Hirdetés

Meghalt Bergendy István, akinek többek között a Süsü a sárkány zenéjét köszönhettük

|

Az MTI-vel a zenész családja tudatta, hogy 81 évesen itt hagyott bennünket Bergendy István.

Hirdetés

Koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében meghalt Bergendy István zenész, a szomorú hírről családja tájékoztatta az MTI-t. Bergendy 1939. október 8-án született Szolnokon. A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd a BME-n tanult autómérnöknek. A zene irányába először a harmonika mozdította el, majd a Bartók Béla Konzervatóriumban már klarinétozni tanult. 

Testvérével, Bergendy Péterrel 1958-ban alapították a Bergendy-együttest, a Bergendy Koncert-, Tánc-, Jazz- és Szalon Zenekart pedig 1980-as évek elején. 

Hirdetés

Zeneszerzőként több mese dalait is neki köszönhettük, ilyen volt például az 1976 és '84 között futott Süsü, a sárkány kalandjai, vagy az 1980-as Futrinka utca. 1993-ban és 2000-ben eMeRTon-díjat kapott. 1997-ben kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2009-ben pedig az Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. 2005-ben Artisjus Életmű-díjat, 2011-ben Liszt Ferenc-díjat kapott. 

Bergendy István 81 éves volt. Nyugodjék békében. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)