Hirdetés

O.J. Simpson a Terminátor, Travolta pedig Forrest Gump - a legőrültebb casting ötletek

|

Ma már nehéz lenne elképzelni, hogy ne Schwarzenegger ossza a halált, hogy ne Sir Ian McKellen vezesse a hobbitokat, hogy ne Tom Hanks legyen a buta jófiú. Pedig volt rá esély. Mutatjuk a legőrültebb casting ötleteket.

Hirdetés

Egy filmet rengeteg munkálat előz meg. ezek közül az egyik legfontosabb a megfelelő színészek kiválasztása, akik a hátukon viszik az egész történetet. A mára már klasszikussá vált filmek, szinte kivétel nélkül büszkélkedhetnek egy-egy olyan alakítással, ami nélkül el sem tudnák az adott művet képzelni, esetleg pont a színész teljesítménye miatt lett akkora siker.

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok ikonikus karaktert alakítottak volna mások, ha a sors közbe nem avatkozik vagy vissza nem utasítják a lehetőséget különféle indokok miatt. Ebben a cikkben kilenc olyan (a mandatory.com alapján), majdnem megvalósult casting döntésről olvashattok, amik valószínűleg gyökeresen megváltoztatták volna az adott filmről alkotott véleményünket.

1. O.J. Simpson, mint a T-800-as (The Terminator - Terminátor)

James Cameron előtt az egyik legnagyobb kihívás az volt a Terminátor forgatásával kapcsolatban, hogy találjon egy megfelelő fizikumú színészt, aki hitelesen alakíthatna egy a jövőből érkező gyilkos robotot. A Hemdale Pictures munkatársai azzal az általuk remeknek gondolt ötlettel fordultak a rendezőhöz, hogy az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő, karizmatikus amerikai focista Orenthal James Simpson játszhatná a szerepet. Cameron elutasította ezt a felvetést, mivel úgy gondolta, O.J. „nem hihető, mint gyilkos”. Ez a későbbiek fényében persze elég vicces kijelentés, de ebbe inkább ne menjünk bele. James Cameron azonnal tudta, hogy Arnold Schwarzenegger a tökéletes ember a T-800-as szerepére, amikor meglátta őt a Kyle Reese szerepére történő meghallgatáson.

2. John Travolta, mint Forrest Gump (Forrest Gump)

Nyugodtan elismerhetjük, hogy el se tudnánk képzelni mást a szerethetően együgyű Forrest Gump szerepére, mint Tom Hanks-t. A színész egyébként is szerethető viselkedése azonnal elérte, hogy az emberek szimpatizáljanak filmes karakterével, átlagon aluli intelligenciája ellenére. A stúdió egyébként elsőre John Travoltát szerette volna a mára már legendává vált szerepre, de a színész elutasította a lehetőséget, vesztére. A dolog további érdekessége, hogy Tom Hanks többször is játszott beugróst Travoltának, hiszen helyette játszotta el a főszerepet mind A nagy csobbanásban (Splash), mind az Apollo 13-ban.

3. Robin Williams, mint Jack Torrance (The Shining – A ragyogás)

Sokan Jack Nicholson egyik legemlékezetesebb szerepének tartják a Ragyogás Jackjének megformálását. Azonban, nem ő volt a rendező, Stanley Kubrick első jelöltje a szerepre. Két másik színészt is számításba vett az őrült apa megformálására, Robert De Nirot és Robin Williamset is érdemesnek tartotta volna rá. A kettő közül inkább Williams a meglepőbb, hiszen De Niro akkoriban szerepelt a Taxisofőr című filmben, így tőle nem állt annyira messze, hogy egy pszichotikus karaktert alakítson, de Williams addig inkább sorozatokban szerepelt és azok is vígjátékok voltak (egyébként érdekes gondolat, ráfért volna a Williamsre, hogy ne csak "nanu-nanu" karaktereket játsszon). Kubrick végül elvetette az ötletet, és Jack Nicholson kapta a szerepet, a többi pedig már (film)történelem.

4. Frank Sinatra, mint Harry Callahan (Dirty Harry – Piszkos Harry)

Az 1971-es klasszikusban Clint Eastwood játszotta a San Francisco-i detektívet, Harry Callahant. Eastwood főleg westernhősként volt ismert, de ez a film új magasságokba emelte a karrierjét. Amikor 1970-ben a Warner Brothers megvette a filmjogokat, úgy gondolták, remek lehetőség lesz az akkor 55 éves Frank Sinatranak egy új karakter kialakítására a vásznon. A sors viszont közbe szólt, mert Sinatra eltörte a csuklóját egy másik forgatáson, így nem tudta felemelni Piszkos Harry híressé vált Smith & Wesson revolverét, ezért a szerep Clint Eastwood ölében landolt. Neki mindenképpen megérte, legendát csinált belőle.

