Hirdetés

Meghalt Steve Ditko, Pókember és Doktor Strange társalkotója

|

A képregényes legenda 90 évet élt, több világhírű szuperhőst is neki köszönhetünk.

Hirdetés

Csak tegnap éjjel érkezett meg Steve Ditko halálhíre, de a The Hollywood Reporter információi alapján június 29-én, vagyis múlt pénteken bukkantak rá lakásában Manhattanben - elvileg a halál két nappal ezt megelőzően állt be a híres képregényrajzolónál. 

Hirdetés

Steve Ditko egy csomó, mára már kultikus státusznak örvendő szuperhőst alkotott meg, többek között Pókember és Doktor Strange karaktere is hozzá kapcsolható - természetesen Stan Lee-vel együtt álmodta meg őket. Neki köszönhetjük Pókember teljes maskaráját, az ő fejéből pattant ki maga a jelmez, a hálóvető és a vörös-kék színkombináció is. Később olyan legendás ellenfelek megalkotásában is segédkezett, mint Doktor Oktopusz, Homokember, a Gyík, vagy éppen a Zöld Manó. A The Amazing Spider-Man 25. számától fogva már nem csak rajzolóként volt feltüntetve a füzetekben, hanem az írói munkából is komolyabban kivette a részét, ez egészen a 38. számig tartott. Időközben a Strange Tales 110 számában, 1963-ban felbukkant Lee és Ditko következő közös munkája, vagyis Doktor Strange. 

A páros viszonya azonban ezt követően megromlott és Ditko el is hagyta a Marvel Comics kötelékét. Máig nem tudni, hogy egészen pontosan mi vezetett Lee és Ditko nagy vitájához, de az biztos, hogy ezután éveken keresztül nem is beszéltek egymással. A legvalószínűbb persze az lehet, hogy Ditko nem volt túlzottan boldog amiatt, hogy Pókember és Doktor Strange esetében is Lee keményen előretolta saját magát, Ditko társalkotói szerepéről kevés szó esett - hasonló dolgokról panaszkodott egyébként Jack Kirby rajzoló is számos alkalommal. 

Egészen a konkurens DC Comicsig vezetett Steve Ditko útja, de több kisebb kiadónál is megfordult. Végül 1979-ben tért vissza a Marvelhez, ahol egészen 1990-ig dolgozott szabadúszóként. 

A filmes és képregényes világ legnagyobb alkotói is megemlékeztek a közösségi oldalakon Ditkóról. Többek között Neil Gaiman és Guillermo del Toro‏ is posztolt a Twitterre. 

Steve Ditko 90 éves volt. Nyugodjék békében. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)