Hirdetés

Star Wars kánon történelem 3. - A Jedi Rend bukása

|

Korábban a Régi Köztársaság korával foglalkoztunk, majd A Köztársaság fénykorának eseményeit vettük át, most pedig eljutottunk az egyik legizgalmasabb korszakhoz, a Jedi Rend bukásához.

Hirdetés

A sorozat korábbi részei:

Folytatjuk a teljes hivatalos Star Wars kánon részletes bemutatását, ezúttal az előzménytrilógia idejének eseményeivel, és azok közvetlen előzményeivel, megvizsgálva, hogyan bukott el a Jedi Rend és vették át a sithek a galaxis irányítását.

A Köztársaság fénykora nevezetű korszak pontos végét jelenleg még elég nehéz meghatározni, nincs egy konkrétan kimondott időpont, amivel vége szakad, sokkal inkább egyfajta átmenetként lehetne meghatározni a lezárását. Az első olyan történet azonban, amin már egyértelműen meglátszanak a romlás jelei nem más, mint Dooku sötét oldalra fordulásának sztorija.

Hirdetés

Dooku fordulata

Dooku a Serenno bolygóról származott, és ahogyan sok más jedi, ennek tudatában is volt, de semmi sem kötötte őt erre a helyre, hiszen csecsemőkorában átadták őt a Rendnek, így nincsenek emlékei szülőhazájáról. Egy nap azonban a Jedi Rend a bolygóra érkezett egy ünnepségre, ahol bemutatót tartottak a helyieknek, és a növendékeket is magukkal vitték. Nagy hiba volt, hogy Dooku is ideérkezett, egy véletlennek köszönhetően pedig összetalálkozott húgával, Jenzával, akit meg kellett mentenie, mikor az épület, amiben tartózkodtak összeomlott. Ennek hírére idesietett az apjuk, Gora gróf is, ekkor tudta meg Dooku, hogy a lány a testvére, ő pedig a bolygó uralkodói családjának tagja. Érdekes dolog ezzel kapcsolatban, hogy Dooku édesanyját Anya grófnőnek hívják, ami szándékos volt az író, Cavan Scott részéről, tisztában volt a szó magyar jelentésével.

Habár Gora gróf ellenségesen bánt Dookuval, és mint kiderül, ő maga kereste fel a Rendet, hogy vigyék el a fiát, mert undorodik az erőérzékenyektől, Jenzával titokban tovább tartották a kapcsolatot egy adó-vevőn keresztül. Az évek során többször beszéltek egymással, ám amikor édesanyjuk meghalt, és Dooku titokban részt vett a temetésen, egy csúnya baleset történt. A grófcsalád rendkívül kemény kézzel uralkodott a bolygón, így az grófnő végső útján egy tüntetés alakult ki ellenük. A fiatal jedi meg akarta védeni testvérét a rátámadó tüntetőktől, ám ezzel felfedte magát, illetve véletlenül kiborította anyjuk holttestét a koporsójából. Ez egy olyan traumatikus esemény volt, ami után évekig nem beszéltek egymással.

Dooku jó barátságot ápolt emellett egy Sifo-Dyas nevű jedivel, akit egy időben elkezdtek a jövőt illető szörnyű látomások zargatni, melyek jelentős része be is igazolódott. Ilyen volt például a Protobranch nevű mezőgazdasági bolygó tragédiája. Ezen a planétán a teljes szárazföldet beültették terményekkel, a városok pedig lebegtetőplatformokon úsztak az atmoszférában. Sifo-Dyas víziójában azt látta, hogy az egész bolygó lángba borul, ez pedig végül tényleg be is következett, mikor az egyik város lebegtetőhajtóműve meghibásodott és lezuhant. A Tanács ugyanakkor ezután is figyelmen kívül hagyta Sifo figyelmeztetéseit, és mesterén, Lene Kostanán kívül ignorálták mentális állapotának rohamos romlását.