5. Will Smith, mint Neo (The Matrix – Mátrix)

Mondj egy Keanu Reeves filmet! Ugye, hogy a Mátrix ugrott be elsőre? Arról sokat lehetne vitázni, hogy Keanu mennyire van megáldva színészi vénával, de az tagadhatatlan, hogy mára már összeforrt a szereppel és el se tudnánk képzelni nélküle Neo történetét. Pedig nem sokon múlott, hogy Will Smith ugráljon a szintén Smith ügynökkel a vásznon. A producerek elsőre a Függetlenség napjával nagyot robbanó színészt akarták megszerezni, de ő elutasította a lehetőséget, mert szkeptikus volt a film újító, időlassítós (bullet-time) effektjeivel szemben, és inkább elkészítette a csúnyán elhasaló Vadiúj vadnyugatot (Wild, Wild West). Később egy interjúban bevallotta, örül, hogy nem fogadta el az ajánlatot, mert nem volt elég érett színész ahhoz, hogy ne szúrja el a szerepet. Így is lehet magyarázni persze.

6. Britney Spears, mint Allie Hamilton (The Notebook – Szerelmünk lapjai)

Ez a 2004-es romantikus dráma, az egyik legközkedveltebb és legismertebb film ebben a műfajban, amin a hölgyek minden alkalommal tudnak sírni, függetlenül attól hányszor látták már. Ebben komoly szerepe van a Ryan Gossling- Rachel McAdams páros által a vászonra vitt érzelmi töltetnek. A rendező, Nick Cassavetes, egy ismeretlen színészt szeretett volna a férfi főszerepre, és Gosling ezzel is lépett a sztárvilágba. A női karakter megformálására rengeteg színésznőt hallgatott meg, és a jelöltek közt ott volt, az akkoriban színészi babérokra törő pop díva, Britney Spears is. Arról nem szól a fáma, hogy a castingon azonnal elhasalt-e, de más filmes eredményeit látva nem vagyunk meglepve azon, hogy McAdams kapta a szerepet.

7. Sean Connery, mint Gandalf (The Lord of the Rings - A Gyűrűk Ura)

Kevés olyan karakter van, akik annyira összeforrtak az őket eljátszó színésszel, mint ahogy ez Gandalffal és Sir Ian McKellennel történt. Mi már nem is tudjuk másképp elképzelni a bölcs varázslót, akár a Gyűrűk ura trilógiát, akár a Hobbitot olvassuk. Márpedig Peter Jackson másnak szánta elsőre a szerepet. Sean Connery járt is a rendezőnél egy felolvasáson, de végül elutasította a lehetőséget, hogy eljátssza a ,mágust, mert túl hosszú volt számára a 12 hetes forgatási idő és nem kötődött annyira a projekthez, hogy elvállalja. Lehet, hogy csak rosszindulatú pletyka, de beszélik még, hogy folyton rosszul ejtette a „hobbit” szót, és „bobbit”-ot mondott helyette. Ha utólag visszatekint, azért fájhat a feje a szerep miatt, mert a bevétel 15%-át ajánlották fel neki, így körülbelül 450 millió dollárral lehetett volna gazdagabb. Annyiért már meg is lehet jegyezni a hobbit szócskát.

8. Elvis Presley, mint Joe Buck (Midnight Cowboy – Éjféli cowboy)

Elvis, aki sohasem a színészi képességeiről volt ismert, a hatvanas évek végén majdnem a főszereplője lett egy olyan mozinak, ami később az évtized egyik legfontosabb filmjének lett kikiáltva az Egyesült Államokban. Viszont a történet, miszerint egy texasi farmer otthagyja a kisvárosi létet és New Yorkba költözik, hogy férfi prostituált legyen, megijesztette az énekes menedzserét. Így a szerep a fiatal Jon Voightnál landolt, és az Éjféli Cowboy az első csak 18 éven felülieknek ajánlott (az Egyesült Államokban x-rated) film lett, ami elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

9. Dana Carvey és John Lovitz, mint Mike Lowrey és Marcus Burnett (Bad boys)

Összeforrott karakterek és színészek ide vagy oda, talán ez az egyik legelképzelhetetlenebb felállás az eddigiek közül. Eredetileg, a filmet a Saturday Night Liveban szereplő két népszerű humoristának, Carveynak és Lovitznak írták és Bulletproof hearts volt a címe, de rengeteg újraértékelésen esett át a projekt 1993 és 1994 között, mielőtt a Disney végleg elengedte. A produkció így került a Columbiahoz, ahol két fekete bőrű színészt helyeztek a főbb szerepekbe, leszerződtették Will Smith-t és Martin Lawrence-t, hagyták, hogy végigimprovizálják az egész forgatást és a film hatalmas siker lett. Lássuk be, ennek így kellett lennie.

Számotokra melyik a legmegdöbbentőbb ötlet a fentiek közül? Kit tudnátok elképzelni a végül meg nem valósult szerepben?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)