Hirdetés

Loki kritika - most kezdődött el igazán az MCU 4. fázisa

|

A Loki sorozat első évadát több okból is emlegetni fogjuk majd a közeljövőben, és ezek közül az egyik az, hogy remekül sikerült.

Hirdetés

Bármennyire is merész és formabontó a Disney+-os Loki sorozat, valljuk be, igazából ez a projekt az elejétől fogva sikerre volt ítélve. Tom Hiddleston karakterét az első Thor film óta imádják a mozinézők, temérdek pici rajongói szív szakadt meg, mikor a Thanos elintézte a csínytevések istenét, így biztosra lehetett venni, hogy az alternatív idővonal saját Lokijának messiásként fognak örülni a tömegek. A képregényrajongók ráadásul imádják a párhuzamos világokat és idővonalakat, az pedig teljesen világos volt, hogy ez a sorozat könyékig beletúr majd multiverzumos kulimászba. 

A széria alkotóinak tehát annyi volt csupán a dolguk, hogy ne hibázzanak vészesen nagyot, ők viszont ezt a feladatot messze túlteljesítették, és egy csomó zseniális, a képregényes alapoktól ötletesen eltérő karakterrel ajándékoztak meg bennünket, végezetül pedig a Loki fináléja az egész Marvel filmes univerzum számára grandiózus változásokat vetít előre, így kijelenthető, hogy az MCU szempontjából is mérföldkő az első évad. Igen, csak az első, mivel immár hivatalos, hogy érkezik a folytatás.

Erről a sorozatról egyszerűen lehetetlen érdemben beszélni spoilerek nélkül, de azért próbáljuk minimalizálni a dolgot, a cikk végén, a lezárás taglalásakor viszont komolyabban is belemerülünk a mélyvízbe, itt külön figyelmeztetni fogunk benneteket erre.

Hirdetés

A Bosszúállók: Végjáték óta tudjuk, hogy egy alternatív idővonalon Loki a New York-i csata után meglógott a Tesseracttal, a Loki tévésorozatban pedig ennek a variánsnak a kalandjait követhetjük nyomon. Elég hamar megismerkedhetünk a TVA nevű szervezettel, ami az egyetlen, szent és sérthetetlen idővonal védelmére esküdött föl, és a főhősünkhöz hasonlatos anomáliák, azaz variánsok levadászására specializálódott. A TVA pillanatok alatt nyakon csípi Lokit, gyors elítélése helyett azonban egy Mobius nevű ügynök inkább azt javasolja, használják fel ezt a Lokit és segítségével találjanak meg egy másik variánst, aki az egész idővonalat fenyegeti. 

Ez az említett variáns nem más, mint Sophia Di Martino karaktere, Lady Loki, vagy ahogy a sorozatban nevezi magát, Sylvie. A képregényekben teljesen más sztorija volt Lady Lokinak, itt némiképp összegyúrták őt és az Enchantress nevezetű karaktert, a végeredmény pedig egy remekül megírt új szereplő lett. Remek párost alkottak Tom Hiddleston Lokijával, akiről még mindig nem szabad elfelejteni, hogy nem az a Loki Laufeyson, akit a Marvel mozifilmekben megismertünk és megszerettünk, mégis villámgyorsan képes volt most is a szívünkhöz nőni. Hiddleston és Di Martino dicsérete mellett mindenképp ki kell térni a Mobiust alakító Owen Wilsonra is, aki elsőre talán fura választásnak tűnt, a Loki hat epizódja után viszont kijelenthető, hogy tökéletes munkát végeztek a castingosok.

