Hirdetés

Star Wars kánon történelem 4. - A Birodalom rémuralma

|

A hivatalos Star Wars kánont teljes egészében felgöngyölítő cikksorozatunkban ezúttal a Birodalom korlátlan hatalmának időszakáról mesélünk.

Hirdetés

A sorozat korábbi részei:

A Jedi Rend bukásának részletes bemutatása után most egy kisebb, de nem kevésbé izgalmas szelete következik a Star Wars kánonnak. Robogunk tovább a Csillagok háborúja hivatalos idővonalán, cikksorozatunk következő állomása pedig nem más, mint a Birodalom rémuralmának korszaka, az az időszak, mikor az újonnan megteremtett, galaktikus méreteket öltő diktatúra még számottevő, szervezett ellenállás nélkül gyakorolhatta hatalmát a galaxison.

Hirdetés

A klónozás leállítása

Miután a klónok háborúja a szeparatisták teljes megsemmisítésével véget ért, az újonnan létrejött hatalmi berendezkedésnek már nem feltétlenül volt szüksége egy olyan hadsereg fenntartására, mely egy totális háborúban még elengedhetetlen volt. A Birodalom egy feltörekvő tisztje, Rampart admirális ekkor megalkotott egy Project War-Mantle nevezetű tervet a helyzet a kiküszöbölésére.

A War-Mantle lényege az volt, hogy a klónok elméletben lecserélhetők besorozott katonákra, akik önmaguktól hűségesek a Birodalom eszméihez, úgymond "előállításuk" pedig sokkal költséghatékonyabb, mint a klónozás folytatása az eltárolt, de már így is degradálódó, egyre inkább leromló Jango Fett DNS-ből. A Birodalom végül tényleg átállt erre a műveletre, ám a klónok továbbra is a hadsereg részei maradtak az új katonák mellett, ameddig ki nem koptak. A kommandósok például részt vettek a sorozott rohamosztagosok kiképzésében is.

A kaminoiak nagy veszélyt láttak ebben a projektben, így fontos lett volna számukra, hogy új, friss DNS mintát tudjanak szerezni jobb minőségű klónok előállításához. Ehhez egy Omega nevű, nőnemű Jango Fett klónt akartak felhasználni, aki a nemén kívül semmilyen egyéb módosítással nem rendelkezett, egy egyszerű, nyers Jango Fett klón volt. A lányért hajtóvadászatot kellett indítaniuk fejvadászok felbérlésével, mert a Birodalom módszereitől ódzkodó, viszonylag hamar dezertáló Bad Batch csapat társaságában elmenekült a bolygóról - tudjátok, erről az egyedi mutációkkal rendelkező klónegységről még a klónok háborúja alatt esett szó. A különleges osztag azért tudott ellenszegülni többek között a 66-os parancsnak is, mert mutációik miatt nem működött az inhibitor chipjük, Egyik tagjuk Crosshair viszont kivételt képezett, ő kiszállt a csapatból és a Birodalom mellett maradt. Később egyébként az osztag tagjai el is távolították chipjeiket a szintén a háború alatt megismert klónkatona, Rex segítségével, aki ekkoriban a galaxist járva igyekezett segíteni azon testvérein, akiknél valamiért nem aktiválódott a chip a 66-os parancs kiadásakor.

Végül a klónozók terve nem valósult meg, a Kamino pedig szomorú sorsa jutott, hiszen lakói túl sokat tudtak Palpatine tervéről, ezért veszniük kellett. Egyetlen tudós, Nala Se kivételével teljes fővárost, Tipoca Cityt szétlőtték a Birodalom csillagrombolói, ezzel a klónhadsereg létrehozásának összes sötét titka a hullámok közé veszett. A feltehetőleg utolsó kaminoi tudóst ezután a Wayland bolygóra szállították, ahol a Birodalom saját klónozási projektjeiben használták fel tudását.

