Hirdetés

Jokernek festett emberek tüntetnek a kormány ellen Bejrútban

|

Nem biztos, hogy ez a legszerencsésebb képzettársítás, de a Joaquin Phoenix által megformált Joker a hatalom felelősségre vonásának jelképévé kezd válni, legalábbis Libanonban.

Hirdetés

Az már most is biztos, hogy a Joker hatalmas siker mind a kritikusok, mind pedig a film- és képregényrajongók körében, viszont már az első perctől fogva egyértelmű volt, hogy a történet fontos gerincét képző társadalmi kommentár és az anarchia félig-meddig pozitív színben való feltüntetése megosztja majd a közönséget. A média már a film megjelenésétől kezdve azzal riogatta a közönségét, hogy a Joker terroristák új generációját fogja majd megihletni, de most úgy tűnik, hogy egy egészen más közegben találta meg a közönségét.

Hirdetés

Libanon fővárosában, Bejrútban a napokban heves tüntesek indultak, ugyanis a népesség jelentős része a kormányt vádolja az ország drasztikus eladósodása és az ezzel járó gazdasági válság miatt. A tüntetést a "WhatsApp-adó" bejelentése váltotta ki, ami a szolgáltatásban indított hívásokat adóztatná, viszont fontos megjegyezni, hogy ez az elmúlt hónapban már a második nagyobb társadalmi megmozdulás, ami rezsim bukását követeli.

A hatalomban való bizalom megrendülése és a felelősségre vonás igénye valószínűleg sokakban elevenítette fel Arthur Fleck és Gotham városának helyzetét, ugyanis a tüntetésekről készült videókon és képeken többen láthatók olyan arcfestésben, mint amit Arthur és a követői viseltek a filmben. Alapvetően nem meglepő, hogy a popkultúra reklámarcává válik egy társadalmi mozgalomnak, hiszen Guy Fawkes évekig volt a Wall Street-i és politikai elit ellenzőinek szimbóluma, viszont még ennek ellenére is meglepő, hogy alig néhány hét alatt mennyire beépült a köztudatba Joker üzenete (illetve annak sajátos értelmezése).

Az ország vezetősége egyelőre még nem nyilatkozott hivatalosan a tüntetésekkel kapcsolatban, de Saad Hariri miniszterelnök már lemondott egy gyűlést annak érdekében, hogy inkább a jövő évi költségvetést gondolják újra.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)