Hirdetés

Nagyjából mikor játszódik A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi?

|

Megpróbáljuk elhelyezni a sorozatot a Tolkien-idővonalon, továbbá meghatározzuk, hol járunk épp a mozifilmekhez képest.

Hirdetés

Azt már hallottuk éppen elégszer, hogy A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi sorozat Középfölde történetének Másodkorában játszódik, de ez a kijelentés elég keveset mond azoknak, akik nem ásták mélyebbre magukat Tolkien munkásságában. Most tehát gyorsan átvesszük, mit is takar az Első-, Másod-, illetve Harmadkor, és az eredeti filmes trilógiához képest most hol tartunk a cselekményben. 

Tényleg csak a legfontosabb dolgokra térünk ki, mert egy teljes magyarázó anyag óriási falat lenne - persze, ha igény van rá, akkor később akár komolyabban is elmerülhetünk a Tolkien mitológiában, ez igazából rajtatok és a ti visszajelzéseiteken múlik. 

Hirdetés

Első Kor

Az Első Kor az a korszak, amihez nem nagyon tudnak nyúlni A hatalom gyűrűi sorozat készítői, mivel ezt az időszakot J. R. R. Tolkien A szilmarilok című könyve fedi le, ennek adaptálási jogát pedig nem szerezte meg az Amazon. Rövid betekintést kapunk tehát csak ezekbe az időkbe. A teljes kép megértéséhez bőven elég annyi, hogy ebben a korszakban Morgoth, más néven Melkor és az eldák (nyugati tündék) háborúztak egymással, ez a harc pedig kiterjedt Középföldére is.

Morgoth leghűségesebb szolgája, Sauron már ekkor felbukkant (Sauron egyébként olyan, elsőre furának tűnő lényeknek is parancsolt, mint a vámpírok). Maga a háború azért tört ki, mert Fëanor tünde kovács elkészíti a szilmarilnak nevezett három varázserejű ékkövet, Morgoth azonban szövetségre lépett Ungolianttal, az óriási pók formájában megjelenő gonosz lénnyel, és ellopta a szilmarilokat, valamint elpusztította Valinor ezüst és arany fáját - ez a két fa biztosította a világnak a fényt, pusztulásuk után pedig egyik virágából lett a Hold, a másik gyümölcséből pedig a Nap. Morgoth végül vereséget szenvedett, hű csatlósa, Sauron pedig bujdosni kényszerült.

A korszak az Első kor 590. évével ért véget.

Másodkor

Morgoth bukása után következett a Másodkor, maga a sorozat is ebben az időszakban kapott helyet, valamikor 1500-1700 között. A korszak legfontosabb történése mindenképpen az volt, hogy Sauron gyakorlatilag visszatért: felvette az Annatar, Ajándékok Ura nevet, csodaszép alakot öltött, és behízelegte magát a tündékhez. Lindon városába ugyan nem léphetett be, mert Gil-galad és Elrond kételkedett a már-már földöntúli szépségű Annatar szándékaiban, Eregionban azonban tárt karokkal fogadták őt.

Itt rávette a tündéket, hogy készítsék el a hatalom gyűrűit, majd titokban a Végzet-hegyének gyomrában ő maga megalkotta az Egy Gyűrűt, amivel képes volt uralkodni az összes többi felett. Szépen lassan haladva, de ide tart a sorozat cselekménye, erről fog szólni a A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Sauron meg akarta szerezni a tündék három gyűrűjét, melyeket Celebrimor egyedül kovácsolt, azokat azonban elrejtették előle. Így maradhatott a Három Gyűrű, a tűz, a víz és a lég gyűrűje tiszta, és mentes a sötétségtől. Mivel nem tudta megszerezni a varázstárgyakat, Sauron háborút hirdetett a tündék ellen, az összes többi gyűrűt pedig szétosztotta a többi halandó faj között, hetet kaptak a törpök, kilencet pedig az ember királyok - belőlük lettek ugyebár a Gyűrűlidércek.

A Másodkor végével nyitott anno A Gyűrűk Ura filmtrilógia is, hiszen megnézhettük az emberek és tündék utolsó szövetségének végső csatáját, melyet Dagorlad köves síkságán vívtak meg. A tündék oldalán harcba lépett  Gil-galad, Círdan és Elrond, az embereket pedig Elendil és Isildur vezette. Utóbbi, vagyis Isildur volt az, aki apja törött kardjával, a Narsillal levágta Sauron ujját, és így megfosztotta a sötét nagyurat az Egy Gyűrűtől. Valószínűleg sok évad után idáig juthat majd el A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi sorozat cselekménye.

A korszak a Másodkor 3441. évével ért véget.

Harmadkor

A Harmadkor legfontosabb eseményeivel foglalkozik A hobbit és A Gyűrűk Ura trilógia is, így ezeket most nem részletezzük bővebben. Sauron legyőzése után az Egy Gyűrű elveszett, de végül Gollamhoz, majd Bilbóhoz, később pedig Frodóhoz került, aki barátai segítségével hosszú és nehézségekkel teli út után csak eljuttatta az ereklyét a Végzet-hegyéhez, ahol az Egy Gyűrű megsemmisült, ezzel pedig megszűnt Sauron hatalma is. Nyilván a Harmadkor elején is történtek fontosabb események, de igazán a korszak végének van jelentősége - Zsákos Bilbó például a Harmadkor 2890. évében született, 131 évvel az egész kor lezárása előtt. Nem túl meglepő módon a harmadkort a Negyedkor követte, más néven az emberek kora.

A korszak a Harmadkor 3021. évével ért véget.

Szűkítés, de jó okkal

Teljesen világos, hogy A hatalom gyűrűi sorozat nem követi pontosan Tolkien eredeti történeteit, hiszen bár a cselekmény nagyjából a Másodkor közepén indul, felbukkannak majd benne olyan emberek (például Elendil és Isildur), akik a Másodkor végén éltek. Le fogják tehát szűkíteni azt a korszakot, amit felölel a teljes történet.

Erre egészen egyszerűen azért volt szükség, mert ha megtartják az eredeti léptéket, és évszázadokon át húzzák a sztorit, akkor gyakorlatilag csak a tündék lehettek volna állandó szereplők, mindenki mástól hamar búcsút kellett volna venni - lévén egyedül a halhatatlan tündék élték ténylegesen át ezt a teljes korszakot. Az csak később derül ki, hogy kárára válik-e a történetnek ez a felpörgetett tempó. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)