Hirdetés

Valóság vagy Legenda? - a Nagy Star Wars magyarázó

|

Engedjétek, hogy egy kis segítséget nyújtsanak az SWMini vendégszerzői a Star Wars régi és új kiterjesztett univerzuma, filmek, sorozatok és regények bonyolult hálójának kibogozásában.

Hirdetés

Kánon vagy Legenda? Lucas vagy Disney? Rendet teszünk a káoszban! Ez előző év számos újdonsággal és rengeteg változással tarkította a Star Wars világát. A legjelentősebb természetesen a VII. rész megjelenése, amiről mindenkinek meg van a véleménye. Akárhogy is, felpezsdült a távoli galaxis!

De mit is jelent az, hogy új hivatalos folytatás jelent meg és hamarosan a mozikban a következő? A VII. részt már a Disney felügyelte és nem George Lucas, mivel az öreg eladta a jogokat. Az írók ez idő tájt már megírták a saját elképzelésüket a folytatásról, ezek például a Thrawn trilógia, a Jedi Akadémia, a Legacy stb. Na mármost a VII. rész és a Zsivány Egyes ezeket felülírja, mint hivatalos folytatás/előzmény, magyarán azok immár nem képzik a fő történetszál részét.

Összességében elmondható, hogy minden része a kánonnak, ami szoros kapcsolatban áll a filmekkel, és/vagy a Disney készítette. Így természetesen a 7 film, a Klónok háborúja sorozat, a Lázadók sorozat, néhány képregény, videojátékok, a nemrég megjelent könyvek, valamint a közeljövőben megjelenő filmek tartoznak bele ebbe a kategóriába. Tehát a kánon a hivatalosan a Star Wars világában megtörtént események összessége.

- Ennek egyik változata a G-Kánon (G-Canon), mely minden olyan anyagot tartalmazott, ami közvetlenül George Lucastól származott és hivatalos.
- A T-Kánon (T-Canon), ami egy olyan kánonfajta, amely a televíziós vonalon mozgott, ilyen például a Klónok Háborúja sorozat.
- A C-Kánon (C-Canon) szintén egy tévés kategória. Ide sorolunk minden könyvet és képregényt, amelyek a filmek után jelentek meg, viszont a tévé sorozatok előtt. Voltaképpen ezt neveztük régebben Expanded Universe-nek.

- Mint egy autómárka gyűjtemény, van még az S-Kánon (S-Canon - Secondary Canon), amely olyan alkotásokat foglalt magába, amelyek nem tartoztak szorosan még az Expanded Universebe sem, mert annyira khm... "jól" sikerültek.
- Az utolsó osztály az N-Kánon (N-Canon ,Non-Canon), amely olyan anyagokat jelent, melyek nem rendelkeznek hivatalos Star Wars licenccel. Ilyenek mondjuk a Fan Artok, Mi lenne ha történetek, Lego Star Wars stb.
- És végül Új-Kánonnak (New-Canon) hívjuk a hivatalos folytatást (avagy előzményt), ezt tekintjük a fő történetszálnak.

A Disney felvásárlása óta ezek a szintek is el lettek vetve, és mára már az EU (Expanded Universe) részét képzik valamennyien.

Szóval most már így néz ki a paletta: A Legendák (Legends), vagy más néven az Expanded Universe (EU) tartalmaz minden egyéb olyan alkotást, amely nem tagja a kánonnak, de hivatalos licenc alatt áll. Ezek a tartalmak az Episode VII. óta sok más alkotással bővültek. Ma már minden Legendsnek számít, amihez a Disneynek nincs köze. Az új tulaj azért akarta az összes folytatást a kánonon kívülre sorolni, hogy szabadságot adjon magának és az íróinak. A Legendák sok-sok éve íródnak és nem nagyon adnak már teret az alkotóknak a főbb irányokat tekintve.

Ezen kívül a Legends számos eseménye, tulajdonsága eltér a kánonbelitől, némely esetben még ellent is mond neki. Az EU bevezetésére azért volt szükség, hogy átlátható és egységes rendszert hozzanak létre és mindenkinek egyértelmű legyen, mi is az a Star Wars. A Disney döntése sok rajongóban negatív érzéseket keltet, hiszen a Legends tartalmaz rengeteg olyan eseményt és karaktert, amik nagyon népszerűek voltak (és jól megformáltak, mint az eredeti Thrawn vagy Mara Jade). Érthető a közönség reakciója, hiszen például a filmek alapján elkészített könyvadaptációk is a Legends részei lettek mára.

