Hirdetés

Rögös és pletykákkal teli út vezetett a Mátrix 4 bejelentéséig

|

Vajon előzményfilmen, rebooton, vagy folytatáson dolgoznak Lana Wachowskiék? Temérdek pletyka és félhivatalos infó lengte körül az esetleges negyedik részt az elmúlt években, ezekből szemezgetve próbálunk okosabbak lenni.

Hirdetés

Tegnap jelentették be, hogy közel két évtizedes kihagyás után új Mátrix mozi érkezik, ráadásul Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss is visszatér Neo és Trinity szerepében, a rendezői székben pedig Lana Wachowski ül majd. A Mátrix-rajongók nosztalgiareceptorai valószínűleg a régi stáb összeállásának hírére azonnal kiégtek, de próbáljuk meg kicsit összeszedni, hogy a bejelentés fényében vajon milyen irányba folytatódhat a sorozat.

Hirdetés

Love, Death & Reboots

A 2003-ban megjelent Mátrix - Forradalmak végén a két főszereplő, Neo és Trinity feláldozták magukat, hogy megmentsék az emberek utolsó városát, Ziont a gépek támadásától, és rendbe hozzák a Smith ügynök által tönkretett Mátrixot. Mivel a két kulcsfontosságú karakter története lezárult, így adná magát a feltételezés, hogy a széria rebootjával lehetne ismét útjára indítani egy történetszálat. A Smith ügynököt játszó Hugo Weaving egy korábbi interjújában kifejtette, hogy ő szívesen visszatérne ikonikus karakteréhez, de a legvalószínűbbnek akkor azt látta, hogy a Warner Bros. újraindítja majd a szériát fiatalabb színészekkel - nos, a jelek szerint tévedett. 

Az eredeti filmek stábjának kulcsfontosságú szereplői - többek között Hugo Weaving és Keanu Reeves is - kijelentették, hogy csak akkor hajlandóak újra Mátrix filmen dolgozni, ha azt Wachowskiék készítik, de legalábbis áldásukat adják a projektre. Lana Wachowski viszont korábban kifejtette, hogy esze ágában sincs rebootot készíteni:

"Az a kulturális beidegződés, hogy a mozi sikere egyenlő azzal, hogy mennyit hozott a kasszáknál elképesztően káros a filmiparra nézve. Abba az irányba tereli a filmkészítőket, hogy termékeket kel gyártaniuk, egyiket a másik után; ez lehet az oka, hogy folyamatosan érkeznek a rebootok. Olyan ez, mint a McDonald's: az emberek tudják, hogy mit szeretnének fogyasztani, ez viszont nem egészséges az agynak."

Mivel a Warnernek nem volt bátorsága az eredeti stáb nélkül Mátrixot készíteni, így valószínűleg kénytelenek lesznek lemondani a rebootról, hiszen egy ilyen kijelentés után kevés az esély rá, hogy Lana Wachowski ilyen irányba viszi a szériát, erre pedig a korábbi filmek kulcsszereplőinek feltűnése is ráerősít. 

Mélyebben a nyúl üregébe

2017-ben felröppent a pletyka, hogy az X-Men 2 és a Ready Player One rendezője Zack Penn is dolgozik egy Mátrix projekten, amelyben Michael B. Jordan játszaná a főszerepet. Eleinte rebootot rebesgettek, mely a Wachowski testvérek teljes kihagyásával készült volna, Penn viszont inkább az univerzum kibővítésén gondolkozott, egy olyan filmen, mint amilyen az X-Men esetében a Logan vagy a Deadpool volt.

"Mi lenne, ha új történetet mesélnénk el a Márixban? Nem kell újraindítani, az eredetinél úgy sem tudunk jobbat csinálni. De szeretnénk még több sztorit látni a Mátrixban? Persze, hiszen egy fantasztikus alapötlet, amiből remek történetek születhetnek."

- mondta a rendező, aki többször megerősítette, hogy dolgozik valami Mátrixhoz köthetőn, de a Warner hivatalos bejelentése csak nem akart megérkezni. A csöndet egy a stúdiótól kiszivárgott híresztelés törte meg, miszerint egy előzmény film előkészületei folynak, ami a fiatal Morpheusra koncentrál majd, ennek kapcsán pedig persze újra felmerült Michael B. Jordan neve. 

A Birth. Movies. Death. két egymástól független belsős forrással is beszélt az ügyben, akik azt állították, hogy a Warner Bros. nagyon régóta szemez ezzel a történettel, de a stúdió ezúttal összerakott egy írói gárdát, akik a lehetséges Mátrix folytatásokért felelnek, és a Laurence Fishburne által híressé tett karakter fiatalkora lesz az egyik kiinduló ötlet. 

Folytassa, Reeves!

Azt nem tudjuk pontosan, hogy mire jutott az írói különítmény, de a John Wick filmekkel ismét népszerűsége csúcsán lévő Keanu Reevesnek egyre többször szegezték neki a kérdést, hogy tervben van-e, hogy újra eljátssza Neót. A színész az felelte, hogy határozottan vevő a visszatérésre, azonban csak a fent említett kikötéssel: Wachowsikéknak kell írnia és rendeznie a filmet. Ezek után idén májusban jött egy igen felemásra sikerült nyilatkozat a John Wick filmek rendezőjétől, Chad Stahelskitől is, aki egyébként kaszkadőrként vett részt az eredeti Mátrix trilógiában:

"Nagyon izgatott vagyok, hogy Wachowskiék nem csak dolgoznak a Mátrixon, de bővítik is az univerzumot, amit mindnyájan imádunk. Ha csak megközelíti azt a szintet, amit eddig csináltak, akkor egy telefonhívásba kerülne, hogy csatlakozzam hozzájuk. »Hé', szeretnénk, ha te lennél újra a kaszkadőr!« Ennyi kéne és olyan gyorsan indulnék, hogy valószínűleg út közben elütne egy kocsi."

A nyilatkozatból mindenkinek az jött le, hogy készül a következő Mátrix, ezért volt kiábrándító, amikor Stahelski egyik képviselője az interjú után gyorsan kiadott egy nyilatkozatot, hogy a rendező végig feltételes módban beszélt, azaz jó lenne, ha készülne a film, amihez csatlakozhatna kaszkadőrként, de semmilyen folyó munkálatról nincsen szó.

A jelek szerint Stahelski eszmefuttatása mégiscsak több volt puszta gondolatkísérletnél, ugyanis elérkeztünk a tegnapi estéhez, amikor is a Warner hivatalosan is bejelentette, hogy készül a Mátrix 4, méghozzá Lana Wachowskival, Keanu Reevesszel és Carrie-Anne Mossszal. A hivatalos közleményben nem szerepelt, hogy milyen irányt vesz a széria sorsa, de Neóék csatlakozása az eredeti trilógia folytatását sejteti. Persze azt mind tudjuk, hogy a kiválasztott előtt nincsenek határok, tehát még az előzményfilm sincs kizárva. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)