Hirdetés

A hacker, aki torrentfeltöltéssel zsarolta a Netflixet

|

Igencsak szorult helyzetbe került a Netflix, amikor egy ismeretlen hacker azzal fenyegette meg, hogy ha nem fizet, akkor a birtokában lévő Orange is the New Black című sorozat új évadának egy részét letölthetővé teszi a torrentezők számára. Nem viccelt.

Hirdetés

A világhírű streaming-szolgáltató június 9-én tervezte kiadni az Orange is the New Black széria ötödik szezonját, csakhogy a terv elé nem várt akadály gördült. A Variety információi szerint egy "thedarkoverlord" becenevű hacker hozzájutott az évad első tíz részéhez és megzsarolta a Netflixet: ha nem fizetnek neki, szerzeményét feltölti a The Pirate Bayre.

Hirdetés

A rendelkezésre álló részletek alapján a kiberbűnöző nem közvetlenül a Netflixtől tulajdonította el az Orange is the New Black említett epizódjait, hanem egy utómunkálatokat végző cég, a Larson Studios számítógépeiről lovasította meg a fájlokat még 2016-ban (noha a 13 epizódból "csupán 10-et" sikerült neki, a maradék három ellopását meghiúsították). A megzsarolt vállalat természetesen nem volt hajlandó kifizetni a követelt váltságdíjat, mire a hacker beváltotta fenyegetését és feltöltötte a részeket egy 11,46 GB-os csomagban. Közleményében azt mondta, hogy sokkal jobban járt volna a Netflix, ha rábólintott volna az ajánlatra, az ugyanis kevesebbe fájt volna, mint a következmények: 

Nem kellett volna így történnie, Netflix. Sokkal több pénzt veszítesz mindezen, mint amennyit kértünk tőletek. Szégyelljük, hogy ugyanazt a levegőt szívjuk be, amit ti is. Azt hittük, hogy egy olyan gyakorlatias cég, mint a tiétek észrevenné és megértené az együttműködés előnyeit egy hozzánk hasonló méltányos és könyörületes szervezettel.

A nagyképű tettes (illetve mint kiderült mondandójából, a hackercsoport tagja) ezenkívül azt állítja Twitteren, hogy más csatornáktól is lopott el még be nem mutatott sorozatokat (érintett az ABC, a Fox, az IFC és a National Geographic), akik ugyanígy járhatnak, ha nem fizetnek.

A Netflix egy közleményben ismerte el a szomorú tényt, rámutatva, hogy veszélybe került számos nagy televíziós stúdió biztonsága, amely után már nyomoznak a megfelelő bűnüldöző szervek. A többi vállalat egyelőre nem reagált hivatalosan a fenyegetésre, ahogyan azt sem tudni, hogy ez milyen hatással lesz a szinkronosan még nem elérhető Orange is the New Black sorozatra, amelyből tavaly rendelték be a 6. és 7. évadot az eddigieket jegyző showrunner, Jenji Kohan (Nancy ül a fűben) visszatérésével.

Nektek mi a véleményetek a helyzetről?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)