Hirdetés

Star Wars kánon történelem 5. - A lázadás kora

|

Elérkeztünk ahhoz a Csillagok háborúja korszakhoz, mellyel anno legelőször ismerkedtek meg a mozinézők.

Hirdetés

A sorozat korábbi részei:

Folytatódik a Star Wars kánon idővonalát bemutató cikksorozatunk. Legutóbb a Birodalom rémuralmának korát veséztük ki alaposan, most pedig annak bukását, a lázadás korát fogjuk részletesen végigkövetni. Ez volt az első Csillagok háborúja korszak, melyet évtizedekkel ezelőtt megismerhettünk, hiszen ekkor játszódott a klasszikus trilógia mindhárom része.

Természetesen ezekről is részletesen mesélünk, de még az 1977-ben bemutatott Egy új remény cselekménye előtt is történtek olyan fontos események, amelyekről mindenképpen szót kell ejtenünk.

Hirdetés

Kezdeti szerveződések

A lázadás legelső gyökerei egyértelműen a Kétezrek Delegációjával kezdődtek, melyet még Padmé indított el életében, és azokat a szenátorokat gyűjtötte, akik aggodalommal figyelték Palpatine hatalmának folyamatos növekedését. Ennek tagja volt többek között az alderaani Bail Organa is, valamint Mon Mothma, aki szintén fontos tagja lesz a későbbi Lázadó Szövetségnek.

Kezdetben nagyon széttagolt volt a lázadás. A szenátorok saját szervezkedésén felül kialakult több helyi jellegű csoportosulás is, ezek viszont később főleg radikalitásuk miatt a lázadás nagy egészéből többnyire kimaradtak. Ilyen lázadó sejtet irányított a Rylothon Cham Syndulla, a korábban is említett Hera Syndulla édesapja, vagy ilyen volt például a Partizánoknak nevezett szintén meglehetősen szélsőséges, már-már terroristának is nevezhető csoport Saw Gerrera vezetésével. Náluk ténylegesen a cél szentesít szinte akármilyen eszközt.

A szenátorok szervezkedése ezzel szemben sokkal mérsékeltebb volt, és habár nem vetették el az erőszakot, a birodalmi célpontok konkrét elpusztítása helyett sokkal inkább az emberek segítését tűzték ki célul, eleinte egymástól függetlenül működő sejtek révén, melyek egy-egy rendszer népének szenvedéseit próbálták enyhíteni. Ilyen volt például a Herához tartozó csapat is, a Szellem nevű hajó legénységével, akik a Lothal bolygónak próbáltak segíteni. A sejthez csatlakozott egy fiatal, erőérzékeny fiú, Ezra Bridger is, akinek révén Kanan (egykori nevén Caleb Dume), szembe mert nézni saját múltjával, és megkezdte az ifjú kiképzését. Két jedi hamar felkeltette a Birodalom figyelmét is, így az osztagnak a Főinkvizítorral is meggyűlt a baja, akinek sikerült elfognia Kanant. A férfit a Mustafarra szállítottak. Végül sikerült kiszabadítani őt, a mentőakció során kialakult harcban pedig a Főinkvizítor életét vesztette. Ezután az ügyet maga Darth Vader vette a kezébe, ami azért is volt külön érdekes, mert a lázadással közös munka során ebben az akcióban fedte fel kilétét először Fulcrum, azaz Ahsoka Tano, aki ezután egy rövid ideig szoros együttműködésben dolgozott a Szellem legénységével.

Ezra Bridger ereje fokozatosan növekedett, nagy tehetséget mutatott az állatokkal való kapcsolatteremtés terén, és jól tudott együttműködni többek között a purrgilnek nevezett, űrben élő bálnafélékkel, akik később is segítségére voltak. Ez időben Ahsoka révén csatlakozott a csapathoz Rex is, aki két másik dezertált klónnal, Wolffe-fal és Gregorral rejtőzködött a Seeloson.

Vader mellett a csapat nyomába eredt két másik inkvizítor, az Ötödik Fivér és a Hetedik Nővér is, ami már túl nagy nyomás volt a kis csapatnak, így a három erőhasználó, Ahsoka, Kanan és Ezra a Lothalon lévő földalatti jedi templomba mentek útmutatásért. Itt mindhárman látomásokkal szembesültek: Ahsoka megbizonyosodott róla, hogy Vader valójában nem más, mint egykori mestere, Anakin Skywalker. Ezra Yodával beszélhetett, aki elmondta, a Malachoron találják meg azt a tudást, amivel legyőzhetik a sitheket, míg Kanannek egy próbatételt kellett kiállnia, melynek végén igazi jedi lovag vált belőle.

