Hirdetés

Miért annyira zseniális a Star Wars főcímdala?

|

Az nyilvánvaló, hogy a címet olvasva már mindenkinek elindult a fejében az ikonikus dallam, de most már arra is van válasz, hogy miért.

Hirdetés

A Star Wars főcímdala minden bizonnyal a történelem egyik legismertebb kompozíciója, hiszen általában véve még azok is felismerik az első pár hangot hallva, akiket egyébként nem köt le túlságosan a Star Wars (van egyáltalán ilyen ember?). Ezt persze mindenki tudja, de vajon azt is, hogy miért működik ennyire jól ez a dallam?

Hirdetés

Az ABC News csatornáján megjelent videóban néhány érdekes okot kapunk arra, hogy mitől is ragadt meg annyira John Williams szerzeménye, melyek közül a legérdekesebb talán egy másik dallamhoz, a 20th Century Fox szintén ismerős fanfárjához köthető, ugyanis a Star Wars főcímdala ugyanabban a skálában van, valamint a hangszerelése is igen hasonló, így valójában ez volt az első dallam, amit a néző meghallott a film kezdete előtt.

A másik érdekesség, hogy a dal tökéletesen megragadja a Star Wars hangulatát: diadalmas, reményteljes és eposzi hangzásvilága és hangszerelése remekül illik a történet központi témáihoz. Hogy ezt hogy sikerül elérni? A zeneszerzés egyik alapismerete, hogy minden zene ugyanannak a két dolognak a variálásából épül fel: vagy feszültséget épít (tension), vagy pedig a más felépített feszültséget oldja fel (release). Lehet találni zenéket, ahol ezek közül az egyik túlsúlyban van, a Star Wars főcímdala pedig szintén ilyen, hiszen a dallam szinte csak felfelé ível, ez pedig segít mind felépíteni a hangulatot, mind pedig fenntartani a néző figyelmét.

Persze nyilván mondani sem kell, hogy ennyi idő után a nosztalgia is sokat hozzátesz, hiszen a rajongók jelentős része még gyerekkorához köti az eredeti trilógia élményét, legalábbis ha magamat veszem figyelembe, nekem is azonnal Luke kalandjai ugranak be a zenét hallva és nem Qui-Gon Jinn (ezért elnézést kérek Liam Neesontól). Bárhogy is, a könnyen dúdolható, egyedi dallam azonnali képzettársítással éri el, hogy kitörjön rajtunk a Star Wars láz, a recept ilyen egyszerű. Williams mindig is emlékezetes zenéket alkotott, remek példa erre egy acapella feldolgozás, amely legendás munkáiból gyúr össze egy teljesen abszurd és zseniális montázst, ahol minden dallam azonnal fel is idézi kedvenc filmjeinket, bár a szöveg végig Star Wars:

Nektek melyik a kedvenc Star Wars dallamotok? 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)