Hirdetés

Majdnem 50 százalék az esélye annak, hogy szimulációban élünk

|

Amerikai tudósok szerint simán lehet, hogy a valóságunk nem valódi.

Hirdetés

Elon Musk már 2016-ban megmondta, hogy jó eséllyel mindannyian szimulációban élünk, és bár nehéz hinni egy olyan embernek, aki X Æ A-12-nek kereszteli el a gyermekét, meg egyik napról a másikra, a poén kedvéért 69.420 dollárra viszi le a Tesla Model S árát, azt se felejtsük el, hogy ő az X.com (amiből egy összeolvadást követően később lett a PayPal), a Tesla, a SpaceX, a Neuralink, a The Boring Company, és megannyi, a világot előremozdító vállalkozás alapítója.

Most nem ő, hanem tudósok nyilatkoztak arról, hogy 50,22222 kontra 49,77778 százalék esélye van annak, hogy az élet valójában szimuláció. A Popular Mechanics jelentése az érmefeldobás tudományos megközelítését veszi alapul az arány megállapításához, illetve Nick Bostrom 2003-as tanulmányát is idézi.

Hirdetés

Bostrom szerint legalább az egyik igaz az alábbi három állítás közül:

  1. Az emberi faj valószínűleg ki fog halni, mielőtt eléri a poszthumán fázist, tehát azt a kort, amikor végtelen számú, valósághű szimulációt futtathatunk az őseink életéről;
  2. Nagyon valószínűtlen, hogy bármely poszthumán civilizáció ezt meg akarná tenni;
  3. Szinte biztosan egy számítógépes szimulációban élünk.

Úgy véli, az egész számítási kapacitás kérdése. Ha létezik olyan számítógép, ami képes a teljes emberiség minden mozzanatának szimulálására, soha nem ismerhetnénk fel, hogy szimulációban élünk.

A Columbia University csillagásza, David Kipping ehhez tette hozzá, hogy szerinte szimulációkon belül nem lehet újabb szimulációkat létrehozni, mert egy idő után elfogy a szükséges számítási kapacitás. A Matrjoska babákhoz hasonlóan minden belső bábunak el kell férnie az őt körülölelőben, és így egyre kisebb és kisebb babák lesznek - tehát egyre kisebb erőforrásból gazdálkodhatnak a szimuláció megalkotói.

Ha sosem sikerül létrehoznunk saját szimulációt önálló cselekvésre képes, tudatos lényekkel, akkor esélyesebb, hogy szimulációban vagyunk, ha viszont mégis sikerül, Bostrom és Kipping elmélete megdől, és valószínű, hogy mégsem egy virtuális világban élünk. A mesterséges intelligencia még a legfejlettebb játékok esetében sem közelíti meg az emberi gondolkodást,  úgyhogy egészen messze járunk attól, hogy miniverzumot hozzunk létre, mint a Rick és Mortyban Rick az akksijával, de párszáz éven belül választ kaphatunk erre a kérdésre.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)