Hirdetés

Minden idők 10 legvéresebb horrorfilmje

|

Vérzivatar, vérfolyó, vérzuhany... De vajon melyik forgatáson használtak fel 302 000 liter művért?

Hirdetés

A hatalmas visszhangot kiváltó 2021-es tajvani horrorfilm, a The Sadness, avagy A szomorúság filmkockáiról valósággal a nézőre fröcsköl a vér. A film a zombis műfaj brutálisabb változatát képviseli, amelyben olyan jeleneteket láthatunk, amelyeket csak erősebb gyomrú nézől viselnek el. A tajvaniak azonban nem az elsők, akik élethű vérfürdőkkel sokkolják a nagyérdeműt.

Ebben a múltidéző cikkben halloweenhez közeledve most 10 olyan filmet mutatunk be, amelyeket a valaha készült legvéresebb alkotások között tartanak számon, és amelyek forgatása során rekord mennyiségű művért használtak a készítők. Természetesen mint minden lista, ez is szabadon bővíthető, nyugodtan dobjátok majd be lent, a kommentek között saját véres kedvenceiteket is!

Ragyogás (1980)

Annak ellenére, hogy Stephen King sosem szerette ezt az adaptációt, a szakma Stanley Kubrick egyik legjobb filmjeként tartja számon a Ragyogást. A történet szerint a Jack Nicholson által alakított Jack Torrance-nek felajánlanak egy gondnoki állást egy elhagyatott (szezonon kívüli) szállodában, ahová be is költözik feleségével és kisfiával. Odabent azonban történik valami, és a világtól elszigetelt épületben életre kel az őrület.

A film egyik kulcsjelenetében a fiát kereső Wendy, azaz Shelley Duvall egy lifthez rohan, amelynek kinyíló ajtaja mögül súlyos vérfolyam zúdul a folyosóra. Ma már tudni lehet, hogy az azóta ikonikussá váló pillanatban 11359 liter művért használtak fel a készítők.

Hirdetés

Fűrész (2004)

A kilenc filmet felölelő franchise, a Fűrész-széria, a sorozatgyilkos Jigsaw hátborzongató karrierjét követi nyomon. Jigsaw irtózik magától a gyilkosságtól, ezért csapdákat talál ki, amelyekkel próbára teszi foglyai élni akarását. A sorozat legemlékezetesebb csapdái közül az egyik, a Fűrész III-ban szereplő többszörös forgótengelyes kínpad, amely a hozzá szegezett végtagokat addig csavarja, amíg a csontokról leválik a hús... De nem jobb a fordított medvecsapda és a nem épp steril tűk között keresendő kulcs sem.

A filmben elképesztő mennyiségű művért használtak, ám a filmben látható csapdák okozta halálnemek sokkoló látványa miatt mindez valószínűleg már fel sem tűnt a nézőknek.

Magasfeszültség (2003)

A New French Extremity horror-mozgalom egyik úttörő filmjeként üdvözölt Magasfeszültség egy különösen beteg alkotás. A történet két barátnő, Marie és Alex útját kíséri végig, akik Alex családjának a farmjára utaznak a hétvégére. Itt csap le rájuk egy perverz sorozatgyilkos, aki aztán elindítja a vérfürdőt, méghozzá nem is akárhogyan.

A debütáló rendező, Alexandre Aja igazán nagy hangsúlyt fektetett a gyilkosságok ábrázolására, néha eltúlozva a vérfröcskölést, ami miatt egy-egy jelenet (így például a redőnyös) majdnem komikussá vált.

Motel (2005)

Eli Roth Motel című filmjét, a Cabin Fever, avagy Kabinláz című horror folytatását gyakran tartják (a Fűrésszel együtt) a "kínzó pornó" mozgalom alapművének. A történet három hátizsákos túrázót követ, akik Európát szelik át, ám útjuk során egy földalatti szervezetbe botlanak, amely magas licitekért embereket kínál. Nem is akármire: arra, hogy az elegendőt fizetők a megvásárolt rabokon a saját perverziójukat kedvük szerint kiélhessék.

Már az első film is rengeteg hátborzongató pillanatot tartalmaz (többek között egy szétlőtt arcot), de a Motel túlmegy minden határon. Az egyik jelenetben az egyik női áldozatot meztelenül felakasztják egy díszes fürdőkád fölé. Kisvártatva megjelenik egy másik nő (a vevő), aki meztelenre vetkőzve a kádba fekszik. Körülötte gyertyák, ünnepélyes hangulat. A nő arcán azonban őrület villan, ahogy ragadozó vadként bámulja az áldozatát, majd egy előrántott kaszával vagdosni kezdi a lányt, aki egyre csak sikoltozik, miközben a testén keletkező sebekből spriccelve hullik alá a vér - akár egy zuhanyfejből a víz.