Vader szenvedései

Darth Vadert a Mustafaron ért megalázó veresége számos gyötrődés elé állította, mestere pedig nem is volt rest változatosabbnál változatosabb módon kihívások elé állítani újdonsült tanítványát. Először egy fénykardot kellett szereznie, hiszen saját fegyverét Obi-Wan elvette tőle kettejük párbajának végén. A kánon szerint a legtöbb fénykardban mindössze egy darab, úgynevezett kiberkristály található. A kiberkristályok nagyon szoros kapcsolatban állnak az Erővel, a jedik pedig természetes közegükben találnak rájuk, miután a kristály kiválasztja őket és kiállják a megszerzéséhez szükséges próbatételt. Alapvetően minden kiberkristály átlátszó, és csak akkor színeződik el, mikor a jedi keresztüláramoltatja rajta az Erőt, miközben megépíti fénykardját. A sötét oldal használóinak, így a sitheknek ugyanakkor nem fedik fel magukat a kristályok, így ők csak úgy képesek fénykardot építeni, ha elveszik azt egy jeditől.

Vader egy Kirak Infil'a nevű jedivel küzdött meg annak kristályáért. A jedi korábban a Barash esküt teljesítve vonult el a világtól, így nem érte el őt a 66-os parancs. A Barash eskü egy olyan fogadalom, melyet eltévelyedett jedik tettek, lényege pedig az, hogy elvonultak a világ elől, és hosszantartó, mély meditációs transzba helyezték magukat, hogy visszataláljanak a helyes útra. Miután Vader legyőzte az említett jedi remetét, kivéreztette a kardjában található kristályt. Ez a kivéreztetés egy sötét oldali folyamat, mely során sötét energiát áramoltatnak egy kiberkristályba, gyakorlatilag megrontva azt, ezáltal pedig vörössé válik a kristály színe. Egy ilyen kivéreztetett kristályt később ugyan meg lehet tisztítani, ám ezután az már nem lesz képes színt adni, így keletkezik a fehér fénykard, ami később még fontos lesz.

Vader egyik kulcsfontosságú feladatává vált a megmaradt jedik levadászása, melyben segítségére voltak az Inkvizítorok. Az inkvizítorok zömében egykori jedik voltak, akiket sikerült elfogni, és kínzás útján rávenni őket arra, hogy a sötétséget szolgálják. Az ő képzésükkel ezután Vader foglalkozott, és elég keményen bánt velük. Vezetőjük, a Főinkvizítor egykor a jedi templom őrei közé tartozott, mellette pedig legalább 9 másik ismert inkvizítor teljesített még szolgálatot.

Sidious azzal az ígérettel állította át az egykori Anakint a sötét oldalra, hogy ezzel a hatalommal képes lesz visszahozni szerelmét, Padmét a halálból, így magától értetődő módon Vader nagy erőkkel kezdte meg a kutatást ebben az irányban. Első próbálkozása egy Erő Nexus létrehozása volt, melynek segítségével átléphetett volna a Kozmikus Erő síkjára. A Kozmikus Erő az Erőnek azon dimenziója, mely magában hordozza mindazt, ami egykoron élt, azonban már elmúlt. Így egy ilyen átjáró létrehozásával Vader visszahozhatta volna kedvesét is.

Ennek megalkotásához azonban szükség volt egy specifikus helyszínen megépített fókuszálópontra, melyet egy kifejezetten erre a célra készült épülettel lehetett kivitelezni. Ehhez Vader segítségére volt egy saját maszkjában rekedt ősi sith, Momin nagyúr szelleme. Momin életében egy különc művész volt, aki rendszeresen meghökkentette közönségét mindenféle emberi és állati tetemekből készült műalkotásaival, így ő volt a legalkalmasabb erre a feladatra.

