Hirdetés

Minden, amit tudni akarsz a The Falcon and the Winter Soldier 2. részének új karakteréről

|

A széria legújabb szereplője több szempontból is fontos lehet a Marvel filmes univerzumának jövőjét illetően, úgyhogy épp itt az ideje, hogy jobban is megismerkedjetek vele.

Hirdetés

Ez a cikk potenciális spoilereket tartalmaz a The Falcon and the Winter Soldier sorozat kapcsán, úgyhogy csak és kizárólag ennek tudatában folytassátok az olvasást!

Múlt héten a The Falcon and The Winter Soldier első része után már összeszedtük egy külön cikkbe a legújabb MCU-s sorozat bevezető epizódjában megvillantott összes rejtett utalását és képregényes csemegéjét, ebben az írásban pedig szó esett Isaiah Bradleyről is, akit a stáblista egyik képkockáján szúrtunk ki.

Nem kellett azonban sokáig várni arra, hogy Isaiah teljes életnagyságban feltűnjön a sorozatban, rögvest a második részben már el is vezeti hozzá Bucky Samet. Komolyabb képregényes háttérismeret nélkül is viszonylag gyorsan világossá válik, hogy az öreg Isaiah is a szuperkatonákéhoz hasonló erővel bír, és arról is esik pár szó, hogy háborús hőstetteiért cserébe csak börtönbüntetés volt a jussa - nem véletlenül annyira morcos.

Nyilván a képregények világa és az MCU sosem követi betűről betűre egymást, de azért érdemes lehet gyorsan átfutni Isaiah Marvel Comics-os múltján, már csak azért is, mert elég valószínű, hogy az ő szereplése egy másik hős felbukkanását is előrevetíti. 

Hirdetés

Isaiah Bradley New Yorkban született és nőtt fel, itt ismerkedett meg Faith Shabazz-zal, akivel 1940-ben össze is házasodtak. Sajnos nem sokáig lehettek boldogok, miután ugyanis a japánok megtámadták Pearl Harbort, az Egyesült Államok belépett a második világháborúba, Isaiah pedig csatlakozott a sereghez.

Mindeközben Faith már terhes volt első lányukkal. A sereg újabb szuperkatonákat akart gyártani Amerika Kapitány után, a szuperkatona szérumot feltaláló Dr. Erskine halála után azonban az eredeti vegyület elveszett. Kísérletezni kellett tehát, ehhez pedig kísérleti alanyokra volt szükség. 300 afroamerika katonára kényszerítették rá az új kísérleti szérumot, csalátjuknak pedig már jó előre elküldték a jelentést a halálukról.

Nem is nagyon tévedett a sereg, ugyanis csak egy maréknyi katona élte túl a szérum beadását. Őket titkos küldetéseken vetette be a sereg, pár ilyen misszió után azonban csak Isaiah maradt egyedül életben. Utolsó küldetése gyakorlatilag egy biztos öngyilkosság volt, a németek szuperkatona szérumát fejlesztő tudóst kellett likvidálnia. Utolsó küldetésére indulva Isaiah magához vette az eredeti Amerika Kapitány, Steve Rogers jelmezét és pajzsát. Végül sikeresen teljesítette feladatát, de hadifogságba került. 

Átszállítása közben azonban német szabadságharcosok ütöttek rajta a konvojon, és sikerült megmenekülnie. Hazatért az Egyesült Államokba, ahol azonnal hadbíróság elé kellett állnia azért, mert ellopta az Amerika Kapitány jelmezt. Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, de végül "csak" 17 évet töltött rácsok mögött 1943 és 1960 között. Végül Eisenhower adott neki elnöki kegyelmet, miután Isaiah felesége három éven hát minden hónapban levelet írt az elnöknek. Kennedy elnökké avatása napján engedték szabadon Bradley-t.

Isaiah Bradley kiléte teljesen rejtve maradt a nagy nyilvánosság előtt, a fekete közösségen belül viszont elterjedt a legendája. Több színesbőrű híresség is megfordult nála, tanácsokat kértek tőle, személyes hősüket látták benne. Ilyen volt többek között Malcolm X, Richard Pryor, Muhammad Ali, Angela Davis, Alex Haley, Nelson Mandela, és Colin Powell is. Jól mutatja a helyzetet az, hogy Bradley például meghívást kapott a Fekete Párduc és Vihar esküvője, itt azonban csak a fekete szuperhősök (például Luke Cage vagy Sólyom) tudták, hogy ő kicsoda, de mondjuk Rozsomáknak lövése sem volt a kilétéről. 

Faith nem csak az idős Isaiahról gondoskodott, hanem több unokájuk nevelésében is aktívan részt vett. Mikor első lányuk, Sarah Gail Bradley újraházasodott és elköltözött, fia, Elijah a nagyszüléknél maradt, hogy befejezze a gimnáziumot. Ez az Elijah pedig még nagyon fontos lehet a Marvel filmes univerzuma számára.

Elijah Bradley ugyanis nem más, mint az Ifjú Bosszúállók oszlopos tagja, Patriot. A nagyszülők nem tudtak arról, hogy Elijah a Young Avengers egyik alapító tagja lett, társainak pedig a fiú azt hazudta, hogy vérátömlesztést kapott nagyapjától, ezért rendelkezik szupererőkkel. A valóság azonban (ekkor még) nem ez volt. Elijah igazából mutáns növekedési hormonokat szedett be, ettől kapott emberfeletti erőt. Később egy harc során Elijah az eredeti Amerika Kapitány, Steve Rogers elé vetette magát egy tűzharcban, és súlyos sérüléseket szenvedett. 

Amerika Kapitány és a Bosszúállók gyorsan a kórházba siettek a fiúval, és Steve kész lett volna saját maga jelentkezni donornak az életmentő transzfúzióhoz, de ezt ekkor már Elijah nagyapja, Isaiah Bradley megtette. Így valóra vált az, amit Elijah korábban társainak hazudott, tényleg megkapta nagyapja vérét, és így ő is a szuperkatonák erejével rendelkezett innentől fogva. 

Az már most is egyértelmű, hogy a The Falcon and The Winter Soldier csavar kicsit az eredeti képregényes történeten, Isaiah Bradley itt például a koreai háborúban harcolt, nem pedig a második világháborúban, de minden esély megvan arra, hogy a sztori kifutása hasonló legyen, és itt is szuperhős váljon végül az első afroamerikai Amerika Kapitány unokájában. Ha így történik, akkor ez csak egy újabb jel lesz egy potenciális Young Avengers mozi kapcsán - az erre utaló nyomokkal már egy külön cikkben foglalkoztunk.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)