Hirdetés

Star Wars kánon történelem 1. - A Régi Köztársaság kora

|

Új cikksorozatunkban merész vállalkozásba kezdünk: összefoglaljuk a hivatalos Star Wars kánon teljes idővonalát, és felgöngyölítünk minden fontosabb eseményt. Történetünk a Régi Köztársaság korával veszi kezdetét.

Hirdetés

Cikksorozatot indítunk, melynek célja, hogy bemutassuk a 2014-ben létrejött új Star Wars kánon idővonal eddigi történetét, korszakokra lebontva. Amikor a Walt Disney 2012-ben felvásárolta George Lucas cégbirodalmát, és bejelentették az új Star Wars filmek érkezését, a rajongók eleinte arról kezdtek diskurzust, hogy az alkotók vajon majd a könyvekhez nyúlnak-e vissza, figyelembe veszik-e azokat. 2014-ben végül elég megosztó, de alapvetően érthető döntés született: az addigi Kiterjesztett Univerzumként ismert történetek mostantól egy alternatív idővonal részét képezik, melyet Legendákra kereszteltek, mellette pedig létrejött egy új, úgynevezett "kánon idővonal".

Ennek alapját az akkori hat saga-film, és a 2008-ban indult A klónok háborúja animációs sorozat alkotta. Az azóta megjelent filmek, sorozatok, könyvek és képregények mind ennek az új idővonalnak a részét képezik. Immár eltelt hét év, és mostanra elég kiterjedtnek nevezhető történelemmé bővült a kánon, habár az egykori Kiterjesztett Univerzum nagyságát természetesen még nem érte el.

Hirdetés

Most elstartoló sorozatunk célja tehát az, hogy az új idővonal eddig megjelent történelmét a lehető legteljesebben összefoglaljuk, kitérve a kulcsfontosságú eseményekre minden korszakban, származzon az filmből, sorozatból, regényből, képregényből, képes útmutatóból, vagy videojátékból.

Az Erő születése

Az első korszak, melyről beszélnünk kell nem más, mint a rajongók által kifejezetten kedvelt, nagy népszerűségnek örvendő Régi Köztársaság kora. Egyesek nagyokat nézhetnek a korszak kánonnál történő említésére, hiszen a legtöbb ide vonatkozó történet mára már a Legendák idővonalat erősíti, és habár nagyon kevés olyan sztori van a kánonban, mely ténylegesen ebben a korszakban játszódik, azért pár jelentős eseményt ismerünk belőle. Fontos még egyszer utoljára aláhúzni, hogy most csak és kizárólag a hivatalos kánon idővonaláról lesz szó, ezért nem foglalkozunk a régi Star Wars: Knights of the Old Republic videojátékokkal, könyvekkel vagy képregényekkel.

Történetünk a Star Wars mozifilmek cselekménye előtt több ezer évvel indul, mikor az Élet Forráskútja nevezetű helyen létrejött egy misztikus energiamező, melyet Erőnek neveztek. Ez az az Erő, amit a jedik és a sithek is használnak, és amely összeköt minden élőlényt. Ezzel egy időben megszületett három isteni erejű teremtmény, a Leány, a Fiú és az Atya a Mortis világán. A Leány az Erő világos oldalát képviselte, míg a Fiú a sötét oldalt, apjuk pedig egyensúlyban tartotta kettejük erejét.

A világos oldal a leginkább pozitívként leírható érzelmekből és állapotokból táplálkozik, mint a nyugalom, a szeretet, a béke, míg a sötét oldal megtestesítője a félelem, a harag, a káosz. Egyik nem létezhet a másik nélkül, ugyanakkor a későbbi jedik és a sithek mind elsődlegesen az egyik oldal megismerésének szentelték az életüket. A Mortis istenei később A klónok háborújában játszanak majd fontos szerepet.

Az űrutazás felfedezésével központi kereskedelmi világok jöttek létre, mint például a Batuu, mely a Galaxy's Edge nevű, Star Wars témájú vidámpark helyszínéül is szolgál. Hamarosan elterjedt azonban a hiperútvonalak használata. A hiperútvonalak olyan előre feltérkepezett sztrádák, melyeken keresztül biztonságosan lehet közlekedni a fénysebességnél nagyobb sebességen is. Ez gyorsabb és kockázatmentesebb közlekedést tett lehetővé akár nagyobb távolságokra is, ennek köszönhetően pedig számos hasonló peremvidéki világ kényszerült perifériaszerep betöltésére, mert a civilizáció leginkább a Magvilágok felé kezdett tömörülni.