A hármas ezután a Malachorra ment, a Régi Köztársaság korának taglalása során említett Darth Tanis templomba épített szuperfegyveréhez, melynek belsejében megtalálták az egykori sith holocronját is. Meglepő módon azonban Maul is a bolygón tartózkodott, aki mostanra egyelőre ismeretlen okokból elvesztette uralmát bűnszervezete felett, földönfutó vált belőle. Ezrában meglátta a potenciált, hogy a tanítványa lehessen, így amíg érdekében állt, segített a csapatnak többek között az utánuk érkező inkvizítorok legyőzésében, ám végül Ezráék ellen fordult és megvakította Kanant. Ekkor futott be Vader is, akinek Ahsoka állta útját, az egykori mester és tanítvány megütközött egymással, amit a holocron eltávolítása miatt instabillá vált épület összeomlása szakított félbe. Míg Kanan és Ezra sikeresen elmenekült a bolygóról a holocron birtokában, Ahsoka látszólag a romok alatt maradt, sorsa sokáig ismeretlen volt.

Maul végzete

Hamarosan kiderült, hogy a sith holocron egy igen különleges módon lehetett a csapat segítségére. Ha ugyanis egy ilyen sith ereklyét összeolvasztunk egy jedi holocronnal, akkor bármely kérdésre megkaphatjuk a választ. Ehhez azonban szükség van egy sith és egy jedi erejére egyaránt. Ebből kifolyólag járt Maul a Malachoron, és többek között ezért próbált hatással lenni Ezrára is. Végül a teljes osztag túszul ejtésével sikerült rávennie a fiút arra, hogy nyissa ki vele közösen a sith holocront és Kanan jedi holocronját. Maul így új célt kapott, az utolsó dolgot, ami még jelenthetett számára valamit, ugyanis a holocronok egyesítésével megtudta, hogy rejtőzik régi ellensége, Obi-Wan Kenobi. 

A Tatuinra érve azonban a jedi mester egy rövid párbajban legyőzte őt, így az egykori sith harcos kudarcokkal teli élete véget ért. Utolsó perceiben megkérdezte Obi-Wantól, a Kiválasztottat óvja-e a peremvidéki bolygón, mire az idős jedi legjobb tudomása szerint igennel felelt - nem másra, mint Luke Skywalkerre, Anakin fiára gondoltak ekkor ugyebár. Maul erre azt válaszolta, "ő majd megbosszul minket", utalva ezzel arra, hogy mindkettejük életét Sidious tette szenvedésekkel telivé, az ifjú Skywalker pedig egyszer majd legyőzheti az Uralkodót.

Thrawn főadmirális

A Malachoron történt események után a lothali lázadók fő céljává az vált, hogy Atollon bolygón létesített új bázisukról támogassák a Lothalon maradt azon felkelőket, akiket a lakosságból sikerült megnyerni maguknak. Különösen fontos volt ez a bolygón létesített birodalmi gyár miatt, amit ennek révén sikerülhetett belülről szabotálni.

A Lothal kormányzója, Ahrinda Pryce egy régi szövetségesétől, Thrawn főadmirálistól kért segítséget. Thrawn egy chiss fajba tartozó, gyakorlatilag az egyik legmagasabb katonai beosztásban szolgáló tiszt, aki egy igazi lángelmének tekinthető, zseniális stratégiai érzékkel rendelkezett. Az Ismeretlen Területeken található Chiss Birodalomból érkezett. Valódi célja Palpatine Birodalmának szolgálatával az volt, hogy egy lehetséges szövetségest találjon saját népe számára egy grysknek nevezett fajjal szemben, ami hódítással fenyegette őket, később pedig feltehetően az egész galaxist is. Ugyanakkor akármilyen erős katonai stratégiai érzékkel rendelkezett is, politikai képességei meglehetősen csekélyek voltak, így szüksége volt egy szövetségesre ezen a területen. Ez lett Pryce. Miután Thrawn sikeresen felszámolt egy Nightswan álnéven működő lázadó vezette sejtet, mely hatalmas károkat okozott a Birodalomnak, munkához is látott a Lothalon.

Egészen az Atollonig sikerült visszakövetni Heraék sejtjét, az itteni bázis pedig el is pusztult. Élt itt azonban egy lény, a Bendu, aki a természeti Erő, a természetben lévő minden élet harmóniájának, a sötétnek és a világosnak a megtestesülése volt. Ennek a lénynek a közbenjárásával a lázadóknak végül sikerült megmenekülniük, és egyre nagyobb számban, több sejttel együttműködve egy újabb bázist hoztak létre Yavin 4-en. Ez már az a bázis, amit az Egy új remény című első Csillagok háborúja filmben is láthatunk.

Thrawn rendelkezett egy személyes projekttel is, ami nem más volt, mint a TIE Defender nevű vadászgép. A Birodalom hagyományos TIE vadászaival ellentétben ez rendelkezett hiperhajtóművel és pajzsokkal is, valamint sokkal manőverezhetőbb volt egyszerű társainál, így tömeggyártásukkal a Birodalom jelentős előnyre tett volna szert a lázadókkal szemben. Ehhez számottevő forrásokra lett volna szükség, így a projekt erős rivalizálás tárgya lett Thrawn, illetve Krennic és Tarkin projektje, vagyis a Halálcsillag között. Thrawn hitte, nem szabadna a Birodalom minden erejét egy hatalmas fegyverben összpontosítani, stratégiailag sokkal hatásosabb lenne, ha egységeik lennének jobb minőségűek, ütőképesebbek.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

