Hirdetés

Minden, amit Boba Fettről tudni érdemes

|

Saját tévésorozatot kap a Star Wars egyik legikonikusabb karaktere, így épp itt az ideje összegyűjteni minden fontos tudnivalót Boba Fettről.

Hirdetés

December 29-én indul útjára a Disney Pluson a The Book of Boba Fett, mely szervesen kapcsolódik a The Mandalorian című Star Wars-sorozathoz, ezáltal az első lesz a rajongók által "Mandoverzumnak" keresztelt összefüggő történetek sorában.

A széria indulása előtt azonban érdemes lehet vetni egy pillantást a karakter múltjára, hogy hogyan alakult a sorsa az évek során akár a Lucasfilm felvásárlása előtti, egykor Bővített Univerzumnak, ma Legendáknak nevezett, akár az új, Kánonra keresztelt kontinuitásban. Ebben a cikkben mindkét idővonalat alaposan kitárgyaljuk. 

Hirdetés

Első találkozás

Boba Fett első alkalommal a méltán híres, vagy inkább hírhedt Star Wars: The Holiday Special című tévéfilmben bukkant fel, annak is egészen pontosan a rajzfilmbetétében. Habár ez az alkotás olyan borzasztóra sikerült, hogy George Lucas állítása szerint az összes VHS kazettát személyesen keresné meg és törné darabokra egy kalapáccsal, a rövid animációs betét, melyben Boba először bukkant fel egész vállalhatónak nevezhető (legalábbis a film többi részéhez képest).

Érdekes módon mindmáig inspirálja ez a kis részlet az alkotókat, legalábbis vizuális megjelenítésben mindenképpen.

Jon Favreau, a The Mandalorian és a The Book of Boba Fett showrunnere ugyanis több ízben nyilatkozott arról, hogy számos ponton merített a The Holiday Specialből. Többek között Din Djarin, a The Mandalorian főszereplőjének fegyverét is Boba itt látott, villás sugárvetője inspirálta.

Nem sokkal később a nézők már a nagyvásznon is találkozhattak Boba Fett-tel az azóta is sokak által legjobbnak kikiáltott Csillagok háborúja epizódban, A Birodalom visszavágban. Megjelenése hamar ikonikussá vált, könyörtelennek ható, rideg maszkja pedig közel Darth Vaderrel egyenértékűvé tette a figurát a széria legkeményebb rajongói számára.

Így amikor mikor útjának indult a Bővített Univerzum, vagyis a mozifilmek utáni Star Wars médiatartalmak, tehát könyvek, képregények, videojátékok világa, az írók egy teljes népet alkottak, akik Bobához hasonló páncélt viseltek, ők lettek a mandaloriak. Ezen felül Fett volt az egyik első mellékszereplő, aki a filmeken túl is kiterjedt eredetsztorit kapott… Aztán jött Lucas és az előzménytrilógia!

Jaster Mereel?!

Habár A klónok támadásában Boba Fett kapott egy háttértörténetet, korábban teljesen más volt a karakter eredete. A Bővített Univerzum írói kezdetben úgy képzelték, a Boba Fett csak egy felvett álnév, a karakter valódi neve igazából Jaster Mereel volt. Az előzménytrilógia megjelenésével viszont kiderült, hogy Boba valójában egy másik fejvadász, Jango Fett nyers, azaz mindenféle genetikai módosításoktól mentes klónja volt.

A Jaster Mereel név ugyanakkor nem veszett ki teljesen az univerzumból, végül egy teljesen másik karaktert kreáltak belőle, aki Jango Fett mentora volt fiatalkorában, sőt, általa lett az idősebb Fett a mandalori társadalom tagja, miután Jaster örökbe fogadta őt.

Ez a történet mostanra a legendák idővonalhoz tartozik, de bizonyos elemeire valószínűleg a kánon történetben is számíthatunk, hiszen a The Mandalorian sorozatban Boba Fett kivetített örökösödési lánca konkrét utalást tett Jaster Mereel nevére és Boba "apjához" fűződő kapcsolatára.

Mandalori-e Jango és Boba Fett?

