Napi büntetés: 4 tudományos magazin is leközölte volna a midikloriánokról szóló kamu kutatást

|

Még az sem tűnt fel nekik, hogy az állítólag orvosi papírban Darth Plagueisről és a sötét oldalról is értekezik az író.

Szerezz akár 20 000 Ft kedvezménnyel PS4, vagy 74 999 Ft-tól Xbox One S konzolt további kedvezménnyel! Hirdetés

Azzal mindenki tisztában van, hogy az interneten megtalálható minden, és mindennek az ellenkezője is, természetesen tényekkel alátámasztva. Azt viszont csak kevesen gondolnák, hogy ez a minden akár nyomtatásba is kerülhet, akár tudományos szaklapokban is.

Az elmúlt években rengeteg kutató ért el áttörést a saját területén, azonban ez mit sem ér, ha az eredményeiket nem tudják publikálni valahol. A legnagyobb lapokba nem mindig férnek be a kisebb kutatási eredmények, éppen ezért az utóbbi időben rengeteg új magazint alapítottak, amelyek felkarolják az ilyen kisebb munkákat és nyomtatásban is megjelenítik azokat, természetesen pénzért. Ezek a lapok azonban sokszor csak látszólag tudományosak, a gyakorlatban nem mindig járnak alaposan utána a beterjesztett anyagnak.

A Discover Magazine egyik kutató írója épp ezeknek akart utánajárni, ezért összeállított egy tudományosnak tűnő anyagot a midikloriánokról és azok hatásáról, amit még Star Wars idézetekkel is megfejelt, arról nem is beszélve, hogy szerzőként Dr. Lucas McGeorge és Dr Anette Kin voltak feltüntetve. Bármilyen hozzáértő kiszúrta volna a turpisságot 5 perc alatt, a Star Warshoz konyítóknak pedig valószínűleg azonnal leesett a dolog. Bár a nevesebb magazinokat nem sikerült átejtenie, négy lap (The American Journal of Medical and Biological Research, International Journal of Molecular Biology: Open Access (MedCrave), The Austin Journal of Pharmacology and Therapeutics,  The American Research Journal of Biosciences) simán elfogadta a kutatást.

Úgyhogy csak óvatosan, ne dőljetek be mindennek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!