A középkorban egyébként a boszorkányok valóban "készítettek" ilyen vérfürdőket a történetírók szerint, mégis, így, filmkockákon látni, meglehetősen gyomorforgató.

Tokyo Gore Police (2008)

A Tokyo Gore Police a nem túl távoli jövőbeni Japánban játszódik, ahol egy vírus pusztít, amely az embereket "mérnököknek" nevezett mutánsokká változtatja, akik levágott végtagokból groteszk fegyvereket növesztenek. Ruka egy fiatal rendőrnő, egy egyszemélyes szörnygyilkoló-gép, aki katanával a kezében vágja szét a mutánsokat, miközben bosszút áll apja meggyilkolásáért.

A filmben erősen jelen van a testhorror is - az egyik leghíresebb jelenetben az egyik lány alsó fele egy krokodil alakját veszi fel, de a mutánsonként elhasznált vérmennyiség elképesztő.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Rémálom az Elm utcában (1984)

Ikonikus kép villan elénk a címet látva: egy lány alszik a kádban, miközben egy karom emelkedik ki a vízből a lábai között - mi pedig tudjuk, hogy innen nem lesz menekvés. Wes Craven, a horror mestere által készített Rémálom az Elm utcában című film az élőhalott gyerekgyilkos Freddy Krueger (Robert Englund) tetteit követi nyomon, amint lemészárolja azok gyermekeit, akik megölték őt.

Miután tanúja volt két barátnője halálának, az utolsó lány, Nancy (Heather Langenkamp) sajátos tervet eszel ki, hogy barátja, Glen (Johnny Depp filmbéli debütálásában) segítségével megállítsa a pszichopata gyilkost. Glen azonban elalszik, Freddy pedig úgy intézi el a tinédzsert, hogy az ágyán át a mélybe rántja őt. Az így keletkező vérgejzír során 1893 liter művér fröccsent a plafonra.

Piranha 3D (2010)

Alexandre Aja 1978-as film remake-je, a Piranha 3D-ben olyan színészek játszanak, mint Elisabeth Shue, Adam Scott, Ving Rhames és Christopher Lloyd. A film egy gondtalannak induló tavaszi szünet képeivel indul, ám a bulizni vágyó fiatalokat darabokra tépik az éhes halak, a tengerpart pedig vörösre színeződik a vértől.

A forgatáshoz óvatos becslések szerint is legalább 302 000 liter művért használtak

Mártírok (2008)

A "Minden idők legfelkavaróbb alkotása"-ként emlegetett Mártírok című filmben két nő bosszúhadjáratba kezd a gyerekkorukban elszenvedett bántalmazás miatt, ám egy rettenetes összeesküvésbe keverednek, amely rémálomba illő következményekkel jár. A film gonosztevője a túlvilági élet titkait akarja megismerni úgy, hogy fiatal nőket kínoz, amíg azok az élet és a halál határán lévő állapotba nem kerülnek.

A főhősnőn, Annán elkövetett kínzások nézhetetlenek, különösen a nő élve történő megnyúzása, ami még ebben a műfajban is durva túlzásnak tűnik.

Hullajó (1992)

Mielőtt megajándékozta volna a világot a hobbitok és tündék világával, Peter Jackson egy (azóta kultikussá vált) zombis vígjátékkal örvendeztette meg a nézőket A Hullajó egy békés új-zélandi kisvárosban játszódik, amelyet elárasztanak az élőhalottak.

A régóta minden idők legvérengzőbb filmjeként számon tartott film legemlékezetesebb jelenete az, amikor a zombi horda a fináléban megszállja Lionel házát, aki egy fűnyíróval felfegyverkezve átvág az élőhalottakon, végigszántja a rothadó testeket, miközben belek és különféle levágott testrészek repülnek szét a levegőben és vérrel fröcskölik tele a falakat.

Gonosz halott (2013)

Amikor 2013-as Gonosz halottban a függő Mia, Jane Levy karaktere úgy dönt, hogy leszokik a drogokról, a bátyja és a barátai elviszik őt egy távoli faházba egy hétvégére. A pincében talált különös könyvből azonban életre kel az erdőben lakozó ősi gonosz, aki brutális kegyetlenséggel végez a fiatalokkal. A film a vérfürdős horror-rajongók álma, arcokat vágnak szét, végtagokat metszenek le, nyelveket vágnak ketté.

A végső csata egy véres zivatarban zajlik, ahol a vér tetőtől talpig beborítja hősnőnket. Csak ebben a jelenetben állítólag több mint 189 312 liter vért használtak fel.

Most jöhet a ti listátok, mely filmek érdemlik ki szerintetek a "legvéresebb" jelzőt?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)