Hirdetés

Lepkét neveztek el A Gyűrűk Ura egyik kultikus karakteréről

|

Nem ez az első alkalom, hogy egy hírességről neveztek el egy pillangófajt, de ritka az, hogy egy kitalált szereplőt tisztelnek meg ezzel.

Hirdetés

J.R.R. Tolkien legendás könyvei és az abból készült Peter Jackson-féle trilógia egyaránt kultikusak, a fantasy rettegett gonosza, Sauron pedig legalább annyira népszerű a rajongók körében és annyira beleitta magát a popkultúrába, mint Gandalf vagy Zsákos Frodó. Nem csoda, ha cosplayerek millióit ihlette már meg a lángoló szem vagy a félelmetes maszk, és olykor előfordulnak olyan érdekességek is, mint hogy nem a nézők, hanem a szakemberek inspirálódnak. Ez történt a Londoni Természettudományi Múzeum esetében is, amelynek tudósai egy új lepkecsoportot neveztek el A Gyűrűk Ura sötét ura, Sauron tiszteletére.

A múzeum Twitteren számolt be erről a szállóigévé vált idézetet kiforgatva, miszerint Mordorba nem lehet csak úgy besétálni, de pillangókat el lehet nevezni annak gazdájáról, így kapta egy vadonatúj lepkecsoport a Saurona nevet. A Sauronát a lepkék szárnyán található jellegzetes kör alakú jelek miatt hívják mostantól így, amelyek a tudósokat Sauron testetlen formájára, a vérfagyasztó szemére emlékeztették.

Hirdetés

A Londoni Természettudományi Múzeum pillangókkal foglalkozó vezető kurátora, Dr. Blanca Hueartas elmondta, hogy ezzel a szokatlan névvel felhívhatják a figyelmet erre az alulértékelt csoportra, és megmutatja, hogy még a nagyon hasonló kinézetű fajok csoportjában is meg lehet találni a szépséget az unalmasak között. A pillangók azért fejlesztették ki ezeket a jeleket, hogy megfélemlítsék a ragadozókat, mert ezáltal azok azt hiszik, hogy valamilyen veszélyesebb állat szemeit látják. 

De nem ez volt az első alkalom, hogy a tudósokat megihlette Tolkien munkája: a csillagászok már korábban megjegyezték, hogy a Macskaszem-köd is feltűnően hasonlít Sauron égő szemére, a Szaturnusz holdja, a Titán csúcsait pedig Ereborról, a Végzet Hegyéről és számos más, Középföldén található hegyről nevezték el.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)