Ez a kérdés A klónok háborúja című sorozat óta foglalkoztatja a rajongók keménymagját, ahol Almec, a Mandalore aktuális miniszterelnöke azt állította, Jango Fett nem mandalori, és fogalma sincs, honnan szerezte azt a páncélt. Ez egy elég megosztó kreatív döntés volt a rajongók körében, hiszen ekkor még nem létezett a kánon-legendák szétválasztás, csak a Bővített Univerzum, amelyben mindkét figurának kiterjedt mandalori háttértörténet íródott már, Lucas és "tanítványa", az animációs sorozattal berobbant Dave Filoni pedig ismét tudatosan felülírtak korábban megírt tartalmakat.

A The Mandalorian Jango Fett esetében választ adott a kérdésre, hiszen megtudhattuk, hogy Din Djarinhoz hasonlóan ő is egy úgynevezett foundling, azaz befogadott gyerek volt, hasonlóan, mint a legendákban. Ez azt is megmagyarázhatja, miért mondta Almec miniszter azt, amit.

Boba hozzáállása az egészhez ezzel szemben teljesen más, hiszen Jango halála utána A klónok háborújában nem igazán láttuk őt kötődni sem a Mandalore bolygóhoz, sem annak kultúrájához, sokkal inkább a fejvadász közösségben igyekezett elhelyezkedni, kapcsolatokat építeni.

Egy-egy ilyen szövetség révén számos impozáns tettet vitt véghez, Aurra Sing, Bossk és más neves fejvadászok segítségével többek között kishíján megölte Mace Windu jedi mestert is, akin apja megöléséért akart bosszút állni.

Emellett habár nem sokat tudunk Boba Jango mellett töltött gyerekkoráról, a Köztársaság kora: Gonosztevők című képregénysorozat ide vonatkozó füzete (mely az egyetlen erről szóló kánon tartalom) sem igazán afelé mutat, hogy Jango bármilyen módon mandalorivá akarta volna nevelni fiát.

A helyzetet a The Mandalorian sem tette egyértelműbbé, hiszen habár Din Jango hovatartozása miatt belenyugodott abba, hogy Boba megtartsa a mandaloriak számára fontos és spirituális jelentőséggel bíró beskar fémből készült páncélt, Bo-Katan, a harcias nép akkori vezető egyéniségének állítását, miszerint ő nem mandalori meg sem próbálta cáfolni, ehelyett azt felelte: "soha nem mondtam, hogy az vagyok". Remélhetőleg az érkező sorozat ezt a kérdést is tisztázhatja majd.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Ami a filmekből kimaradt

Habár Boba Fett és a karbonitba fagyasztott Han Solo képe valószínűleg még az egyszerű filmkedvelők, de nem hardcore Star Wars-rajongók számára is egy ikonikus kép, a csempész Jabbának, a gengszternek való leszállításán kívül is több jelentős cselekedete volt az eredeti trilógia korszakában fejvadászunknak. Már a ma ötödik epizódnak nevezett A birodalom visszavágban is egyértelműnek látszik, hogy Darth Vader ismeri a fejvadászt, a 2015-ben indult Star Wars, illetve Darth Vader képregénysorozatok pedig el is mesélik ennek az ismeretségnek a történetét.

Vader ugyanis az Egy új remény eseményei alatt megérezte, hogy a Halálcsillagot felrobbantó pilóta képes használni az Erőt, így a negyedik és ötödik epizódot átkötő időszakban egyik legfontosabb céljává vált, hogy kiderítse, ki ez a fiú. A kérdésre végül Boba Fett adta meg a választ, aki, habár elfogni nem tudta az ifjút, a nevét kiderítette, ami természetesen nem más, mint Luke Skywalker.

Ezáltal Boba volt az, akinek révén Vader megtudta, hogy van egy fia, és ez vezethetett el az ikonikus "én vagyok az apád" jelenethez.

Ezen felül Han Solo leszállítása sem volt olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnhetett, ugyanis egy kész háború alakult ki fejvadászok és bűnszervezetek között azért, hogy ki fogja leszállítani az igencsak szép vérdíjjal rendelkező Solot.