Megalakul a Jedi Rend

Egy rejtélyes teremtmény, akit "Prime Jedi"-nak neveznek maga köré gyűjtötte az erőérzékenyeket az Ach-to bolygón, és megalapította a Jedi Rendet. Nem sokkal később megalakult a maga a Köztársaság is, a jedik pedig annak szentelték életüket, hogy megvédjék a polgárait. Később más világokon is központokat hoztak létre, ilyen volt például a Tython, vagy az Ossus. Ezek a planéták a legendák idővonalon is fontos bolygók voltak a Jedi Rend számára, az egykori Kiterjesztett Univerzumban a Tython volt a Rend eredetének helye. De mi továbbra is próbáljunk meg kizárólag az új kánonnál maradni.

Egy ismeretlen jedi ugyancsak ebben az időszakban kivált a Jedi Rendből, és a sötét oldalt követve megalapította a Sith Rendet. Ezt az eseményt "Százéves sötétségnek" nevezik.

A Erő két ellentétes pólusát, a világos és sötét oldalt képviselő két Rend sok csatát vívott egymással.

Az egyik ilyen a Malachoron történt, ahol egy Darth Tanis nevű sith egy kyberkristály alapú szuperfegyvert épített. Ez miután aktiválódott, minden bolygón tartózkodó élőlényt hamuvá égetett. Nem sokkal ezután a sithek a Korriban nevű bolygóra helyezték át központjukat, melyet az utókor később leginkább Moraband néven emlegetett.

Ez sem lett ugyanakkor a sithek végleges központja, miután helye túlságosan ismertté vált, új otthonukká a szupernóvákkal és fekete lyukakkal tarkított Ismeretlen Területeken lévő Exegolt tették meg, melyet a mozis kilencedik epizódban, a Skywalker korában láthattunk, de fontos bolygó volt a sithek számára a Ziost, a Jaguada és a Rhelg is, melyek mindegyike a Legendákból lett átemelve.

Egy másik szekta is kivált a Jedi Rendből, akik magukat Ordu Aspectunak nevezték, céljuk pedig a halhatatlanság titkának megtalálása volt. A Jedi Rend üldözte a tevékenységüket, egy összetűzés alkalmával pedig az Ordu Aspectu egy ismeretlen helyre küldte mozgó bázisát a hiperűrben, ahol hosszú időre eltűntek. A későbbiekben még ők is fontosak lesznek, ugyanis egy igen érdekes formában fognak visszatérni.

Háború követ háborút

Sithekkel vívott háborúik során a jedik szembe találták magukat egy harcos néppel, a mandaloriakkal. A mandaloriak azért, hogy szembeszállhassanak a jedik erőképességeivel, és egyenrangú felekként küzdhessenek meg velük, új technológiákat hoztak létre.

Ellenséges viszonyuk ellenére a jedik maguk közé fogadtak egy Tarre Vizsla nevű mandalorit, aki egy különleges, fekete pengéjű fénykardot épített, melyet Sötétkardnak neveznek. A mandaloriakkal vívott háború utolsó csatájában a Mandalore bolygó felszíne sivatagos pusztává roncsolódott, ezáltal az élet csak hermetikusan lezárt búrák alatt épült városokban lehetséges a planétán.

A háború egy időszakában a sithek elfoglalták a Köztársaság központi bolygóját, a Corsucantot, és egy sith templomot építettek szívében. Miután a jediknek sikerült kiűzniük a sitheket, négy jedi mester közösen egy új templomot épített a sötét oldali szentély tetejére, hogy elnyomják annak bolygóra gyakorolt befolyását. Ez az a templom, melyet a filmekben is láthatunk. Ezt a technikát egyébként a későbbiekben más világokon is alkalmazták.

Egy másik harcos nép, akiket amaxinoknak neveztek, egy időben meghódította a galaxis egy jelentős részét. Ehhez olyan űrállomásokat építettek, melyek belsejében kiterjedt bioszféra volt, és hiperűr kapszulákkal voltak összekötve. Hódításaik alatt szembe találták magukat a drengirekkel. Ezek öntudattal rendelkező, a sötét oldallal átitatott intelligens növényi létformák. A drengirek az amaxinokkal vívott háborújukban szövetségre léptek a sithekkel, akik végül elárulták őket, és egy technika segítségével szunnyadó állapotba zárták a faj összes tagját. Ők a Köztársaság fénykora idején térnek vissza, szóval foglalkozni fogunk még velük.

