Hirdetés

Nem kérnek többé az újságok a Dilbert képregényekből a szerző rasszista kijelentései után

|

Scott Adams gyakorlatilag kiírta magát a média fősodrából.

Hirdetés

Még sehol sem volt A hivatal, sem pedig az amerikai sitcom angol eredetije, amikor Dilbert munkahelyi kalandjaival már számtalan napilap mellékleteként találkozhattunk. A vállalati kultúrába és az irodai létbe bepillantást kínáló, 1989-ben indult szatirikus képregénysorozat népszerűségét jól jelzi, hogy 2013-ig 65 ország 2000 kiadványában jelentek meg a történetek, amelyeket 24 nyelvre, köztük magyarra fordítottak le, és még animációs sorozat, valamint videojáték is készült belőlük.

Dilbert alkotója, Scott Adams azonban néhány napja olyan kijelentésekre ragadtatta magát, amelyek miatt egyik pillanatról a másikra újságok százai (köztük olyan neves lapok, mint a Los Angeles Times és a The Washington Post) ejtették őt és a képregényeket.

Hirdetés

Adams február 24-én, a Real Coffee with Scott Adams elnevezésű YouTube-csatornáján gyűlöletcsoportnak nevezte a fekete amerikaiakat és azt javasolta, hogy a fehérek maradjanak távol tőlük. A történet előzményeként a konzervatív Rasmussen Reports készített egy felmérést a fekete lakosság körében, melyből kiderült, hogy 53 százalékuk nem látott kivetnivalót a "Fehérnek lenni okés." szlogenben. Adams azon háborodott fel, hogy a válaszadók közel fele elutasította ezt, emiatt úgy gondolja, hogy nincs értelme tovább próbálkozni, a törés végleges és helyrehozhatatlan fehérek és feketék között.

Ám mint arra egy zsidó civilszervezet, az Anti-Defamation League rámutatott, a felmérésben megfuttatott szlogen valójában a 4chan bugyraiból bukkant a felszínre még 2017-ben és azóta előszeretettel használják a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmak.

Hogy ezzel Scott tisztában volt-e vagy sem, nem derült ki, mindenesetre azután, hogy oly sokan elhatárolódtak tőle, már annyiban módosította álláspontját, hogy ő csupán azt javasolta az embereknek, kerüljék a gyűlöletet, a Dilbert képregények ejtését pedig úgy értelmezi, hogy Amerikában támadás alatt áll a szólásszabadság - írja a CNN.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)