Hirdetés

Napi büntetés: tudod, mennyi kalóriát égetsz a hülye járással?

|

Egy Monty Python jelenet a hetvenes évekből megváltoztathatta volna a világot.

Hirdetés

2023 közeledtével itt az ideje, hogy mindenki elkezdjen gondolkodni, mi az, amit a következő évben megfogad, mit szeretne célként kitűzni magának. Néhányan egy videojátékban akarunk jobb rangot elérni, mások új hardverre gyűjtenek, de persze az örök sláger az egészségesebb életmód eszméje. 

Az egészségünkre mindig érdemes odafigyelni, pláne, ha sokat ülünk a monitor előtt. Még szerencse, hogy a Monty Python már az 1970-es években rámutatott a megoldásra, amit ha beépítünk a mindennapjainkba, szebbé tehetjük a következő évünket.

A Hülye járások minisztériuma (Ministry of Silly Walks) című jelenet először 1970. szeptember 15-én került adásba, amelyben John Cleese bemutatja minden idők egyik legemlékezetesebb mozgását. Ez a remekmű persze egészségügyi tanácsokkal aligha szolgál, nem is gondoltuk volna, hogy bárki ilyen oldalról közelíti meg a hülye járás kérdéskörét. 

Hirdetés

Előbb persze lássuk, milyen is a hülye járás:

Nemrégiben két tudós tizenhárom kísérleti alannyal megvizsgálta, hogy milyen hatást gyakorol az emberi testre, ha utánozzák a felvételeken látható gyaloglási formát. A vizsgálatok eredményéből kiderül, azáltal, hogy sokkal kevésbé hatékony módon gyalogolunk, több mint 2,5-ször annyi kalóriát égethetünk el, mint a sima sétálással, vagy ugyanannyit, sokkal kevesebb idő alatt, sőt, a kardiovaszkuláris fittségünket is javíthatjuk. Tehát napi 20 perces furcsa mozgással napi kb. 100 kalóriával növelhetnénk meg a napi energiafelhasználást.

"A nem hatékony táncmozgás már generációk óta velünk van, gyakran azonban ezeket az innovátorokat nem veszik komolyan, pedig őszinte elismerés illetné meg őket. Ha a hetvenes években elterjedt volna ez a mozgásforma, most sokkal egészségesebb társadalomban élnénk."

A kutatók azért viccesen hozzátették, a kísérletük nem terjed ki a többi mozgásformára, szóval egyelőre nem érdemes törekedni arra, hogy például vízisportok, vagy hegymászás közben is kevésbé hatékonyan használjuk az energiánkat.

Akkor alkotunk is egy új igét, megyünk hülyejárni. Jót tesz az egészségnek.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)