A kastélynak több különböző változata is elkészült a Mustafar egy Erőben igencsak fókuszált pontján, ám a kapu aktiválásakor a legtöbb szinte azonnal összedőlt, sokadik próbálkozásra sikerült megtalálni azt a formatervet, mely képes volt megalkotni az átjárót. Amikor azonban ez sikerült, Momin megpróbálta elárulni Vadert, és arra használta a portált, hogy saját magát hozza vissza az életbe. A Sötét nagyúr végül legyőzte ellenfelét, és maga is átlépett a Kozmikus Erő síkjára. Meg is találta itt szerelmét, aki látszólag nem akart visszatérni azzal az énjével, akivé az egykori Anakin Skywalker vált, küldetése ezáltal sikertelenül végződött.

Ugyanakkor nem ez lett Vader utolsó próbálkozása ezzel a célzattal. Volt ugyanis a Mustafar népének egy legendája egy Corvax nevű uralkodónőről, aki elvesztett férjét akarta visszahozni a túlvilágról egy Bright Star nevű ereklyét felhasználva. A kísérlet félresikerült, Corvax férje, Dorwin egy purgatóriumszerű állapotba került, a tárgy energiái pedig azzá a vulkanikus bolygóvá változtatták a Mustafar, amit már A sithek bosszújában is láthattunk. Vadernek sikerült rátennie a kezét a Bright Starra, de Corvax egy leszármazottja megállította őt és kiszabadította Dorwint szörnyű börtönéből, így a bolygó is lassan elkezdett meggyógyulni. Ennek eredményét láthattuk a mozis kilencedik epizódban, a Skywalker korában, ahol a film elején már fák is voltak az addig kietlen világon.

A Halálcsillag

A klónozás leállításával felszabaduló költségeket az Uralkodó nem hagyta kárba veszni. Saját meglátása szerint uralmát csak úgy lehetett igazán megszilárdítani, ha félelmet plántál a galaxis minden egyes lakójába. Ehhez szükség volt egy olyan szuperfegyverre, amilyet korábban még sosem láttak, ami egy egész bolygó elpusztítására is képes, azaz a Halálcsillagra.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Magának az űrállomásnak a terveit még a geonosisiak álmodták meg, ám a szuperlézer megalkotása kifogott rajtuk. Természetesen végül a kaminoiakhaz hasonlóan ők is elnyerték méltó "jutalmukat" a Birodalom titkos projektjében való részvételükért, egy túlélő és egy királynő tojás kivételével mindannyiukat elpusztították. Magát a fegyvert végül egy Galen Erso nevű tudósnak sikerült létrehozni, akinek azt mondták, a kiberkristályok energiatermelését akarják kikutatni egy generátor létrehozásához. Mikor rájött, hogy valójában mire szeretnék tudományos áttörését felhasználni, feleségével és lányával együtt elhagyta a Birodalmat és a Lahmu bolygón rejtőzött el. Végül a projekt katonai oldalról érkező felügyelője, Orson Krennic igazgató rátalált, és a felesége megölésével arra kényszerítette, folytassa a munkát. Galen lánya, Jyn Erso egy Saw Gerrera nevű birodalomellenes partizán révén megmenekült, és később a formálódó lázadás emblematikus alakjává vált, de erre a történetszálra majd csak később fogunk rátérni.

A 66-os parancs túlélői

Habár a 66-os parancsnak köszönhetően a Jedi Rend megszűnt létezni, Obi-Wanon és Yodán kívül is számos túlélő akadt, akik munkát adtak Vadernek és az inkvizítoroknak. Az ő áldozatukká lett többek között Eeth Koth és Jocasta Nu is, de ismert túlélő még Quinlan Vos, akinek a sorsa egyelőre ismeretlen.

Szintén a parancs túlélője Depa Billaba jedi mester tanítványa, Caleb Dume, aki a 66-os parancs után évekig csempészként dolgozott Kanan Jarrus álnéven, mígnem összetalálkozott a formálódó lázadás egyik üdvöskéjével, a twi'lek Hera Syndullával. Innentől már ketten dolgoztak együtt, majd egy egész kis csapatot építettek ki maguk köré, melybe beletartozott egy mandalori lány, Sabine Wren, egy Birodalom által szinte teljesen megsemmisített nép, a lasathok fia, Garazeb Orellios, valamint Hera asztrodroidja, aki a Chopper névre hallgatott. Ők szintén a későbbiekben válnak majd igazán fontossá.

