Hirdetés

Öt epizód, amiből te is megérted, miért fantasztikus a Rick és Morty

|

Ha eddig kimaradtál a dimenziók között szörföző kalandokból, de szeretnél egy kis ízelítőt, szerintünk ezek a részek meghozzák majd a kedved az egész sorozathoz.

Hirdetés

Most, hogy útjára indult a Rick és Morty ötödik évada, valószínűleg te is találkoztál legalább néhány izgatott rajongóval, aki verejtékezve várja, mi történik legközelebb a multiverzum legzseniálisabb tudósával és némileg szerényebb szellemi képességekkel megáldott unokájával. De könnyen megeshet, hogy ők még abba sem avattak be, mit jelent, hogy wubba-lubba-dub-dub, vagy hogy milyen adók vannak az interdimenziós kábeltévén, így összeraktunk egy kis ajánlót öt résszel, ami szerintünk jól példázza, mik a sorozat erősségei.

Hirdetés

Szerelem az influenza idején (I. évad 6. rész)

Joggal gondolnád, hogy a multiverzum legnagyobb elméje elsősorban nagy problémákkal foglalja el magát, mint halálos betegségek megfékezése, vagy az űrutazás megreformálása, de Rick Sanchez ehelyett inkább családja banális problémáira ad egy-egy indokolatlanul fejlett megoldást. Ebben az epizódban viszont egy kicsit félresikerül a szerelmi bájital, amit Morty kér, hogy az iskola egyik menő csaját végre megkaparinthassa.

A szérum vártnál nagyobb és kellemetlenebb hatásának kijavítására tett kísérletek persze csak még viccesebb, és még több látványos akciót tartogató helyzetekbe sodorják a két címszereplőt és rokonaikat, így zseniálisan szórakozhatunk, ahogy Rick különböző fajok DNS-éből kotyvaszt újabb és újabb ellenanyagot. Az igazi csattanót viszont a Szerelem az influenza idején fináléja hozza, ahol amellett, hogy a készítők még mélyebbre ásnak a végtelen számú dimenziót magában foglaló multiverzumban, olyan igazságokat is a szereplők szájába adnak, amivel együtt érezhet az is, akinek az élete nem tartogat minden héten sci-fi kalandokat.

Rickek a fejükre estek (II. évad 6. rész)

Rick persze a saját életét is igyekszik megkönnyíteni földi halandók számára elképzelhetetlen technológiákkal, így eshet meg, hogy a Rickek a fejükre estek végig Sanchez nagypapa kocsijának az akkumulátorában játszódik, ami önmagában is egy mikroméretű univerzumot tartalmaz. Miközben Rick és Morty bejárja a világot, ahol az általuk használt áramot - annak végcéljáról mit sem tudva - termeli egy ottani civilizáció, az írók brillíroznak a párbeszédekkel, amikben a két főszereplő a teljes kép tudatában, ám arra a végletekig ügyelve oltogatja egymást, hogy ne leplezzék le magukat és látogatásuk morálisan rendkívül kifogásolható célját.

A sorozatra abszolút jellemző módon ezzel párhuzamosan egy B sztoriszálat is figyelemmel kísérhetünk, ami a kocsiban várakozó Summer körül bonyolódik: a kalandok során használt kocsinak csupán az a feladata, hogy tartsa biztonságban Morty nővérét, ám ebből az egyszerű parancsból is egy bolygó sorsát meghatározó kalandok indulnak útjukra. A lezárás pedig ezúttal is tipikus Rick és Morty-finálé.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Uborka Rick (III. évad 3. rész)

Ha már a füleden jön ki, hogy "Ubivá változtam, Morty! (…) Uborka Rick!", akkor arra kérünk, hogy tedd félre egy picit az előítéleteid és nézd meg a részt, ahonnan a sorozathoz kapcsolódó egyik legismertebb mém útjára indult. Az epizód során Rick tehetetlen savanyúságból valóságos gyilkológéppé tornássza fel magát, ami egyfelől azt jelenti, hogy a Rick és Morty mögött álló animációs stúdió megcsillogtathatja a tudását és John Wicket megszégyenítő akciójeleneteket varázsol a képernyőre, másfelől pedig azt, hogy az átváltozását látva örömmel tapsikol majd a benned élő gyerek, aki délutánonként a tévére tapadva néze a McGyvert.

