Hirdetés

Összeszedtünk minden választ, amit a The Falcon and The Winter Soldier első része után tudni akarsz

|

Kérdéseid vannak a The Falcon and The Winter Soldier pilotját követően? Nem kell tovább keresgélned!

Hirdetés

Alig hagytuk magunk mögött az első MCU-s Disney+ sorozatot, a WandaVisiont, máris itt a The Falcon and The Winter Soldier, vagyis Sam Wilson (Anthony Mackie) és Bucky Barnes (Sebastian Stan) saját szériája. Az első rész szerencsére itt sem vesz fel követhetetlen tempót, szép lassan helyezik kontextusba a szereplőket az alkotók, ami nagyon jót tesz mindkét főhősnek. Ebben a cikkben most a pilot epizód azon sarkalatos pontjait összegezzük, amelyek kapcsán esetleg kérdések merülhettek fel azokban, akik nem a Marvel Comics kiadványaival keltek és feküdtek az elmúlt években. 

Értelemszerűen az alábbi sorok spoileresek leszek (az egyébként egyelőre nem túl sok csavarral operáló) első rész kapcsán, illetve nagyon sok olyan árulkodó jelre is kitérünk, melyek az avatatlan szemek számára nem sok jelentőséggel bírnak, ezek ismertetése viszont későbbi fordulatokat leplez már le most, szóval csak és kizárólag ennek tudatában folytassátok az olvasást. 

Hirdetés

Wanda előtt vagy Wanda után?

Szerencsére az alapvetés teljesen világos: hónapokkal azután járunk, hogy a Föld legnagyobb hősei legyőzték Thanost, és visszakerült a világunkba mindenki, akit öt évvel korábban épp az őrült titán csettintése radírozott ki a létezésből. Elég egyszerű tehát kronológiailag elhelyezni a The Falcon and The Winter Soldiert a WandaVisionhöz képest, ugyanis Wanda kalandja Westview városkájában pár héttel az eltűnt emberek nagy visszatérése után zajlott le. 

A jelenlegi helyzet fényében érdekes, hogy az eredeti tervek szerint a The Falcon and The Winter Soldier előbb került volna adásba, mint a WandaVision, így a vírushelyzet miatti kavarodás most épp azt segítette elő, hogy érthetőbb legyen a kánon idővonala a nézők számára. Komolyabb utalás nincs egyébként magára a WandaVisionre és annak cselekményére az új sorozatban, de ez nem is gond, hiszen Sólyomnak és a Buckynak így is van épp elég gondja, amivel meg kell birkózniuk. Az epizód elején Sam például rögvest azzal a Georges Batrockal (Batroc the Leaper) kerül szembe, akivel Steve Rogers a 2014-es Amerika Kapitány: A tél katonája mozifilmben bunyózott - valószínűleg nem sokan emlékeztek már rá, nem egy túlzottan maradandó figura.

Miért nem Sam feszít Amerika Kapitány gúnyában?

Az eddig közzétett előzetesek alapján borítékolható volt, hogy legalábbis a sorozat elején még biztosan nem öltözik csillagokba és sávokba Sam Wilson, azaz Sólyom, noha a Bosszúállók: Végjáték lezárásában neki, és nem Buckynak adta át pajzsát az eredeti, immár öreg Amerika Kapitány, Steve Rogers - Rogersről egyébként nem tudjuk, hogy életben van-e még, de valószínűleg egy öreg szuperkatonát nem az elmúlt pár hónap alatt gyűrt le valamiféle betegség. Könnyen lehet persze, hogy Steve-et végül mégiscsak utoléri az öregkor, mivel maga Kevin Feige is azt nyilatkozta, hogy a sorozat "valamiféle" választ ad majd arra a kérdésre is, hogy él-e még egyáltalán az eredeti Kapitány. Ez egyelőre nem történt meg. 

De kanyarodjunk is inkább vissza Samhez: hiába kapta meg a pajzsot, és gyakorlatilag Steve Rogers hivatalos engedélyét is, mégsem bújt Amerika Kapitány hacukába, és a pajzsot sem vette magához, inkább átadta azt a hadseregnek, hogy állítsák ki. Ezen az ünnepélyes átadáson volt egy vendégszereplőnk is: Hadigép, vagyis James Rhodes beugrott kicsit csevegni barátjával, Sammel. 

A lassú kezdés miatt bőven jutott idő a civil Sam bemutatására is, ez pedig végtelenül jól állt a karakternek. Megismerkedhettünk lánytestvérével, és a családi vállalkozással, melyet szüleiktől örököltek, illetve azt is láthattuk, milyen bürokratikus buktatókhoz vezethet az, ha hitelt szeretnél felvenni, de az elmúlt öt esztendőben nem volt kereseted, mivel Thanosnak köszönhetően gyakorlatilag nem is léteztél. 