Más túlélők egyenesen azt is megkísérelték, hogy feltámasszák a Rendet. Ilyen volt például a Star Wars Jedi: Fallen Order videojáték főszereplője, Cal Kestis, akit a Bracca nevű roncstelep bolygó fölött ért a parancs, és évekig itt tengette életét, míg egy nap ide nem érkezett a Második Nővér nevű inkvizítor. A Második Nővér igazi neve Trilla Suduri, és egykoron ő is jedi volt, ám miután mestere, Cere Junda kudarcot vallott menekülésükkor, elfogták és kínzással sikerült megtörni, majd a sötét oldalra állítani. Calt éppen Trilla egykori mestere menti ki a pácból, aki saját sikertelensége miatt elvágta magát az Erőtől. A fiatal erőhasználatót egy küldetéssel bízta meg, ugyanis saját mestere, Eno Cordova elrejtette az Erőérzékeny gyermekek listáját tartalmazó holocron egy másolatát, ezzel pedig elvileg fel tudnák támasztani a Jedi Rendet. Ez a küldetés sikerrel zárult, és még Trillát is sikerült egy pillanatra visszatéríteni a helyes útra, ám Vader megölte őt árulásáért. Végül Cal egy látomás miatt úgy döntött, a gyermekek sorsát az Erőre kell bízni, és megsemmisítette a holocront, hogy a Birodalom soha ne találhasson rájuk.

Végül, de nem utolsó sorban mindenképp fontos szót ejteni Ahsokáról is, aki szintén rejtőzködni kényszerült ezekben az időkben, mikor pedig közel került ahhoz, hogy lelepleződjön, mindig tovább állt egy másik helyre. Így jutott el a Raada bolygóra, amit nem sokkal később megszállt a Birodalom, és megkezdte kiszipolyozni annak természeti erőforrásait, élén a lakossággal. Ezt Ahsoka már nem bírta tétlenül nézni, megszervezett egy spontán lázadást a helyi erők ellen, ezzel felfedve valódi kilétét. A Birodalom hamarosan rá is küldte a Hatodik Fivér nevű inkvizítort, akit viszont a togruta lány legyőzött, majd ,egtisztította a sötétségtől a kardjában lévő vörös kiberkristályokat, és egy pár új, fehér színű fénykardot épített magának. Nem sokkal ezután felkereste őt az Alderaan szenátora és Leia nevelőapja, Bail Organa, és felkérte, csatlakozzon a formálódó lázadás hírszerzéséhez. Ahsoka elfogadta az ajánlatot, innentől kezdve Fulcrum kódnéven segítette a Birodalom elleni szervezkedést.

Han Solo színre lép

A korszak berendezkedésének az eredménye a későbbi Lázadás egyik legnagyobb hősének megjelenése a színen, aki nem más, mint Han Solo. A fiatal Han a Corellián nőtt fel, életének jelentős részében ugyanakkor egyedül volt, mert apja elhagyta őt. A Fehér Férgeknek nevezett bűnszervezetnél kötött ki, ezt a bandát egy Proxima nevű kígyó-szerű grindalid vezette. Itt ismerkedett meg egy Qi'ra nevű lánnyal, aki életének első szerelme volt.

Mikor Hannak egy feladata során sikerült rátennie a kezét egy fiolányi értékes hiperüzemanyagra, úgynevezett koaxiumra, megpróbálta szerelmével hátrahagyni a Corelliát, ez azonban csak neki sikerült, a lányt elfogták. Han ezután beállt a birodalmi seregbe, a Carida Akadémia került, ahol pilótát képeztek belőle. Vagy legalábbis képeztek volna, ám Han több ízben is megszegte a kapott parancsokat, hogy segítsen bajba jutott társain. Egy ilyen alkalommal más kadétok életét is veszélyeztette, hogy segítsen Beilert Valance nevű társán, aki egy zuhanásban súlyos sérüléseket szenvedett. Hant ezután Beilert-tel együtt áthelyezték a gyalogsághoz. Utóbbi egyébként később dezertált és sérülései miatt szerzett mechanikus implantátumait kihasználva fejvadásznak állt. Egy alkalommal még magát Vadert is célba vette, ám természetesen küldetése sikertelenül zárult.

