Hirdetés

Most akkor ki adta igazából Mordor nevét A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűiben?

|

Eddig csak Délföldeként emlegették a későbbi Mordort A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi sorozatban, a hetedik részben viszont ez megváltozott.

Hirdetés

Bár nem volt olyan mozgalmas A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi sorozat hetedik része, mint a hatodik epizód, melyben kitört a Végzet-hegye néven ismertté vált tűzhányó, és lángoló sziklákkal, no meg áthatolhatatlan füst és porfelleggel borította be a környező vidéket. Már ekkor is egyértelmű volt, hogy gyakorlatilag így jött létre az a Mordor, ami Sauron erőinek központjává vált A Gyűrűk Ura-trilógiában, most viszont konkretizálták is a dolgot az írók.

Bár nem számítanak óriási spoilernek az alábbi sorok, azért így is felhívnánk a figyelmeteket arra, hogy szóba kerül a hetedik rész pár konkrét párbeszéde, így ha ez esetleg zavar benneteket, keressetek inkább gyorsan más olvasnivalót a GSO-n, ne folytassátok ezt a cikket.

Hirdetés

A hetedik epizód elején a vulkánkitörés után Galadriel viszonylag hamar megtalálja Theót, akivel közösen próbálják meg elhagyni az apokaliptikus képet festő vidéket. Közben persze az orkokat is el akarják kerülni, akik immár szabadon mozoghatnak nappal is, nem árt a bőrüknek a napfény, hiszen az képtelen áthatolni a füst és por keverékén. Theo aztán megkérdezi a tünde nőt, hogy "Miért csinálták ezt?", mire Galadriel így felel:

"Hogy ez legyen az otthonuk, az Árnyföldjük."

A rész végén aztán az orkok vezetőjét, Adart kezdik el éltetni a szörnyetegek és a melléjük csapódott délföldi emberek, azt kiabálják "Éljen Adar, Délfölde Ura". Adar azonban csendre inti őket és így szól:

"Nem, az egy olyan hely neve, ami már nem létezik."

Csatlósai visszakérdeznek: "Minek hívjuk hát eztán, úratyánk?" Erre Adar már nem válaszol, csak elmosolyodik. Ekkor a képernyőn megjelenik a Délfölde felirat, majd eltűnik, és helyette a Mordor elnevezés tűnik elő.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Egyfelől tehát mondhatnánk azt, Adar nevezi el a vidéket Mordornak, ami logikus is, hiszen ez egy tünde szó, nem pedig a Sauron által is használt mordori fekete nyelv egyik szava. Ha viszont visszagondolunk a rész elejére, akkor igazából kijelenthető, hogy Galadriel hívta így először a területet, csak épp más nyelvet használt. 

Sindarin nyelven (ez legáltalánosabban beszélt tünde nyelv a harmadkori Középföldén) a Mordor egészen pontosan Sötétföldét jelent (angolul Dark Lands), ugyanakkor a valinori nemestündék nyelvén, vagyis a quenya nyelven a "Mordo" szó árnyat, árnyékot is jelent. A Mordor tehát Árnyföldnek vagy Árnyföldének (Shadow Land) is fordítható, Galadriel pedig pontosan így nevezete az epizód elején az orkok új otthonát.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)