Mindezzel párhuzamosan Buckyt még mindig a múlt démonai gyötrik, azok a régi gyilkosságok, amelyeket még Tél Katonájaként követett el. Jelenleg például azért barátkozik egy Yori nevezetű ázsiai öregúrral, mert egy régi Hydra-akció során ő ölte meg Yori teljesen ártatlan fiát, aki csak rosszkor volt rossz helyen. 

Rend helyett legyen újra káosz

Az előzetesek alapján már azt is tudjuk, hogy elvileg az Amerika Kapitány: Polgárháborúban megismert Helmut Zemo lesz itt is a főgonosz, aki a promóképek tanulsága szerint immár képregényes maszkját sem hagyja a fiók mélyén. Az első részben viszont neki még nem osztottak lapot, helyette egy alsópolcos Marvel-gonoszt értelmeztek újra az alkotók. Karl Morgenthau, azaz Flag-Smasher eredetileg 1985 decemberében, a Captain America képregénysorozat 312-es számában bukkant fel. Egy elég elborult szabadságharcosról van szó, aki azért küzd, hogy az egész Földet "felszabadítsa" a nemzetek uralmától, gyakorlatilag egyesíteni akarja a bolygó összes polgárát. Motivációit ügyesen sikerült az MCU jelenlegi helyzetéhez igazítani, ugyanis a The Falcon and The Winter Soldierben szereplő Karli Morgenthau (igen, itt gyorsan lezavartak egy nemcserét) egy olyan anarchista csoportot vezet, amelyik vissza akarja hozni azt az állapotot, ami a Thanos csettintése utáni öt évben volt jellemző, mikor nem beszélhettünk erős nemzetállamokról, elvégre az egész világ padlóra került. 

A Flag Smashers nevezetű anti-patrióta csapatot tehát az Erin Kellyman által eljátszott Karli vezeti Flag Smasher néven, de az ő karakteréről egyelőre nem sokat tudunk azon felül, hogy emberfeletti erővel bír. Nem ő a szervezet egyetlen vezetője egyébként, a Desmond Chiam által alakított Dovich is a csoportosulás első emberének tekinthető, és ő is szupererővel rendelkezik. 

Karli Morgenthau az MCU-ban és a képregényes Karl Morgenthau 

A második Sólyom

Most nagyot ugrunk előre, hiszen az első részben Joaquin Torres az amerikai légierő egyszerű hadnagyaként bukkan fel, aki jó barátságot ápol Sammel. A Marvel képregényekben viszont belőle is szuperhős válik, egészen pontosan ő lesz az új Sólyom, mikor Sam felveszi az Amerika Kapitány identitást - erre a Captain America: Sam Wilson című képregénysorozatban került sor, Torres az első számban jelent meg egy fotón, a harmadikban már ténylegesen felbukkant, a hatodikban pedig ő lett a következő Sólyom. A füzetekben egy Dr. Karl Malus nevű gonosz tudós kísérletezett rajta, és változtatta őt át egy ember-sólyom mutánssá - bármennyire is furán hangzik ez. A képregényes Torres tehát nem csak mechanikus szárnyakkal rendelkezik, neki tényleg tollas végtagjai vannak. Joaquin mellé szegődött egyébként a képregényekben Redwing, Sam eredeti sólyma is (a madár felhasználásával változtatták át a fiút korábban), aki az MCU-ban ugyebár nem valódi madár, hanem egy drón. 

Egyelőre nem tudhatjuk, hogy az MCU mennyit vesz át ebből a sztoriból, de valószínűleg elég keveset, hiszen itt Joaquin Torres némileg idősebb, a seregben szolgált, és elég valószínű, hogy nem nőnek majd mutáns szárnyai. Az viszont elképzelhető, hogy miután a The Falcon and the Winter Soldier egy bizonyos pontján Sam ténylegesen Amerika Kapitánnyá válik, a Sólyom identitást átadja majd Joaquinnak. 

Az "új" Amerika Kapitány

Ezen a ponton pedig rá kell térnünk U.S. Agent karakterére, vagyis John Walkerre, akit a Marvel képregények olvasói már régóta ismernek, az MCU-ban viszont csak most, a The Falcon and The Winter Soldier első részének legvégén köszönt be. Azt egyelőre értelemszerűen nem tudhatjuk, mennyit emelnek át képregényes múltjából, a sorozatban eddig annyi bizonyos, hogy a kormány Sólymot némileg átverve neki adta át az Amerika Kapitány "identitást", és ami talán még ennél is fontosabb, Kapi pajzsát. 

A képregényekben Sólyom 2014-ben a hetedik Captain America sorozat 25. számában vált maga is Amerika Kapitánnyá (miután Steve testéből egy Iron Nail nevű gonosz eltávolította a szuperkatona-szérumot, és így a Kapitány hétköznapi öregemberré vált), a füzetekben tehát ő csak Bucky után kapta meg ezt a titulust - Bucky egészen pontosan 2008-ban, az ötödik Captain America képregénysorozat 34. számában vette át a pajzsot, miután a szuperhősök polgárháborúját követően megölték az eredeti Amerika Kapitányt. 

