Hirdetés

Nembináris bölény miatt jelentették fel a Netflixet

|

A Ridley Jones rajzfilmsorozat miatt érkezett panasz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz.

Hirdetés

Feljelentést tett a Magyar Nemzet egy netflixes rajzfilmsorozat miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, vagyis az NMHH-nál. Indoklásuk szerint a Netflix megsértette a médiatörvényt, mivel egy korhatárbesorolás nélküli, tehát kisgyermekek számára is megtekinthető animációs sorozatban felbukkant egy nembináris karakter, vagyis egy olyan szereplő, aki nem konkrétan férfiként vagy nőként azonosítja magát.

Ez a karakter pedig nem más, mint egy kiállítási tárgy, egy Fred nevű bölény.

Hirdetés

Egészen pontosan a Ridley Jones című rajzfilmsorozatról van szó. A széria idén nyáron indult, jelenleg már második évada fut a Netflixen. A sorozat címszereplője egy kislány, aki egy különleges múzeum életre kelt "lakóival" együtt keveredik különböző kalandokba. Ridley társai közt akad dinoszaurusz, űrmajom, múmia, és a korábban említett bölény, Fred - ők mind múzeumi kiállított modellek, de egy mesében semmi sem lehetetlen.

Az alábbi párbeszédből derült ki az, hogy Fred egy nembináris karakter, és ezért fordult a Magyar Nemzet is az NMHH-hoz.

- Fred különben lány vagy fiú?
- Fogalmam sincs, ő simán csak Fred.
- Oké!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azonban megállapította, hogy ez a sorozat egyáltalán nem tartozik a magyar joghatóság alá, így nem is tudnak eljárni az ügyben, hiszen a hollandiai székhelyű Netflix nem sorolható az NMHH fennhatósága alá. A médiatörvény hatálya tehát csak a Magyarország területén székhellyel rendelkező médiaszolgáltatókra terjed ki. 

Los Angeles Times szerint Fred, a bölény az első olyan nembináris rajzfilmkarakter, akit kifejezetten az óvodás korosztályt megcélzó animációs alkotásban szerepeltetnek. A Ridley Jones sorozatban egyébként van egy olyan szereplő is, akinek két édesapja van.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)