A hajszába egyébként Han egykori szerelme, a Solo: Egy Star Wars történet című filmben látott Qi'ra is becsatlakozott, aki ekkorra egyelőre ismeretlen módon átvette a vezetést a korábban Maul által vezetett Vörös Hajnal nevű bűnszervezet felett. Mindezen események egy hatalmas képregényes crossover eseményben, a War of the Bounty Huntersben futottak le, így az éra és a Star Wars alvilágának kedvelői bőségesen találhatnak maguknak olvasmányt.

Egy méltatlan "halál" és ami utána következik

Boba Fett rajongói, és lássuk be, a legtöbb Star Wars néző számára a karakter történetének A Jedi visszatérben kapott lezárása meglehetősen bugyuta. Mikor Jabba ki akarta végezni Hant és a kiszabadítására érkezett Luke-ot a Carkoon veremben fészkelő homokszörny, a sarlacc által, a fagyasztás miatt látását vesztett Han véletlenül hátba verte a fejvadászt, akinek ezáltal beindult hátirakétája, és a szörnyeteg gyomrában végezte.

Nem is csoda, hogy az egykori Bővített Univerzum írói kezükbe vették a dolgot, és kimenekítették Bobát a sarlacc bendőjéből, majd a filmek utáni időszak egyik fontos, visszatérő szereplőjévé tették. Később elfoglalta helyét a Mandalore élén és még egy lánya is született, aki az Ailyn nevet viselte.

Az új kánon létrejöttével sokáig egyfajta purgatórium-szerű állapotba került Boba sorsa, hiszen számos utalást kaptunk rá, hogy az új idővonalon is túlélhette a homokszörnnyel való bensőséges találkozást. Ilyen volt például az Utóhatás trilógiában felbukkant Cobb Vanth története, aki a Tatooine guberálóitól, a jawáktól vásárolt egy viharvert mandalori páncélt, mely úgy nézett ki, mint "ami megjárta a poklot, de valahogyan visszatért onnan".

Habár nem volt egyértelműen kimondva, hogy ez Boba Fett páncélja, a leírás teljes mértékben ráillett, és a helyszín is stimmelt. Hasonló kis easter egg volt az első Electronic Arts-féle Battlefront egyik előzetesében, mikor Boba csaknem ismét a sarlacc eledelévé vált, ám az utolsó pillanatban bekapcsolta hátirakétáját, majd azt mondta: "az nem fog még egyszer megtörténni".

A kérdés megválaszolására végül egészen a The Mandalorian második évadáig kellett várni, ahol a rajongók nagy meglepetésére Boba páncélját viselve Cobb Vanth, majd maga a fejvadász is felbukkant. Ez egyébként a kánon szempontjából is egy hatalmas lépés volt, hiszen ez volt az első alkalom, amikor egy addig kizárólag írott tartalomban megjelent, ráadásul meglehetősen csekély szerepet betöltő karakter egy élőszereplős anyagban tűnjön fel.

Boba természetesen hamar visszaszerezte, sőt fel is újította páncélját, majd miután kisegítette Din Djarint személyes küldetésében, a Tatuinra indult, hogy betöltse a Jabba halála után maradt hatalmi űrt a helyi alvilágban. Bib Fortuna, Jabba egykori házmesterének meggyilkolása után el is foglalta helyét azon a bizonyos trónon, ahol az előzetest idézve inkább tisztelet révén, semmint félelemmel szeretne uralkodni.

Ebben társra is akadt egy másik híres fejvadász, a Ming-Na Wen által megformált Fennec Shand képében, aki egy teljesen új, csak a kánonban létező figura.

Itt fogja felvenni a fonalat a vadiúj Disney Plus sorozat, ami a The Mandalorianhez hasonlóan ezúttal is Jon Favreau és Dave Filoni vezetésével készült, és a Boba Fett jövője mellett remélhetőleg a jelenleg homályosnak számító múlt eseményeibe is betekintést enged majd. Azt mostanra biztosra vehetjük, kiderül majd a sorozatból, hogyan sikerült a hírhedt fejvadásznak kiszabadulnia a Carkoon veremből, de azt is érdekes lesz látni, vajon mennyiben inspirálódtak még az alkotók az egykori Bővített Univerzum történeteiből a karakter ezen iterációjának kidolgozásakor.

A cikket Kelemen "Rixon" Richárd írta, kinek Rixon's Cantina nevű YouTube-csatornáján további Star Wars tartalmat találtok. 

 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)