Hirdetés

Megvan, melyik filmet jelöli Magyarország a 2023-as Oscar-díjra

|

Több tucat alkotással kell majd versenyeznie a hazai produkciónak.

Hirdetés

1965 óta, tehát idestova 57 éve indulhatnak jelölhetnek magyar filmeket Oscar-díjra, de mindeddig csupán négy produkciónak sikerült elhappolnia a konkurencia orra elől az arany szobrocskát. A sort Rófusz Ferenc rajzfilmje, A légy nyitotta 1981-ben, ezt követte egy évvel később Szabó István Mephistója, a harmadik Oscar-díjra viszont 2015-ig kellett várni, akkor nyert a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a Nemes Jeles László rendezésében megvalósult Saul fia, rá egy évre pedig Deák Kristóf és Udvardy Anna rövidfilmjét, a Mindenkit látta a legjobbnak saját kategóriájában az Amerikai Filmakadémia.

Közéjük iratkozhat majd fel a Tősér Ádám rendezte Blokád, amely a rendszerváltás utáni első, demokratikusan megválasztott kormány legnagyobb politikai válsága, az MDF-es Antall József miniszterelnök és az SZDSZ támogatását élvező köztársasági elnök, Göncz Árpád szembenállását kiélező taxisblokád eseményeit dolgozza fel.

Hirdetés

Ahhoz azonban, hogy a szobor elérhető közelségbe kerüljön, a Blokádnak előbb még több akadályt is le kell küzdenie. Először is nem szabad kihullania a rostán, amikor arról döntenek az illetékesek, hogy az alább felsorolt alkotások közül melyik 15 maradjon az ún. rövid listán, ami az Oscar-jelölés előszobája. Ennek összetételét december 21-én hozzák nyilvánosságra, a jelöltek végleges lajstromát pedig január 24-én ismerhetjük meg. Ha mindkét kört túléli a Blokád, akkor március 12-én, a 95. Oscar-gálán drukkolhatunk neki.

Ha még nem tettétek, olvassátok el a Puliwood kritikáját, az egyes országok által indított filmek teljes listáját pedig a linkre kattintva tudjátok átböngészni.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)