De természetesen ez a Rick és Morty-epizód sem csak egy egyszerű látványorgia, mikor az A és B történetszál összeér, a Sanchez családdal foglalkozó pszichológus egy olyan monológot ad elő, amiben tűpontosan mutatja be, mi a gond Rickkel, amit nézve garantáltan leesik az állad, ha eddigre némileg megismerted és megkedvelted a központi karaktereket.

Mesék a Citadellából (III. évad 7. rész)

A cinizmus és az irónia olyan a sorozat alkotói, Dan Harmon és Justin Roiland receptkönyvében, mint a só és a bors: szinte mindenbe belekerül, amit készítenek. Így a két dimenzióugró kalandorra rácáfolva, akik szerint Atlantiszban sokkal érdekesebb dolgok történnek, mint a különböző világokból összesereglett Rickek és Mortyk közös városában, az egész részt itt, a Citadellában töltjük.

Az egymást követő, de csak lazán összefüggő jelenetekben aztán az írók mindennek odaszúrnak, ami szerintük a modern világunkat egy rémálommá tehetik: egy politikus Mortyn keresztül emlékeztetnek rá, hogy a demokrácia milyen pocsék állapotban van manapság, egy rendőr Rick és Morty kettősének történetében bemutatják, milyen problémák sújtják (az amerikai) rendfenntartást, egy, a Rickek technológiájának köszönhetően a teljes megelégedés ízét beteg módon felidéző édesség bemutatásával pedig a fogyasztói kultúra és a marketing manipulatív ereje kapcsán lamentálnak nekünk. Azt pedig gondolom már mondanunk sem kell, hogy a lezárás és a stáblista utáni jelenet az álleejtő csavar és a rész elejére történő poénos viszautalás tökéletes kombója ebben az epizódban is.

Rattlestar Ricklactica (IV. évad 5. rész)

Ha te azt mondod, teljesen agyament koncepcióra nem lehet egy teljes sorozatrészt felépíteni, akkor a Rick és Morty csapata azt mondja: fogd meg a söröm! Ahogy sok más epizód, a Rattlestar Ricklactica is a popkultúra egy jól ismert darabjának kicsavart paródiája, ezúttal pedig a Terminátor alaphelyzetéből csinált viccet az alkotói gárda.

Miután Morty hibájából a páros megöl egy kígyót, ami intelligens hüllők világából jutott elsőként az űrbe, a srác egy másik, a boltból vásárolt példánnyal helyettesíti azt. A tudat, hogy más világok is léteznek, kutatásra ösztönzi a pikkelyeseket, aminek folyományaként felfedezik az időutazást, ami persze, hogy időutazó kígyó-bérgyilkosok tömkelegéhez vezet. Ennek kapcsán több percet tölthetünk a hidegvérű civilizációval, amiben a kígyók kizárólag sziszegve beszélnek, emellett az emberi történelem és kultúra számos mozzanatát láthatjuk kígyósítva, ami az egyik legzseniálisabb olyan gag, amibe egy rövid poén helyett huzamosabb ideig beleálltak az alkotók. Azt pedig soha nem fogod elfelejteni, milyen megnyugtató lehet egy kis kígyó-jazz.

Az említett részek mindegyikét magyar szinkronnal találhatjátok meg az HBO GO kínálatában, ahova hétfőnként az 5. évad új epizódja is felkerülnek egyelőre magyar felirattal, majd később szinkronnal is.

Mit gondoltok ti? Melyik epizódokat ajánlanátok azoknak, akik még csak most ismerkednek a Sanchez-családdal?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)