Sam és Bucky előtt azonban volt már a Marvel képregényeiben egy olyan szereplő, aki egy ideig átvette Steve Rogerstől az Amerika Kapitány címet, és ő bukkant most fel a The Falcon and The Winter Soldier sorozatban is. 

John Walkerrel először 1986-ban találkozhattak az olvasók a Captain America 323. számában, itt még Super-Patriot néven bukkant fel, nagyjából egy évvel később viszont már átvette az Amerika Kapitány címet az akkor a Vörös Koponya mesterkedései miatt leköszönő Steve Rogerstől. Nem volt hosszú életű a karrierje Kapitányként, 1989-ben azonban felvette a U.S. Agent személyazonosságot, és nagyrészt azóta is ennél a jelmeznél és névnél maradt meg azóta is. 

Megfordult többek között a Mighty Avengers, Omega Flight, New Invaders, S.T.A.R.S., The Jury, Force Works, Secret Defenders, West Coast Avengers és Dark Avengers csapatokban is, bár a hősökkel gyakran összetűzésbe került. Teljesen más elveket vallott mint Steve Rogers vagy akár Sam Wilson, és a gyilkolástól sem riadt vissza. Bár mindig is másodvonalbeli karakternek bizonyult a Marvel Comics képregényeiben, U.S. Agent azért van annyira izgalmas szereplő, hogy érdemes legyen részletesen bemutatni az elmúlt pár évtizedét a Marvel füzeteinek tükrében, ezt a karakterbemutatót egy külön cikkben olvashatjátok el

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy képregényes alapjaiból mennyit vesz át a The Falcon and the Winter Soldier, de az borítékolható, hogy nem lesznek puszipajtások Sammel, és a Buckyval.

Titkok a stáblistában

Végezetül érdemes a stáblistát is alaposan kielemezni, mert sok érdekességet fedezhettünk fel itt, noha klasszikus stáblistás jelenetet nem kaptunk. Az első ránézésre összefüggéstelen képsorok viszont valójában nagyon fontos támpontokkal szolgálnak. Feltűnik itt például pár kék fiola és Power Broker (illetve egészen pontosan itt egybeírva, PowerBroker) neve. A Marvel képregényekben Power Broker egy gonosz tudós, aki számos karaktert ruházott fel szuperképességekkel. Neki köszönheti szupererejét U.S. Agent, de Joaquin Torresszel is közös a múltja, simán lehet, hogy mindketten tőle kapnak új erőket a The Falcon and the Winter Soldier sorozatban is. Mivel a Flag-Smashers csoport tagjai is emberfeletti erővel rendelkeznek, elég valószínű, hogy őket is Power Broker turbózta fel.

Power Broker szerepeltetése egyébként már csak azért is nagyon érdekes lesz, mert ő bizony már feltűnt a netflixes Jessica Jonesban, lassan tehát elkerülhetetlen konkrétan kijelenteni, hogy a Netflix saját Marvel sorozatai tényleg a kánon részének tekintendők-e, vagy sem. 

A stáblista sorai végig úgy tűnnek fel, hogy hivatalos iratok szövegei "változnak át" ezekké. Az egyik ilyen képsorban pedig a következő mondat olvasható, mielőtt kiírnák az egyik társproducer nevét: "A szomszédos Madripoor erői emberi jogi jogsértéseket követnek el". Madripoor egy kitalált sziget a Marvel Comics képregényeiben, számos szuperhős kötődik hozzá, például az X-Men Rozsomákja (Wolverine/Farkas/Logan) is eltöltött itt némi időt, illetve a Tél Katonájaként Bucky is megfordult itt párszor. A Hydrát is ezer és egy szál fűzi Madripoorhoz, szóval simán elképzelhető, hogy fontos szerephez jut még ez a sziget a sorozatban.

Pár pillanat erejéig láthattuk még Carl Lumbly fényképét is, ő a pletykák szerint Isaiah Bradley-t, az első fekete Amerika Kapitányt, egyben a Patriot nevű Ifjú Bosszúálló nagyapját alakíthatja a sorozatban. Nemrég egyébként külön cikket és videót is készítettünk arról, hogyan állhat össze az Ifjú Bosszúállók csapata az MCU-ban, ebben pedig kulcsfontosságú szerepe van Isaiah Bradley-nek és unokájának is. 

Mi első körben ennyi utalást, érdekességet és képregénytudoroknak szembetűnő, de hétköznapi nézők számára talán nem annyira hangsúlyos apróságot fedeztünk fel a The Falcon and the Winter Soldier első részében. Könnyen lehet persze, hogy valami a mi figyelmünket is elkerülte, így bátran egészítsétek ki a fentieket a kommentek között.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)