Hirdetés

Minden, amit Holdlovagról tudni érdemes még a Moon Knight sorozat indulása előtt

|

Nyakunkon a Moon Knight tévésorozat, úgyhogy gyorsan átvettük Holdlovag képregényes múltját.

Hirdetés

Marc Spector vagyis Moon Knight (magyarul Holdlovag) a Marvel Comics egyik legkülönlegesebb hőse, akit hamarosan egy sokkal nagyobb közönség is megismerhet, hiszen indul a karakter Disney+-os tévésorozata Oscar Isaac főszereplésével. Spector jómódú zsoldos volt, aki meghalt volna a sivatagban, ha nem menti meg őt Honszu, az egyiptomi holdisten. Életéért cserébe Honszu szolgálatába kellett állnia.

Holdlovag először a Werewolf by Night képregénysorozat 32. számában bukkant fel, hosszú képregényes múltra tekint tehát vissza ez a karakter, ezért bőven van mit mesélnünk róla. Mivel nem tartozik a Marvel legismertebb hősei közé, nem árthat tisztában lenni a hátterével azelőtt, hogy az ember elkezdi nézni az új tévésorozatot. 

Hirdetés

Marc Spector Chicagóban született, édesapja rabbi volt, aki a nácik elől menekült el Csehszlovákiából. Öccsével, Randall Spectorral emiatt folyamatos atrocitásoknak voltak kitéve az iskolában, a kis tesót mindig Marcnak kellett megvédenie. Apjuk azonban egyáltalán nem örült annak, hogy idősebbik fia ennyire erőszakos természetű. Marc még tiniként jött rá, hogy a család egyik barátja, Yitz Perlman rabbi valójában egy Ernst nevű náci dezertőr, aki titokban zsidókat öl. A fiúnak ekkor életbe léptek az önvédelmi mechanizmusai, így meg tudott szökni a sorozatgyilkostól, de a trauma hatására disszociatív személyiségzavar alakult ki nála. Másodlagos személyiségei fejlődtek ki, ezek közül a két legismertebb Steven Grant, a milliomos, és Jake Lockley, a taxisofőr. 

Édesapja döntése alapján Marc kórházba került, ahol pszichiátriai kezelésnek vetették alá. Honszu isten már ekkor elkezdett beszélni hozzá. Apja halálakor Marc elhagyhatta az intézetet, hogy részt vegyen a temetésen. Honszu azonban ismételten megszólította, az ifjú pedig elrohant az éjszakába. Később tengerészgyalogosnak állt, és három évet szolgált. Második iraki turnusa alatt elkezdtek gyanakodni a felettesei furcsa viselkedése miatt, hamar fény derült a múltjára, ezért elbocsátották. Ezt követően CIA-nál kezdett el dolgozni, majd zsoldosnak állt. Egy Frenchie Duchamp nevű idegenlégiós lett a legjobb barátja, együtt vettek részt bevetéseken Afrika-szerte. Egyiptomban találkoztak egy Raul Bushman nevű fickóval, akivel Észak-Szudánba utaztak, az egyiptomi határ közelébe. 

Itt egy régészeti ásatáson ütöttek rajta, ám Marc Bushman ellen fordult, amikor az megölte az archeológusok vezetőjét. Bushman a főrégész lánya, Marlene, az egyik falusi és Frencie kivételével mindenkivel végzett. Marcon pedig halálos sebet ejtett, akit az egyiptomiak egy közeli templomba vittek. Itt a holdisten szobra előtt vette utolsó lélegzetét, mielőtt megállt volna a szíve, de Honszu feltámasztotta. Gyakorlatilag így született meg Holdlovag, Honszu földi avatarja, aki egyből magára öltötte az istenség szobrára terített ezüstszínű köpönyeget, majd leszámolt Bushman csatlósaival, de a gazfickónak sikerült meglépnie.

Marlene és Marc idővel egymásba szerettek, majd Frenchie-vel együtt New Yorkba költöztek. Itt készült el Marc jellegzetes Holdlovag ruhája is. Hősünk szerencsejátékból alaposan meggazdagodott, ami megfelelő anyagi fedezetet nyújtott a bűnüldözéshez. Korábban említett alternatív személyiségei itt jutottak fontos szerephez. Steven Grant lett a dúsgazdag milliomos, aki finanszírozza az akciókat, illetve otthonosan mozoghat a felsőbb körökben, Jake Lockley pedig a helyi taxis, aki az utcán összeszedi a megfelelő infókat. Mindeközben Marc eredeti személyisége egyre inkább háttérbe szorult. Első komoly megbízatása Jack Russell elfogása lett. Russell az a vérfarkas, akit a Marvel képregények világában a Werewolf by Night névvel szoktak illetni. 