A Legends idővonalában megtalálható események

• Köztársaság Előtt (37,000 BBY-25,000 BBY)

A Galaktikus Köztársaság megalkotása előtti időszak, a Je'daii Rend felfedezi az Erőt a Tython bolygón, és megpróbálják megérteni annak természetét. Egy új feltörekvő faj, a Rakaták háborúba kezdenek, és végül magukkal együtt mindent eltörölnek.

• A Régi Köztársaság (25,000 *BBY - 1,000 BBY)

A Régi Köztársaság egyesítette a galaxist a Galaktikus Szenátus  kormányzása alatt. Ebben az időszakban a Jedik mindenhol ott vannak és őrzik a békét. A mostani idők egyik felvezető szakaszáról beszélünk. Megjelentek játékok, könyvek, képregények, melyek remekül visszaadják az akkori viszonyokat. Ekkor tűntek el a Sithek.

• A Birodalom Felemelkedése (1,000 BBY - 0 BBY)

A Sithek látszólagos veresége után a Köztársaságon elégedetlenség lesz úrrá. A Szenátus korrupttá válik és szétesik. Az ambiciózus Palpatine nabooi szenátor kihasználva a tétlenséget, megválasztotta magát legfelsőbb vezetőnek, fő kancellárnak, és egy szebb jövőt ígért az új rendben. Ezt nevezik később a Galaktikus Birodalomnak. A Star Wars előzményfilmek tartoznak ebbe az intervallumba.

• A Lázadás Kora (0 BBY - 5 ABY)

A Birodalommal sem elégedett teljesen a nép, ezért megkezdődik az első Galaktikus Polgárháború. A Lázadóknak sikerül megsemmisíteniük az első Halálcsillagot, majd nem sokkal később a másodikat is, megölve Darth Vadert és az Uralkodót. És megszületik az Új Köztársaság. Ebben a periódusban foglal helyet az eredeti trilógia.

• Az Új Köztársaság (5 ABY - 25 ABY)

Az Uralkodó legyőzése után a Lázadók Szövetségének katonai szervezetből át kell alakulnia egy gazdaságivá, mindezek mellett a Birodalomhoz hű, császári hadurak sakkban tartják a frissen létrehozott kormányt, ezért az Új Köztársaságnak számos nehézséggel kell szembenéznie. Ekkora kezdi el kiképezni Luke Skywalker a jedik új generációját és lép színre Thrawn.

• Az Új Jedi Rend (25 ABY - 36 ABY)

A Jedi Rend megvetette lábát, és már a császári csapatok maradéka sem jelent komolyabb veszélyt az Új Köztárságra, végre elérkeztek a boldog békeidők. De ezen időszak sem tart ki sokáig jelenetős veszély nélkül. Az ismeretlen űrből érkező hódító faj, a Yuuzhan Vongok egész világokat emésztenek fel, és a Galaxis fennmaradását fenyegetik.

• Hagyaték (40 ABY - 138+ ABY)

A Yuuzhan Vongok legyőzése után a galaxisban végre béke honolt.  Azonban a frissen alapított Új Jedi Rendnek, szembe kellett néznie a Skywalkerek hagyatékával járó veszedelmekkel. Jacen Solo, Leia Organa Solo és Han Solo közös gyermeke áttér a Sötét oldalra, ami alapjaiban rengeti meg a Köztársaságot. Jacen és a Maradvány Birodalom legyőzése után egy kisebb űr tátong az idővonalban egészen Cade Skywalker felbukkanásáig, aki Luke Skywalker leszármazottja. A Hagyaték nevű képregénysorozat az ő küzdelmeit mutatja be egy új Sith rend ellen, melyet a néhai Jediből lett Sith, Darth Krayt vezet.

A Kánon idővonala

A Kánonban történt események megegyeznek a filmben látottakkal. Eseményei közvetlenül kihatnak a filmekre is, és ez visszafele is érvényes. Néhány alkotás, pl. képregények, könyvek, részletesebb betekintés adnak az adott korba, és az események alakulásába. Látszik, hogy sok minden átkerül ide a Legendákból, de kicsit átformálva (lásd Rebels sorozat) és szépen bővül.

A cikket az SWMini csapata készítette.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)