Hirdetés

Mindannyian érezni fogjuk a papírhiányt, durva drágulás jöhet

|

A könyveknél kicsit később, a képregényeknél viszont már most keményen érezteti hatását a világszintű papírhiány.

Hirdetés

A Napi.hu számolt be nemrég arról, hogy hajmeresztő mértékben nő a papír előállításához szükséges cellulóz ára, ráadásul világszintű szállítási problémák is borzolják a kedélyeket, összességében ezek következtében pedig olyan szintű áremelkedés várható papírfronton, amire egészen egyszerűen nincs felkészülve a könyvnyomtatás és a lapterjesztés. 

Egyes papírkereskedők állítólag már szűrik is a megrendeléseket. Könyvek esetében elvileg egyelőre még kitartanak a kiadók, itt nem jön azonnali drágulás, de persze, ha marad a tendencia, akkor előbb vagy utóbbi itt is elkerülhetetlenné válhat a dolog. Valószínűleg persze nem pont a karácsonyi szezon előtt fogják ezt meglépni az illetékesek, hiszen forgalmuk nagyjából 80%-át ekkor bonyolítják le. Az új megjelenések viszont könnyen csúszhatnak. 

Hirdetés

Komoly hatással lesz a papír drágulása, és az ennek következtében fellépő papírhiány a hazai képregénykiadásra is. A Fumax kiadó már két hete arról írt saját Facebook-oldalán, hogy csúszik a Sandman sorozat negyedik kötete, ezt legjobb esetben is csak a karácsonyfa alá érkezhet meg, a könyvesbolti megjelenésről pedig teljesen le kell mondani. Több más kiadványuk is csúszik, illetve csúszhat, a korábbi kötetek újranyomása pedig problémássá fog válni.

Múlt vasárnap a Kingpin kiadó is posztolt a témában. Ők azzal a felütéssel kezdték a soraikat, hogy "ha az LMBTQ törvény nem tett volna be eléggé a kiadásnak", majd részletesen taglalták, hogy akár 50% fölötti drágulásra is számítani lehet a képregényfüzetek esetében - a Hihetetlen Pókember képregények egyébként 10 éve nem drágultak. 

A most formálódó helyzet a kiadók és a potenciális vásárlók számára is nagyon nehéz, javulás pedig nem igazán várható, mivel a környezettudatos életmódnak köszönhetően egyre több helyen cserélik le a műanyag szívószálakat, csomagolásokat, nejlonzacskókat papír megoldásokra, ezek előállítása pedig a nyomdaipartól veszi el az alapanyagot. 

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)