevét. A WIPO kirendelt szakértője viszont ezt nem fogadta el, és azt rendelte el, hogy a domaint adják át a Toklien-hagyatéknak.

"(...) arra a következtetésre jutott, hogy a vita tárgyát képező domain név kizárólag azzal a céllal került kiválasztásra, hogy a panaszossal meglévő kapcsolat hamis látszatát keltse, vagy felidézze a panaszost, vagy annak bejegyzett védjegyeit a vita tárgyát képező domain névvel és weboldallal, a panaszos hírnevéből és jóhiszeműségéből profitálva, ebben az esetben pedig semmilyen legitim érdek nem lelheteő fel" - szól a hatóság döntése. A szakértőt az sem győzte meg, hogy a kriptovaluta készítői szerint a JRR-nek más jelentése is van, "journey from risk to reward", azaz utazás a kockázattól a jutalomig, de mivel ez sehol nem tűnt fel a weboldalon, illetve az utazásnak semmi köze a kriptovaluták vásárlásához, ezért ezt az érvet is lesöpörte az asztalról a hatóság.

Ezzel ugyan a JRR Token weboldala, Twitter-fiókja és YouTube-csatornája eltűnt a webről, még egy utolsó nyoma maradt a neten a vállalkozásnak. A valuta kiadása és a a Tolkien-hagyaték panaszának beérkezése után még egy NFT-kollekció is készült a JRR tokenhez, amiben szintén A Gyűrűk Ura világából gyanúsan ismerős karakterek tűnnek fel. Így valószínűleg csak idő kérdése, hogy ezekre is lecsapjon az író örökségét kezelő társaság.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GameStar közösség tagja? Gyere a GameStar Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Kritikák, filmes érdekességek, magyar szinkron és hazai filmkultúra - a Puliwood a te oldalad is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)