Marc sikerrel járt, elsősorban ezüst tüskékkel kivert harci kesztyűi miatt. Rájött azonban, hogy megbízója, a Bizottság nevezetű, cseppet sem jó szándékú szervezet valójában csak kihasználta őt, mert igazából Jack Russell húgát is vérfarkassá akarták változtatni. Russell és Marc Spector végül együtt számoltak le a Bizottsággal. Ha figyeltetek, akkor nektek is feltűnhetett, hogy tulajdonképpen bezártunk egy elég nagy kört, mivel időrend szerit most érkeztünk el a Werewolf by Night képregénysorozat 32. számához, amiben legelőször találkozhattunk Holdlovag karakterével. Ez a megoldás egyébként egyáltalán nem egyedi, gyakran csak jóval első színre lépésük után kapják meg teljes eredettörténetüket a szuperhősök. 

Holdlovag rövid időre csatlakozott az Oltalmazók csapatához, vagyis a Defendershez, de Pókemberrel és a Fantasztikus Négyből ismert Lénnyel is volt közös kalandja. Sikerült rács mögé juttatnia Bushmant, és olyan ellenfeleket szerzett magának, mint Midnight Man vagy Morpheus. Megmentette a Nyugati Parti Bosszúállókat, miután a csapat egy időutazás következtében a fáraók korabeli Egyiptomba került, majd csatlakozott is hozzájuk. Amíg a Bosszúállók sorait erősítette, románc alakult ki közte és Tigra között.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Holdlovag ezt követően is számos izgalmas kalandot kapott az íróktól (például másodszor is meghalt, majd ismét feltámasztotta őt Honszu), nekünk azonban haladnunk kell, és nem árt, ha közelebb kerülünk az utóbbi évek képregényeihez. Ezért most ugrunk egy nagyot az időben, így jutunk el Bushman és Holdlovag nagy összecsapásáig, mely során Bushman húzta a rövidebbet. Durva küzdelem volt, amiben Bushman eltörte, összeroncsolta Holdlovag lábait, Marc pedig egészen egyszerűen lenyúzta Bushman arcát. Később kiderült, hogy Bushmant az újjáalakult Bizottság küldte rá Holdlovagra, akik utána Taskmastert, avagy Kiképzőt is ugyanezzel a feladattal bízták meg, de ő sem járt több sikerrel.

A szuperhősök első polgárháborúja nagyjából elkerülte Holdlovagot, a konfliktus lezárása után pedig Marc úgy döntött, hogy aláírja a szuperhős-regisztrációs törvényt egészen egyszerűen azért, hogy a rendvédelmi szervek ne zavarják meg bűnüldözés közben. Így is összetűzésbe keveredett azonban a Thunderbolts, avagy Mennydörgők nevű, egykori bűnözőkből álló csapattal, és meg kellett játszania saját halálát azért, hogy Norman Osborn, az egykori Zöld Manó bandája ne vadásszon rá tovább. A Dark Reign nevezetű képregényes korszak, vagyis Norman Osborn sötét rémuralma alatt visszatért New Yorkba, és finomított egy keveset a módszerein: immár nem ölt, ha a bűnözőkkel harcolt, így megnehezítette Osborn dolgát, aki ki akarta iktatni Holdlovagot. 

Persze Norman Osbornt nem zavarta, ha törvénytelen eszközökhöz kellett nyúlnia: pár szupergonoszt bízott meg Holdlovag likvidálásával, például azt a Hoodot, aki magát Bushmant is feltámasztotta. Bushman és Holdlovag között így sor kerülhetett egy újabb leszámolásra, aminek az lett a vége, hogy Bushman gyomrát keresztülszúrta egy géppuska. Marc ismét le akarta nyúzni Bushman arcát, de megjelent előtte Honszu, rendre utasítva őt, így a csonkolás végül elmaradt.

Norman Osborn bukását követően Steve Rogers, azaz Amerika Kapitány elkezdte újraszervezni a szuperhősközösséget és a Bosszúállók csapatot is. Létrehozott egy új formációt, a Secret Avengerst, vagyis a Titkos Bosszúállókat. Ebben a csapatban kapott helyet Holdlovag is. 

