Hirdetés

Meghalt a legendás színésznő, akinek gyilkosság volt a hobbija

|

Angela Lansbury, Hollywood aranykorának egyik utolsó sztárja 5 nappal a 97. születésnapja előtt hunyt el.

Hirdetés

A hazai nézők által leginkább talán a Gyilkos sorokból ismert színésznő október 11-én kedden hunyt el Los Angeles-i otthonában, a gyermekei által kiadott közlemény szerint békésen elaludt. Angela Lansbury 80 éves pályafutása során megfordult a világot jelentő deszkákon, a mozivásznon és a tévéképernyőn is, játékát hat Golden Globe-, öt Tony- és egy Olivier-díjjal honorálták, de életműdíjjal jutalmazta az Amerikai Filmakadémia, a Brit Filmakadémia, valamint az Amerikai Színházi Szárny és a Broadway Liga, II. Erzsébet királynő pedig kitüntette.

Az anyja, Moyna Macgill nyomdokaiban járó színésznő 1944-ben debütált a Gázláng című brit pszicho-thriller George Cukor rendezte amerikai remake-jében Ingrid Bergman oldalán. Később olyan kiváló produkciókban láthattuk, mint az 1945-ös Dorian Gray képe, az 1962-es A mandzsúriai jelölt, az 1978-as Agatha Christie: Halál a Níluson.

Hirdetés

Több tucatnyi filmes és színházi szerepe (Hotel Paradiso, Sweeney Todd, Gypsy, Dear World) ellenére a nézők emlékezetében a televíziós munkássága miatt ragadt meg, méghozzá elsősorban a Murder, She Wrote (magyarul: Gyilkos sorok, németül: Mord ist ihr Hobby, azaz Gyilkosság a hobbija) című sorozat miatt. Angela Lansbury nem kevesebb mint 264 alkalommal bújt a kriminalisztika iránt élénk érdeklődést mutató, első rangú ösztönökkel rendelkező amatőr nyomozó, Jessica Fletcher írónő bőrébe. A szerepet, amely számos Emmy-jelölést hozott neki, egyébként nem neki szánták, eredetileg Jean Stapletont szemelték ki az 1984 és 1996 között futott széria alkotói.

A színésznő 90-en felül is aktív maradt: tévében 2017-ben a Kisasszonyok minisorozatban, színpadon 2019-ben egy Oscar Wilde-darabban, a Bunbury - avagy jó, ha szilárd az ember előadásában láthattuk utoljára. Már csak egyetlen produkció vár bemutatásra, amelyikben szerepelt, a Rian Johnson rendezésében érkező Tőrbe ejtve - Az üveghagyma, ami december 23-án érkezik a Netflixre, de előtte egy hónappal a moziban is meg lehet majd nézni.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)