Dookunak egy bátyja is volt, akit Ramilnak hívtak, és a pálfordulásához köthető utolsó csepp is hozzá köthető. Apjuk halála után ő örökölte meg a Serenno trónját, ám a hatalom túl soknak bizonyult számára, és az alapvetően is instabil személyiségét átvette a teljes őrület. Bezárkózott a családi kastélyba, a testőrség egészét droidokra cserélte le, és hagyta, hogy az abyssineknek nevezett fosztogató csoport a népet terrorizálja, miközben ő szép lassan felélte a családi vagyont. Jenza így végül Dookuhoz és a jedikhez fordult, hogy segítsenek a népén, a Tanács azonban megtagadta ezt, mondván, a Serenno nem része a Köztársaságnak. Dooku, aki ekkor már mesterként a Tanács tagja volt egyébként, és természetesen mélységesen felháborodott ezen, majd saját kezébe vette az ügyet. Miután megölte fivérét és megszabadította a Serennot a martalócoktól, értesítette a Tanácsot a Rendből való távozásáról, mondván, segédkezni akar otthonának újjáépítésében, mint a bolygó grófja. Ezért is találkozhatunk vele a filmekben immár Dooku grófként.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Egy ígéretes fiatal felemelkedése

Dookunak, mint a legtöbb Jedinek élete során több padavanja is volt, szám szerint kettő. Az egyik Rael Averross, aki a megszokottnál jóval idősebben, ötévesen került a Rendbe, és kicsit sajátosan értelmezte a szabályokat, emiatt pedig sokan megvetették őt. Csak fokozta ezt a helyzetet az, hogy miután maga is tanítványt fogadott, egy küldetésen padavanját elmekontrolláló nanodroidok vették befolyásuk alá. Ennek köszönhetően a lány rátámadt Raelre, aki akaratán kívül megölte a saját tanítványát.

Ez egy akkora törést jelentett mind saját maga, mind megítélése szempontjából, hogy egy különleges küldetést bíztak rá: az elkövetkező éveket a Pijaal bolygón kellett töltenie, ahol az új királynő életkorából adódóan még nem képes a kormányzásra, így az ottani dolgokat neki kellett kézben tartania helyette, egyfajta régensként.

Dooku másik tanítványa Qui-Gon Jinn volt, aki egy sokkal sikeresebb, megbecsült tagja lett a Rendnek, habár ő is hajlamos volt arra, hogy szembe menjen a Tanács utasításaival.

Miután lovag, majd mester vált belőle, ő is szárnyai alá vett egy saját tanítványt, Obi-Wan Kenobit. Kettejük kapcsolata nem volt zökkenőmentes, ugyanis Qui-Gon laza szemléletmódja gyakran ment szembe Obi-Wan szabálykövető magatartásával, emiatt pedig elég sok volt a súrlódás a két jedi között. Qui-Gon egy ideig még azon is gondolkozott, hogy átadja Obi-Wan kiképzését valaki másnak, akinek a személyisége jobban passzol hozzá, és jobb tanítója lehetne. Ez akkoriban történt, mikor Yoda felkérte Jinnt, hogy csatlakozzon a Tanácshoz, és az ezzel járó kötelességek különben sem hagytak volna túl sok teret egy padavan kiképzésére.

Végül azonban közelebb kerültek egymáshoz, mikor Rael segítséget kért Qui-Gontól egy helyi terroristákkal kapcsolatos ügyben, ami az éppen megkoronázandó uralkodó életét fenyegette. Mialatt a két jedi felgöngyölítette a rejtélyt, Qui-Gon ráébredt, valójában mindkettőjüknek előnyére válik az, hogy ennyire különböznek egymástól, hiszen ezáltal Obi-Wan is megtanulhat másként tekinteni az őt körülvevő világra, Qui-Gont pedig jobb tanítóvá teszi az, hogy számos ideológiai vitát kell megvívnia padavanjával.

Később Obi-Wan és Qui-Gon részt vettek a mandalori polgáháborúban is, ahol az volt a feladatuk, hogy biztosítsák Satine Kryze, a bolygó törvényes uralkodójának biztonságát. Satine egy új, pacifista értékrendet szeretetett volna megteremteni a harcias múlttal rendelkező planétán, de egy szélsőséges csoport, a Halálőrség erőszakosan lépett fel ez ellen. A háború végül Satine oldalának győzelmével zárult, és a Mandalore egy új, békeszerető, semleges rendszerré vált. A Halálőrség ezalatt a bolygó egyik holdján, a Concord Dawnon működött tovább titokban. Obi-Wan és Satine között rövid együtt töltött idejük alatt romantikus viszony is kialakult, ám ebből nyilvánvalóan nem igazán lett semmi, hiszen ez tiltott volt a jedik számára.

