Hirdetés

Vélemény: a Marvel most tényleg túltolta a diverzitáscunamit

|

Az új New Warriors képregénysorozat karakterei annyira kellemetlenek, hogy tényleg felmerül a kérdés: ezt vajon komolyan gondolta a Marvel Comics?

Hirdetés

Akik rendszeresen követik a GameStar kommentszekcióját, azok pontosan tudják, hogy általában épp én szoktam lenni az, aki sok esetben bizonyítani próbálja a képregényekben megjelenő diverzitás fontosságát, a meleg, színes bőrű, vagy épp muszlim karakterek szerepeltetésének jelentőségét, annak előnyeit, hogy immár tényleg minden olvasó találhat olyan szuperhősöket a füzetek lapjain, akivel könnyedén azonosulhat. Örülök, hogy nem tartunk már ott, mint alig pár évtizeddel ezelőtt, mikor az amerikai képregényeket felügyelő Comics Code Authority azért nem engedett nyomdába egy füzetet, mert afroamerikai volt benne az egyik űrhajós. A változás azonban sosem egyszerű, és sosem szabad közben átesni annak a bizonyos lónak a túloldalára. A jelek szerint viszont a Marvel Comics most mégis így tesz. 

Hirdetés

Megérkeztek ugyanis az első képek az új New Warriors képregénysorozatról, én pedig csak vakarom a fejemet. Ez a széria sosem tartozott a Marvel legnagyobb, legfontosabb és legjobban pörgő sorozatai közé, de azért a múltban láttunk a lapjain éppen elég izgalmas történetet és érdekes karaktert. Az első képregényes Polgárháború is hozzájuk köthető: egyik felelőtlen akciójuk során ugyanis meghalt több mint 600 ember (köztük sok gyerek), és ennek hatására vezették be a szuperhős-regisztrációs törvényt. A csapat alapító tagját, Speedballt annyira megviselték az események, hogy teljesen kifordult magából, és Penance néven egy fura szado-mazo szerkót felöltve önsanyargatás- és vendettamaratonba fogott. Érdekes volt látni, hogy egy alapvetően végtelenül vidám és jószívű fiatal hősből hogy lesz egy olyan figura, aki láttán még a Megtorló is inkább átmenne az út másik oldalára. 

Penance, az egykori Speedball

No a legújabb New Warriors képregényekben nem ilyen karakterekkel fogunk találkozni. Gyorsan pörgessük is át, kikből áll az új csapat, és szerintem rögtön érteni fogjátok, mi is a problémám. A középpontban egy ikerpár, név szerint Snowflake és Safespace állnak - beszédes nevek, ugye?

A non-binary (tehát magát se nőnek, se pedig férfinak nem tartó) Snowflake különleges képessége az, hogy hópehely formájú dobócsillagokat képes idézni, tesója, Safespace pedig egy rózsaszín védőmezőt varázsol elő, ezzel azonban csak és kizárólag másokat tud megóvni, saját magát nem.

Lehetne ennél jobban is szájbarágós egy Safespace nevezetű karakter szuperképessége? Nehezen tudom elképzelni. Mellettük még itt van a molett Trailblazer, akit egy csodahátizsákkal szereltek fel, ebből képes a világon bármit előkapni. A csapatot erősíti még Screentime, egy srác, aki rá tudja kötni az agyát az internetre. Végezetül pedig ne feledkezzünk el a B-Negative nevű, punk vámpírról sem, aki gyerekként Michael Morbius vérével került közelebbi kapcsolatba, ezért alakult át vérszívóvá. Még egy szerencsétlen vámpír eredettörténetét sem sikerült úgy összerakni, hogy ne legyen vér ciki, arra most nem is akarok külön kitérni, mennyire fantáziátlan az internetfiú és a mágikus hátizsák előcitálása. 

Az alábbi galériában képeket találtok mind az öt új karakterről, de jobb ha leültök, mielőtt megnyitjátok. 

A Marvel a múltban már bizonyította, hogy az ismert szereplők mellé be tudnak vezetni tehetséges írói egy halom tényleg érdekes és kétségtelenül diverz karaktert. Miles Moralest lassan közel annyian ismerik és szeretik Pókemberként, mint Peter Parkert. Kamala Khan, vagyis az új Ms. Marvel elképesztően jó sztorikat kapott, rengetegen kedvelik az ifjú muszlim hősnőt, nem véletlenül jut majd neki fontos szerep a Marvel's Avengers videojátékban is.

Sőt, nyugodtan visszaugorhatunk távolabbra is az időben, ugyanis Northstar, a Marvel első nyíltan meleg karaktere (akinek esküvőjét is láthattuk 2012-ben az Astonishing X-Men 51. számában) úgy kerülhetett be a '80-as években az Alpha Flight füzetekbe, hogy a Marvel akkori főszerkesztője, Jim Shooter, és a korábban említett Comics Code Authority is ellene volt a nyíltan homoszexuális hősöknek. Az alkotók mégis beleálltak a dologba, Northstar szerepeltetése mérföldkő volt a mainstream képregények történetében. Neki bizony nem kellett türkiz vagy pink frizura, se "beszédes" elnevezés vagy képesség ahhoz, hogy világos legyen, a férfiakhoz vonzódik, és ugyancsak érthetővé tegyék az írók, ezzel a világon semmi probléma sincs. 

Northstar, a Marvel első nyíltan meleg szuperhőse

Még egyszer: a diverzitás remek dolog. Temérdek teljesen különböző ember él ezen a bolygón, és jó látni azt, hogy az amerikai képregényipar immár nem csak és kizárólag a fehér férfiakra (esetleg a dús keblű és darázsderekű fehér hősnőkre) építi fel szuperhősvilágát.

De könyörgöm, csináljuk már mindezt ésszel!

Egyáltalán nem érzem azt, hogy a most induló New Warriors szériának lenne bármiféle relevanciája vagy létjogosultsága ebben a formában, sőt sokkal inkább rombolni fog, mint bármit is építeni. Remek eszköz lesz ugyanis azok kezében, akik mindezeket a törekvéseket ki akarják fordítani, gúnyt akarnak belőlük űzni, ezzel pedig nem csak a kitalált szereplőket fogják bántani, hanem azokat is, akiket eredetileg a kiadó meg akart volna szólítani az új füzetekkel. 

A New Warriors első száma április 15-én kerül fel az amerikai képregényboltok polcaira. Ekkor kiderül, hogy a Marvel magával a sztorival tudja-e majd bármilyen szinten is igazolni azt az izzadságszagú, kényszeres diverzitáscunamit, ami süt a New Warriors gárdájáról. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)