Han a Mimbaanon teljesített szolgálatot, mikor találkozott Tobias Beckett-tel és csempész csapatával, akik bevették őt aktuális melójukba és segítettek neki hátrahagyni a szolgálatot. Mindeközben sikerült kiszabadítania egy Csubakka nevű vukit is, akit egyfajta kivégző szörnyetegként tartottak a birodalmiak. Beckették missziója az volt, hogy szerezzenek meg egy szállítmány finomított koaxiumot a Vandor nevű bolygón. A küldetést azonban keresztülhúzta egy rivális fosztogató banda, a Felhőlovasok, Enfys Nest vezetésével. A koaxium megsemmisült, és Beckett illetve Han kivételével a teljes csapat odaveszett. Igencsak nagy problémát jelentett, hogy a szállítmányt a titokban Darth Maul által vezetett Vörös Hajnal nevű bűnszervezet irányítójának, Dryden Vosnak kellett volna leszállítaniuk, ezáltal komoly veszélybe került az életük.

Han nagy meglepetésére a Vörös Hajnal szolgálatában találta régi szerelmét, Qi'rát, akinek megígérte, hogy egyszer visszatér érte, ám ezt azt a fogadalmat mindeddig nem sikerült teljesíteni. Mint kiderült, azóta meglehetősen sok mindenen ment keresztül lány, cseppet sem mellékesen Dryden jobb kezévé vált. Végül sikerült egyezségre jutniuk a bűnvezérrel: a Kesselről kellett finomítatlan koaxiumot lopniuk, majd elszállítani azt a Savareen bolygóra, ahol feldolgozzák az anyagot. Szükség volt egy hajóra is, amit Qi'ra régi ismerőse, Lando Calrissian biztosított, egy Ezeréves Sólyom nevű YT-1300-as teherhajó formájában.

Erőfeszítéseiket siker koronázta, a Kesselről való menekülésük során pedig egy rekordot is sikerült felállítani, ugyanis a bolygót körülvevő veszélyes gázhalmazon mindössze 12 parszek alatt sikerült magukat átverekedni. A Savareenen Enfys Nesttel találták magukat szembe, akiről kiderült, valójában nem kalóz, hanem a formálódó Lázadás harcosa. Végül egy bonyolult, árulásokkal teli cselszövés révén sikerült Hannak megszereznie a koaxiumot és átadni azt Enfysnek, ehhez azonban meg kellett ölnie Beckettet, továbbá Drydent is. Utóbbinak viszont Qi'ra vette át a helyét ahelyett, hogy Hannal tartott volna. Enfys hálája jeléül átadott egy fiola koaxiumot Hannak, amit a fiú arra használt, hogy tétként tegye fel egy szabakk kártyajátszmán Lando ellen. A partiból győztesen került ki, és elnyerte a férfitól hajóját, az Ezeréves Sólymot.

Egyértelműen körvonalazódik tehát az, hogy azon emberek, akik később a Lázadás legfontosabb figuráivá válnak majd, elkezdtek felemelkedni, és arra a helyre kerülni, ahol később majd a birodalom elleni harc kulcsfontosságú szereplői lehetnek belőlük, illetve a galaxis is elkezdte felvenni azt a formát, ahogyan már az eredeti trilógiában láthattuk. Cikksorozatunk következő részében a Lázadás korát fogjuk tüzetesebben megvizsgálni, ezáltal pedig az eredeti trilógia mozifilmjeinek történéseivel is foglalkozunk majd. 

Következő rész: A lázadás kora

A cikket Kelemen "Rixon" Richárd írta, kinek Rixon's Cantina nevű YouTube-csatornáján további Star Wars tartalmat találtok. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)