Hirdetés

Nem tiltják be a Jóbarátok és más műsorok napközbeni sugárzását, de büntethetik

|

Az új jogszabály betartását ellenőrző hatóság nem vállalja, hogy előzetesen véleményezi, bemutatható-e 18 éven alattiaknak egy-egy LMBTQ karaktereket felvonultató műsorszám.

Hirdetés

Ugyan az új jogszabály elsősorban úgy tűnik, az iskolai érzékenyítő foglalkozások ellen irányult, komoly visszhangot és tiltakozást váltott ki az is, hogy az eredetileg pedofilellenesnek nevezett törvény kiegészítései látszólag ellehetetlenítik azt is, hogy a kiskorúak például a televízióban láthassanak LMBTQ szereplőket is felvonultató műsorokat. Persze egy jogszabály mindig annyit ér, amennyire betartatják, így valós hatását egyelőre nehéz felmérni, az illetékes hatóság nyilatkozata pedig nem tisztázta a képet.

Hirdetés

Példaként a Jóbarátok című sorozatot hozta fel az RTL Klub híradója is, mikor a Miniszterelnökség államtitkárát kérdezték róla, milyen konkrét hatásai lehetnek a törvénynek, ami beszámolók miatt komoly ellenszenvet váltott ki több külföldi stúdiónál is. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabály alkalmazásáról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa hoz majd döntést,  ezt a szervet így nem sokkal később a Média1 kereste fel, hogy foglaljon állást azzal az epizóddal kapcsolatban, amiben Chandler meleg, drag művészként fellépő édesapjának előadása is látható. A lap pénteki cikke alapján viszont úgy tűnik, a tévécsatornák hiába keresik meg a Médiatanácsot egy előzetes vélelmezési kéréssel.

"A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve annak Médiatanácsa az irányadó alkotmányjogi elvek és a közigazgatásra vonatkozó általános eljárási szabályok alapján kizárólag egyedi hatósági ügyben, az ügy körülményeinek vizsgálata során megállapított tényállás keretében alkalmazhatja, értelmezheti a hatáskörébe tartozó jogszabályi rendelkezéseket, hatósági eljáráson kívüli jogértelmezésre a hatóság nem jogosult"

- szólt a hatóság válasza, ami azt jelenti, hogy kizárólag akkor vizsgálnak meg egy adott médiatartalmat, hogy sérti-e a nemrég elfogadott törvényt, ha valakitől bejelentés érkezik erre vonatkozóan. Előzetes vizsgálat mellett ráadásul úgy tűnik, irányelveket sem oszt meg az NMHH Médiatanácsa (legalábbis a Média1 erre irányuló kérdésére nem válaszoltak) azt illetően, hogyan fogják értelmezni a jogszabályt, egyelőre tehát nem sokra támaszkodhat, aki el szeretné dönteni, hogy egy műsor csak a késő esti idősávban, vagy előbb is leadható.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)