A jedik és a sithek még évezredekig háborúztak egymással, temérdek világon vívtak csatákat, többek között a Takodanán, azon a mezőn, ahol később Maz Kanata felépítette az Ébredő Erő című hetedik epizódban látott kastélyát.

A végső összecsapásra a Coruscanton került sor a yavini csata előtt ezer évvel, melynek során a sithek csaknem teljesen kihaltak, Darth Bane kivételével.

Bane meglátta, hogy a sithek árulással teli filozófiája nem teszi lehetővé a hatalomátvételt és egy hatalomképes kormányzat megteremtését, így megalkotta a kettő szabályát, melynek értelmében csak két sith létezhet: egy mester és egy tanítvány. Innentől kezdve a háttérbe húzódva, titokban tevékenykedtek, hogy megdöntsék a Köztársaságot és a Jedi Rendet, feltámasztva a Sith Birodalmat.

Az említett csatában részt vettek a mandaloriak is, feltehetőleg a sithekkel szövetségre lépve, és ellopták a Sötétkardot a Jedi Templomból, ahol azt Tarre Vizsla halála óta őrizték. Ezután ez a kard lett a mandalori egység, és a hatalomgyakorlás szimbóluma. Kiemelten fontos szerephez fog jutni a későbbi korokban.

Az események után a Köztársaság megreformálta saját intézményrendszerét, létrejött a Galaktikus Köztársaság, innen jön a korszak elnevezése, az ezelőtti berendezkedést nevezik Régi Köztársaságnak.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Homályos részletek

Végül, de nem utolsó sorban ki kell még térnünk pár olyan karakterre, akik eredetileg már a Kiterjesztett Univerzum ide vonatkozó történeteiben is szerepeltek, és a kánon részét is képezik, azonban azon túl, hogy tudjuk, ezen az idővonalon is léteztek, az itteni történetük egyelőre ismeretlen.

A Skywalker kora című epizódhoz készült képes útmutatóból tudjuk, hogy az Örök Sith szekta rohamosztagosait olyan légiókba osztották, melyek ősi sithekről voltak elnevezve. Ez alapján biztosra vehető, hogy a kánonban is létezett az első  Star Wars: Knights of the Old Republic játék főszereplője, azaz Darth Revan, a főleg régi képregényekben és a Darth Bane: A gonosz dinasztia regényben emlegetett ősi sith, vagyis Darth Andeddu, a Star Wars mozifilmek Uralkodója, vagyis Palpatine mesterének, Darth Plagueisnek a mestere, azaz Darth Tenebrous, valamint Darth Desolous és Darth Phobos is, akikkel a The Force Unleashed videojáték PS2-es verziójában találkozhattunk.

Szintén a képes útmutatóban, az Exegol bolygó helyszíneinek leírásánál szerepelt egy bizonyos Sadow meredély, melyből arra lehet következtetni, hogy Naga Sadow is létezett a kánon idővonalon. A régi kánonban, vagyis a Legendákban ő volt a sithek uralkodója az első nagy konfliktusok egyikében, a Nagy Hiperűr Háborúban.

Darth Krall

Emellett fontos lehet még megemlíteni Darth Krall karakterét is, aki a korábban, a Malachornál említett Darth Tanishoz hasonlóan egy teljesen új Sith nagyúr, csak a kánonban létezik, és habár leginkább a Köztársaság fénykora eseményeiben fog fontos szerepet játszani az öröksége, alapvetően a Régi Köztársaság idejében élt. Eredetileg egy Radaki nevű jedi volt, akit megkísértette az Erő sötét oldala, és sith lett belőle, ezáltal az Elveszett húszak közé sorolható - ezen a néven azokat a jedi mestereket illeték, akik önkéntesen elhagyták magát a rendet. általában azért, mert nem értettek egyet a jedik ideológiájával. Fénykardját a Jedi Templom bogan gyűjteményében őrzik más sötét oldali relikviák társaságában.

Ezzel nagyjából össze is foglaltuk, hogy jelenleg mit tudunk a kánon Régi Köztársaság időszakáról. A cikksorozat következő részében a legújabb, csak nemrég bemutatott korszakról, a Köztársaság fénykoráról fogjuk részletesen mesélni.

Következő rész: A Köztársaság fénykora

A cikket Kelemen "Rixon" Richárd írta, kinek Rixon's Cantina nevű YouTube-csatornáján további Star Wars tartalmat találtok. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)