Az elkövetkező években Marc disszociatív személyiségzavarának állapota eléggé ingadozott. Volt, hogy egy Echóval közös kalandja során (őt az MCU-s sorozatok nézői a Hawkeye szériából ismerhetik) teljesen új, Pókemberen, Rozsomákon és Amerika Kapitányon alapuló személyiségei bukkantak a felszínre. Még ezeknél is izgalmasabb azonban a később megjelent Mr. Knight személyisége, amit az előzetesek alapján a Moon Knight tévésorozatban is látni fogunk. Ez az öltönyt és maszkot viselő perszóna volt az, aminek a bőrébe bújva elkezdett együtt dolgozni egy Flint nevű rendőrnyomozóval. Közben a Holdlovag személyiség sem tűnt el, csak egyszerűen megmaradt Holdlovagként a klasszikus igazságosztó szerepkörben.

Ebben az időben egyébként egy másik magyarázatot is kaptunk Marc különféle személyiségeire: lehet, hogy nem is szenved disszociatív személyiségzavarban, hanem egészen egyszerűen az a baj, hogy az egyiptomi holdisten megszállta az elméjét, a tudata pedig így próbálja valahogy megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Nagyjából akkor rendeződtek a dolgok, mikor Honszu látszólag egy képzeletbeli elmegyógyintézetbe küldte Marcot és szövetségeit, ahol végleg fel akarta őrölni a hős tudatát, hogy elméje megtörése után teljesen átvehesse az irányítást a teste felett. Valójában azonban mindez csak Marc elméjében játszódott le, így akart a tudata egyszer s mindenkorra leszámolni az őrülettel. Marc rájött, hogy egy megoldás van: nem harcolnia kell különböző személyiségei ellen, hanem magába kell fogadnia őket. Ezt felismerve megbékélt betegségével, és végérvényesen átvette az irányítást összes személyisége felett.

Nagyon sokan hasonlítják Holdlovagot Batmanhez, és ezek a párhuzamok egyáltalán nem véletlenek. Mindkét hős főként éjszaka tevékenykedik, civilben mindketten milliomosok, nincsenek emberfeletti képességeik, ugyanakkor képzett harcművészek, és vagyonunknak hála egy rakás tech kütyüvel rendelkeznek. Még fegyvertáruk is hasonló, csak Holdlovag batarangok helyett ezüst félholdakat dobál. Nagy különbség azonban, hogy míg Batmannek nagyon komoly morális kódexe van, Holdlovag történetei nagy részében egyáltalán nem riad vissza a brutális erőszaktól, sőt akár a gyilkosságtól sem. Nem sok szuperhős nyúzza le ellenfelei arcát, ezt meg kell hagyni. 

Honszu és Holdlovag kapcsolata sem volt egyébként mindig felhőtlen. A 2020-as The Age of Khonshu történetszál folyamán ugyanis Holdlovag megölte a pokol urát, Mephistót, aki elvileg a világ végét okozta volna, majd hatalmát átadta Honszunak. A holdistent teljesen megrontotta ez az erő: elfoglalta Manhattant, amit egyből át is alakított Új-Thébává, és innen indulva akarta meghódítani az egész világot. A Bosszúállók legtöbbjét elfogta a holdisten, Holdlovag azonban sikeresen magához hívta a Főnix Erőt (tudjátok, Jean Greynek van ezzel a kozmikus hatalommal közelebbi kapcsolata az X-Menből), majd annak segítségével le is győzte Honszut. Persze nem marad sokáig övé a Főnix Erő, de ez nem is gond, épp elég izgalmas történetszál kapcsolódik így is jelenleg a Marvel Comics kiadványaiban ehhez a kozmikus entitáshoz. 

Holdlovag legújabb képregénysorozata, a kilencedik Moon Knight széria jelenleg is fut az Egyesült Államokban. Ebben épp most kezd újra idézőjelesen összebarátkozni Marc és Honszu. A sztori szerint Holdlovag Manhattanben maradt, és létrehozta a Midnight Mission nevű gyülekezetet, melynek ajtaja mindig nyitva áll azok előtt, akiknek segítségre van szükségük. Marc Spector gyakorlatilag átvette Honszu szerepét és az éjszakai utazók védelmezője lett. 

Nem tudni persze, Holdlovag több évtizednyi képregényes történetéből mennyit vesz át a Disney+-os Moon Knight sorozat, de elég valószínű, hogy a sarkalatos pontokon azért bőven lesznek majd áthallások. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)