A sorozat szépen lassan építkezett, folyamatosan derültek ki a TVA mögötti turpisságok, a lezárás viszont a WandaVisionhöz hasonlóan kicsit hirtelen volt, kapkodósnak érződött. Végül azért sokkal jobban sült el, mint a Skarlát Boszorkány és Vízió saját kalandjának befejezése, ezúttal nem törekedtek a szálak gyors elvarrására és a konfliktusok feloldására - mondjuk itt erre nem is volt szükség a második évad miatt.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Az utolsó két-három epizód hirtelen a korábbiaknál is szélsebesebb sebességre kapcsolt, Loki és Sylvie kapcsolata szempillantások alatt lépett szinteket, ahogy a TVA papírmasé váza is ugyanilyen gyorsan dőlt össze. És akkor most el is jött az ideje annak, hogy rátérjünk az utolsó nagy csavarra, és egyben el is lőjük azt: a Loki már most  bemutatta nekünk az időutazó Marvel főgonoszt, Kanget, a hódítót, akiről eddig csak azt tudtuk, hogy szerepelni fog a 2023-as Ant-Man and the Wasp: Quantumania mozifilmben.

Kang egyik verziója zárta le ugyanis a multidimenzionális háborút, ő teremtette meg az egyetlen szent idővonalat, és mivel Sylvie-nek hála ő most kikerült a képből, elindult az, amire temérdek Marvel-rajongó várt. Mostantól végtelen idővonal, végtelen párhuzamos világ létezik, itt van a nagybetűs multiverzum, amire az augusztusban induló What If...? animációs sorozat is támaszkodik, később pedig olyan mozifilmek foglalkoznak vele, mint a Pókember: Nincs hazaút, a Doktor Strange folytatása, és ne feledjük el, Kang egy másik verziója biztosan felbukkan a harmadik Ant-Man filmben is.

Mostantól ugyanis nem csak párhuzamos univerzumokból van végtelenül sok, hanem a borzasztóan veszélyes Kangekből is, ezzel párhuzamosan tehát megkaptuk az MCU negyedik fázisának aktuális főgonoszát, az ügyeletes Thanost, megszámlálhatatlanul sok Kanget. A Loki lezárása viszont nem csak ezért katartikus és vízválasztó. Ettől a ponttól fogva egyetlen Marvel film vagy sorozat esetében sem tudhatjuk biztosan, hogy a fő, eddig megismert idővonalon játszódik, vagy esetleg épp egy párhuzamos univerzum sztoriját mesélik el nekünk. Ez pedig olyan szédítő írói szabadságot ad az alkotók kezébe, amiből csodálatos dolgok születhetnek.

A Loki messze az eddig legjobb Marvel sorozat, és nem csak azért, mert egyértelmű volt, hogy sikeres lesz alapkoncepciója és főhőse miatt. Az alkotógárda egyáltalán nem elégedett meg a minimummal, egy fordulatos, sokszor érzelmes, mókás és nem ritkán meglepő történetet írtak, ami meglepően konzisztens tudott lenni annak ellenére, hogy épp az idővonallal játszadozott. Ötlete sincs az embernek, hogy mi jöhet majd a folytatásban, ez pedig olyan helyzetet teremt, amire már régóta nem volt példa a Marvel háza táján. Megváltoztak a szabályok, aminek mi, nézők ezúttal csak örülhetünk. 

Nem lett volna talán baj, ha mondjuk két résszel kitolják az évadot, és nem ennyire sűrű a finálé, de legalább sosem volt időnk még csak az unalom gondolatára sem. A döcögős és sokszor sótlan The Falcon and the Winter Soldier után most megint fején találta a szeget a Marvel. A pletykák szerint egyébként nem is kell nagyon sokat várnunk Loki visszatérésére, hiszen a második évadon felül elvileg a Doctor Strange in the Multiverse of Madnessben is találkozhatunk vele, ami annak tükrében nem meglepő, hogy azt a filmet is az a Michael Waldron írja, akinek a Loki sorozatot köszönhettük.

Figyeljétek csak meg, sok kis szál fog itt még összekapcsolódni, ezek pedig azok az apró csemegék, amiért a rajongók annyira szeretik a Marvel filmes univerzumát. A Loki számukra volt a legnagyobb ajándék.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)