Hirdetés

Még szigorúbban üldözik a sztárkultuszt Kínában

|

Az állam szerint komoly kulturális kockázatot rejt a jelenség.

Hirdetés

A kínai vezetés az idei évben látványosan demonstrálta, hogy nincs olyan terület, ahol ne lenne kész drasztikusan beavatkozni, ha úgy látja indokoltnak. Az elmúlt hónapok során nemcsak a techcégekre és a kriptobányászatra csaptak le, de a kiskorú gamerek játékidejét is alaposan korlátozták az országban.

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptemberben már a sztárkultuszt is elérte a szigor, amikor az állam lényegében szabályozni kezdte a rajongás formáit, és magukra a hírességekre is drákói intézkedésekkel sújtott le. Ezzel azonban még nem ért véget az offenzíva, a kínai internetes hatóság (Cyperspace Administration of China - CAC)  ugyanis azóta újabb megkötésekkel állt elő.

Hirdetés

A fokozódó nyomásról a Financial Times számolt be, cikkük alapján a következő eszközökkel folytatódik a sztárkultusz visszaszorítása:

  • effektíve betiltják a nem hivatalos rajongói oldalakat, a megmaradókat a hírességek menedzsereinek kell felügyelniük, de minden ügynökségnek csak egyetlen oldala lehet a közösségi portálokon
  • a CAC valós időben monitorozza majd a bizonyos követői mennyiséget elérő celebek profiljait
  • megszabják, hogy a sztárok és az általuk előállított termékek hány alkalommal szerepelhetnek a webes felületeken
  • a hírességek csak meghatározott mértékben engedhetnek bepillantást a mindennapjaikba

Az internetes hatóság a kulturális neveléssel és a hagyományos értékek védelmével indokolja a fokozódó szigort, mivel komoly veszélyt lát az egyre nagyobb méreteket öltő celebkultuszban, amely már milliós nagyságrendű követői táborokat termelt ki. A jelenség felszámolásának részeként magukat a celebeket is vizsgálni fogják, s aki helytelennek titulált értékeket közvetít, azokra lesújt az állam haragja.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az utóbbi évek valóságos rajongói boomot hoztak Kínában, amivel megszaporodtak az aggasztó ügyek is. Az egyik ilyen két tinédzser esete, akik nyomkövetőt szereltek a színész Wang Yibo autójára, majd az interneten árulták az aktuális tartózkodási helyét.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)