Hirdetés

Mire számíthat a Smallville szektatagokat toborzó színésznője?

|

Az NXIVM nevű szekta vezérét nemrég 120 év börtönre ítélték, de a szervezetbe toborzó Allison Mack egyelőre ítéletre vár. Vajon ő is csak egy újabb áldozat vagy számító manipulátor?

Hirdetés

Újabban hatalmas figyelem irányul az NXIVM nevű cég irányába, miután annak vezetőjét, Keith Raniere-t 120 éves börtönbüntetésre ítélték. Azért is kapott ekkora nyilvánosságot az eset, mert a szektavezér ellen zajló nyomozás során rengeteg durva visszaélésre derült fény, amikben ráadásul a közismert Smallville sorozat egyik színésznője is aktívan részt vett.

Hirdetés

Sőt, Allison Mack - aki a sorozatban Chloe Sullivant alakította - a jelenlegi információk alapján kifejezetten magas beosztású vezetője volt a szervezetnek, és rengeteg sebezhető nőt toborzott be, akiknek ezután le kellett feküdniük a szektát vezető Raniere-rel. Ezek után adódik a kérdés, hogy vajon milyen súlyos ítéletre számíthat a színésznő.

Macken kívül egyébként a Smallville tévésorozat egy másik színésznője, a Lana Langet alakító Kristin Kreuk is tagja volt egy ideig az NXIVM szektának, de ő később otthagyta a csoportot. Allison Mack azonban a végsőkig kitartott.

Mi is az az NXIVM?

Mielőtt megpróbálnánk kideríteni, milyen ítélet várhat Mackre, elevenítsük fel, hogy pontosan miről is szólt ez a furcsa nevű NXIVM. A céget 1998-ban alapította Keith Reniere, aki annak 2018-as megszűnéséig vezetője is volt. Az NXIVM tipikus példája a piramisjáték módszerrel terjeszkedő MLM (multi-level-marketing) vállalatoknak, melyek hangzatos szlogenekkel embereket toboroznak, akik aztán új emberek bevonásával léphetnek feljebb a ranglétrán. A felsőbb körökbe való  bejutásért a tagoknak legtöbbször rengeteget kell fizetniük a cégnek, amely ezáltal elsősorban nem is az értékesített termékeiből, hanem kihasznált tagságából él.

Bármennyire is visszataszító ez az üzleti modell, a legtöbb ilyen szervezet azért megpróbálja fenntartani egy tisztességes vállalat látszatát, és az átvert tagokat leginkább csak anyagilag kurtítják meg. Az NXIVM esetében azonban nem véletlenül használjuk a szekta szót, ugyanis Raniere jobb szeretett magára mesterként tekinteni, mintsem vezérigazgatóként. 

A tagok toborzása is úgy folyt, hogy a szektavezér követői kiszolgáltatott, sebezhető nőket kerestek, akiket aztán a szervezetbe képességeik kiaknázásának ígéretével csábítottak, az említett kiaknázást pedig Raniere "tanításait" követve érhették el. Az egyik ilyen egykori tag, India Oxenberg egy készülő dokumentumsorozat alkotóinak adott interjúban elmondta, hogy őt is hasonló ígéretekkel hálózta be Allison Mack.

Leányszervezet a szektán belül

A színésznő nyilvánvalóan ismertségét is felhasználta a toborzáshoz, és a nőket az NXIVM-en belül működő DOS csoportba tömörítette. Ez a latin dominus obsequious sororium rövidítése, amit valahogy úgy lehetne lefordítani, hogy "rabszolganők ura". A név nem árul zsákbamacskát, ugyanis Mack - Raniere-hez hasonlóan - a DOS mesterének hívatta magát, míg a tagok voltak a "rabszolgák".

Hogy bizonyítsák az NXIVM és a DOS iránti hűségüket, és hozzáférhessenek a tanításokhoz, a tagoknak először is valamilyen érzékeny információt kellett megosztaniuk magukról, ami lehetett egy sötét kis titok vagy akár néhány meztelen kép. Ahogy az sejthető, ezeket zsarolásra használták fel, ha az alávetettek nem szerettek volna elvégezni valamilyen feladatot.

A mesterek kérései meglehetősen sokfélék voltak, a nőknek például gyakran le kellett feküdniük Raniere-rel. Hogy milyen szinten voltak alárendelve az áldozatok, azt jól mutatja, hogy többük bőrébe égették a szektavezér monogramját formáló billogot.

Oxenberg az interjúban elmesélte, hogy mindenben Mack rendelkezésére kellett állnia, és ha ezt nem tette meg, vagy késlekedett vele, esetleg nem válaszolt azonnal egy üzenetre, akkor büntetésre számíthatott. Szerinte az volt a legrosszabb, amikor Mack kérésére meg kellett büntetnie egy másik tagot.

Egy másik tanú szerint a büntetések a zsarolástól, a megfélemlítésen keresztül egészen a konkrét fizikai fenyítésig terjedtek. Volt akit először megostoroztak, majd mezítláb kitették hóba.

Tettestárs vagy áldozat

Noha az NXIVM tagságának nagy részéről elmondható, hogy megtévesztett és megfélemlített emberek, Mack valószínűleg más kategória. Hosszú évekig vett aktívan részt a szervezet működtetésében és az emberek toborzásában, majd kihasználásában. 2018-as letartóztatásáig a szekta tagja volt, ráadásul felesége, Nicki Clyne - aki szintén a szekta belső köreihez tartozott - a mai napig nyíltan védi a szervezetet és annak mostanra jogerősen elítélt vezetőjét.

Az egykori színésznő a jelenleg házi őrizetben van, miután szülei kifizették érte az óvadékot, így otthonában várja az ítéletet. A tárgyalás során elismerte, hogy a "női fejlődésük" elősegítésének ígéretével rengeteg áldozatot csalt a DOS-ba, ahol rabszolgaként kezelte őket, és néhányukat a Raniere-rel való közösülésre kényszerített.

Mindennek ellenére a korábban említett Oxenberg úgy véli, bármilyen rosszul is bánt vele Mack, a színésznő börtön helyett inkább intenzív terápiát érdemel, ugyanis szerinte kifejezetten törékeny a mentális állapota, és ő is inkább a szekta egyik áldozata.

Erre enged következtetni az is, hogy az NXIVM korábbi publicistája, Frank Parlato szerint Mack és Clyne kifejezetten Raniere utasítására házasodtak össze. A két színésznő Vancouverben ismerkedett össze, amikor Mack a Smallville-t, leendő neje pedig a Battlestar Galacticát forgatta. A forrás állítja, ez a kapcsolat teljesen formális volt és a DOS-on belül Clyne továbbra is Mack rabszolgája maradt, a házasságra pedig csak azért volt szükség, hogy a kanadai színésznő Amerikában maradhasson és folytathassa a toborzást.

Nem tudni, hogy a bíróság hogy dönt majd az ügyben, de ha a pszichiátriai kezelés helyett inkább börtönbüntetést javasolnak, akkor Mack alsó hangon 15 év börtönbüntetésre számíthat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)