Hirdetés

Nagyot változott a legjobb film Oscar-díj szabályrendszere, nem kevés film esik ki a jelöltek közül

|

Már érezni a nagy vitát kiváltó változtatások hatását, messze nem az összes film jogosult a legjobb mozinak járó aranyszoborra.

Hirdetés

Még 2020-ban jelentette be a Filmakadémia, hogy 2024-től fogva meg kell majd felelnie bizonyos követelményeknek egy mozifilmnek akkor, ha esélyes szeretne lenni a legjobb filmnek járó Oscar-díjra. Megosztó lett a döntés, hiszen társadalmi kérdéseket kevertek a művészetbe, mivel az említett standardok azt követelték meg, hogy különböző kisebbségek is reprezentálva legyen a stábban - akár a kamera előtt, akár mögötte. 

A kritikusok szerint ez a művészi szabadság szemen köpése, míg másik úgy vélték, hogy jelenleg nehéz lenne bárhogyan is nem megfelelni ezeknek a követelményeknek. 

Az első standard a filmek szereplőinek összetételét és a történet témáját célozza - ennek kell megfelelően diverznek lennie; a második a film kreatív vezetését, és a projekt csapatának összetételét; a harmadik a film forgatása alatt nyújtott lehetőségeket (fizetett gyakornokság vagy ösztöndíjak); a negyedik pedig a film marketingcsapatának összetételét szabja meg.

Hirdetés

A négyből összesen két szabadon választott standardnak kell megfelelni, most pedig már a Filmakadémia hivatalos közleményéből is tudjuk, hogy ez bizony végül nem mindenkinek jött össze.

Kiderült ugyanis, hogy a legjobb film Oscar-díjára kvalifikált 321 moziból csak 265 jogosult a szoborra, tehát 56 film fennakadt a rostán. Azt már nem közölte részletesen a Filmakadémia, hogy ezek közül mennyi vérzett el az új szabályok miatt, és mennyi vált esélytelenné más okokból.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Akadnak ugyanis más követelmények is, például a filmet be kell mutatni az USA hat nagyvárosi területe közül legalább egyben (Los Angeles County, New York City, Bay Area, Chicago, Miami és Atlanta) 2023. január 1. és 2023. december 31. között, illetve legalább hét egymást követő napon vetíteni is kell itt.

A 2024-es Oscar gálát március 11-én hajnalban fogják megtartani.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)