Az a fránya politika…

A Jedi Rend mellett a Köztársaság is megindult a lejtőn. Valorum főkancellár egy meglehetősen gyengekezű kormányzatot vezetett, melyben rendkívül erős volt a korrupció, és a különböző nagyvállalatoknak volt a legnagyobb szava, nem pedig a bolygók népeinek. Az egyik ilyen vállalatóriás a Kereskedelmi Szövetség volt, mely hatalmat gyakorolt a kereskedelmi útvonalak egy jelentős része felett, ezzel temérdek profitot és hatalmat élvezve.

Valorum megpróbálta ellensúlyozni ezeknek a vállalatoknak a befolyását azzal, hogy az általuk irányított kereskedelmi útvonalakra különadót akart kivetni. A kor sith nagyura, Darth Sidious, aki egyébként polgári nevén Sheev Palpatine, a Naboo bolygó szenátora volt. Palpatine úgy manipulálta Nute Gunrayt, a Kereskedelmi Szövetség fejét, hogy erre válaszul vonja katonai blokád alá az egyik fontos Peremvidéki bolygót, nem mást, mint Palpatine saját szülőhazáját, a Naboot.

A Köztársaság két jedit, Qui-Gont és Obi-Want küldte, hogy feloldják a helyzetet, ők azonban erőszakos ellenállásba ütköztek, így nem maradt más választásuk, mint kimenekíteni a bolygó királynőjét, Padmé Amidalát, hogy a Coruscantra érve segítséget kérjen a főkancellártól a helyzet elmérgesedése miatt.

Menekülés közben megsérült hajójuk hiperhajtóműve, így kénytelenek voltak leszállni a Tatuin nevű peremvidéki világon, melyet a huttok uraltak. A kereskedők nem fogadták el a köztársasági váltót, helyi pénzzel pedig nem rendelkeztek, hogy alkatrészt vegyenek a hajóhoz. Szerencsére találkoztak egy rabszolgafiúval, Anakin Skywalkerrel, aki felajánlotta nekik, egy életveszélyes fogatverseny megnyerésével szerezne nekik pénzt arra, hogy tovább állhassanak.

Anakinról hamarosan kiderült, hogy nagymértékben képes érzékelni az Erőt, ezért is olyan jó versenyző még ilyen hajmeresztő sebességeken is. Qui-Gon úgy gondolta róla, ő a Kiválasztott, akiről padavan korában a próféciákat tartalmazó holocronok meséltek, vagyis az, aki apa nélkül születik, és egyensúlyt teremt majd az Erőben. Így hát fogadást kötött Anakin gazdájával, Wattóval, ennek következtében pedig miután a fiú megnyerte a versenyt, szabaddá vált.

Qui-Gon elhatározta, magával viszi a Anakint, hogy jedit nevelhessen belőle.

A Coruscantra érve Amidala királynő egy elkényelmesedett, tehetetlen szenátussal találta magát szembe. Egy vizsgálóbizottságot akartak felállítani, ami még hónapokig elhúzta volna a tényleges intézkedést a Kereskedelmi Szövetséggel szemben. Padmé ekkor meglepő döntést hozott, és bizalmatlansági indítványt nyújtott be Valorum főkancellár ellen, ami keresztül is ment a Szenátuson, így megbuktatta az államfőt. Helyére Palpatine került, akiről azonban mi tudjuk, valójában sith nagyúr, és a totális hatalomátvétel a terve. A Szenátus viszont ekkor erről még mit sem sejtett.

Anakint a Tanács vonakodott kitanítani, Qui-Gon minden igyekezete ellenére úgy tartották, túl idős már ahhoz, hogy padavan váljon belőle, túl sok kötelék fűzi édesanyjához, és túl sok benne a félelem. Ez a kérdés végül elnapolódott, ugyanis előtérbe került a Naboo felszabadítása a Kereskedelmi Szövetség béklyója alól, mely végül sikeresen végződött. A csatában azonban Qui-Gon életét vesztette egy párbajban, melyet Obi-Wannal közösen Darth Maul ellen vívtak. Maul nem más, mint Palpatine, avagy Darth Sidious sith tanítványa. Obi-Wan végül megbosszulta Qui-Gon halálát, és kettészelte Mault, aki ezáltal egy reaktorárokban lelte halálát. Vagy talán mégsem…?

Obi-Wan megígérte a haldokló Qui-Gonnak, hogy ki fogja tanítani Anakint, amibe Yoda és a Jedi Tanács Qui-Gon emléke előtt tisztelegve végül beleegyezett, a fiú pedig az újonnan lovaggá avatott Obi-Wan padavanjává vált.

A cikk még nem ért véget, a második oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2 3

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)