Hirdetés

Nevet változtat a valódi kviddicsliga

|

A jogi problémák elkerülése mellett a valódi kviddicsmeccsek szervezői J. K. Rowling maradi kijelentései ellen is állást szeretnének foglalni.

Hirdetés

Amellett, hogy sokan az olvasás népszerűsítését várják a regénysorozattól, nem a hatalmas rajongói tábor kialakítása az egyetlen való világbeli hatása a Harry Potter franchise-nak: a valóságba is átköltözött és saját életet kezdett élni 2005-ben a varázslók sportága, a kviddics is. A labdajátékot űző amerikai szervezetek viszont most formálisan egy kicsit eltávolodnának a sport mágikus eredetétől, amire két okuk van.

Hirdetés

Azt még nem osztotta meg a nyilvánossággal a US Quidditch és a Major League Quidditch, hogy mi lenne az új elnevezésük, de azt már bejelentették, hogy névváltoztatásra készülnek, szeretnék elhagyni nevükből a kviddics megnevezést. Ennek elsősorban jogi okai vannak, a két szervezet szerint ugyanis a más szellemi termékéből kölcsönvett elnevezés korlátozza őket a terjeszkedésben.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


"Úgy hiszem, a kviddics egy fordulópont előtt áll. Vagy folytatjuk a mostani állapotban, és relatíve kicsik maradunk, vagy nagy változtatásokkal egy új fázisba vihetjük ezt a sportot. A névváltoztatás számos bevételi forrást nyithat meg mindkét szervezet számára, ami rendkívül fontos a terjeszkedésünkhöz. Egy új védjegy és annak közös tulajdonlása révén az USQ és az MLQ szponzorokat kereshet, tévés közvetítésekre szerződhet le, és más, a sportot akadályozó tényezőkkel, így a felszerelés hozzáférhetőségének hiányával is szembenézhet."

- mondta Mary Kimbell, a sportág egyik igazgatója.

Emellett egy másik fontos okot is megjelöltek a névváltoztatásra, ami viszont inkább érződik szimbolikusnak. J. K. Rowling az utóbbi években több olyan megjegyzést is tett, amik alapján sokan transzfóbnak gondolják a Harry Potter regények íróját, a készülő játék alkotói mellett többen kínosnak érzik Rowling jelenlétét bármilyen projekt kapcsán. Ezzel értettek egyet a kviddicsliga szervezői is, akik közleményükben elmondták, ők kifejezetten progresszív sportot szeretnének építeni.

"A mi sportunkat úgy ismerik, mint az egyik legbefogadóbbat és legegyenlőbbet a nemek tekintetében. Ez részben a nemi maximum szabályunknak köszönhető, ami kimondja, hogy egy időben nem lehet négynél több egyező nemű játékos a pályán. Mindkét szervezet úgy gondolja, kötelezi őket a hírnevük, amihez fel kell érniük a működésük minden tekintetében, [a kviddics elnevezés ejtése] egy ilyen irányú lépést jelent"

- áll a szervezők nyilatkozatában.

Sokan egyébként azt sejtik, hogy J. K. Rowling transzfób megnyilvánulásai által aláásott tekintélye miatt nem jelent meg a huszadik évfordulót ünneplő stábtalálkozón sem, sőt, vannak, akik szerint ez a konfliktus eredményezte azt is, hogy a harmadik Legendás Állatok filmben kisebb szerep jut majd az írónőt bíráló Katherine Waterstonnak is.

Ugyan az eredete elválaszthatatlan a Harry Potter világától, érdekes lesz megfigyelni, mekkora sikere lehet az átnevezésre kerülő valódi kviddicsnek. Korábban azt már láthattuk, hogy a videojátékos  világban ez a formula limitált sikerre volt elég, pedig a gamer másolat még a repülést is meg tudta tartani.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)