A Lothal felszabadítása

Miután a Lázadók egy sikertelen támadást indítottak a Lothalon létesített gyár ellen, Thrawnnak sikerült elfognia Herát. Ez nyilván hatalmas siker volt a Birodalom számára, ám ekkor a főadmirálist kötelességei másfelé szólították, Krennicet kellett kisegítenie egy szállítmányozási probléma megoldásával, mely közvetlenül veszélyeztette a Halálcsillag elkészültét. Pryce egyedül már nem volt képes kézben tartani a dolgokat, és Kanan kiszabadította Herát. Ő maga viszont életét vesztette, mikor a kormányzó felrobbantott egy egész üzemanyagtelepet, ami a gyár működését is ellehetetlenítette. Kanan áldozata nem volt hiábavaló, hiszen Pryce alkalmatlanságának köszönhetően jórészt elérték, amit a támadással szerettek volna.

Kanan egy darabig még a túlvilágról is segítette a csapatot, méghozzá egy, a Lothal bolygón őshonos, az Erővel igencsak szoros kapcsolatban álló faj, a loth-farkas képében megjelenve. Segítségével Ezra visszajutott az itteni jedi templomba, amit a birodalmi erők vettek ellenőrzésük alá. Egy, a mortisi isteneket ábrázoló festményen keresztül a fiúnak sikerült belépnie az Erő egy síkjára, melyet Világok közötti világnak neveznek. Különböző események figyelhetők-, vagy akár változtathatók meg itt, amennyiben az Erő is úgy akarja. A Világok közötti világ révén Ezra kimenekítette Ahsokát Vaderrel vívott párbajának utolsó pillanataiból, így a togruta nő túlélte az épület összeomlását, majd visszatért saját idejébe.

Thrawn habár sikeresen teljesítette kapott feladatát, Krennic politikai játszmáinak köszönhetően elvesztette a TIE Defender projekt támogatottságát, valamint az Uralkodó is magához hívatta a Coruscantra, hogy kérdőre vonja őt, mert bizonytalanná vált annak tekintetében, a főadmirálist saját népéhez, vagy a Birodalomhoz köti-e valójában a hűség. Ám mielőtt elszámolhatott volna ezen a téren, vissza kellett térnie a Lothalra, hogy feltakarítsa a Pryce által hátrahagyott romokat.

A Lázadók egy furmányos tervvel álltak elő. Átvették az irányítást a bolygó hajóként is szolgáló mozgó helyőrsége felett, és teljes evakuációt hirdettek a Lotha birodalmi egységeinek. Ezzel egy időben aktiválták annak önmegsemmisítőjét, így nem sokkal azután, hogy a levegőbe emelkedett, a helyőrsége meg is semmisült a fedélzetén Pryce kormányzóval, valamint a birodalmi személyzet és haderő jelentős részével. Thrawn erre válaszul demonstrálta, amennyiben a lázadók nem adják meg magukat, képes lenne lebombázni az egész várost. Ezra ezért feladta magát a birodalmiaknak. Thrawn csillagrombolójára, a Chimaerára vitték, ahol kapcsolatba lépett a korábban említett űrben élő bálnafélékkel, a purrgilekkel. A purrgilek vele és Thrawnnal együtt egy ismeretlen helyre vontatták a csillagrombolót a hiperűrön keresztül. A Lothal ezáltal felszabadult a Birodalom elnyomása alól, Ezra és Thrawn viszont eltűnt. Később, a Birodalom bukása utáni időkben Sabine Ahsokával karöltve indult el, hogy felkutassa hollétüket, de egyelőre nem tudunk róluk semmi biztosat.

A scarifi csata

Lassan közeledett elkészültéhez a Halálcsillag, amit az akarata ellenére dolgoztatott Galen Erso fejlesztett, ám családja szétszakításáért bosszúból szabotálta a tervet. Elhelyezett a szerkezetben egy hőkivezető nyílást, ami egyenesen a reaktorba vezetett, így a lázadóknak lehetősége nyílt volna megsemmisíteni azt. Erso egy dezertáló pilótát, Bodhi Rookot küldött el üzenetével Saw Gerrerához, aki révén abban reménykedett, eljut a titok lányához, Jynhez, valamint a lázadáshoz is.

Ez végül pontosan így történt, a Szövetség vezetői azonban nem hittek egy birodalmi tudósnak, miután pedig a Halálcsillag egy egyreaktoros töltéssel megsemmisítette a Jedha bolygón lévő egykor szentnek számító várost, túl kockázatosnak tartották a harc felvételét. Jyn és egy csapat elszánt lázadó viszont magukat Zsivány Egyesnek keresztelve bejutottak a Scarifen lévő birodalmi archívumba, ahonnan ellophatták az állomás tervrajzait, hogy igazolják Jyn apjának állításait. Galen Erso egyébként ekkorra egy lázadó megelőző csapás következtében életét vesztette.

Miután a Szövetség megtudta, mi történik a Scarifen, katonai segítséget küldtek a Zsivány Egyes csapatnak. Hatalmas katonai veszteség árán, a bolygón tartózkodó egységek teljes megsemmisülésével, de sikerült megszerezni a szörnyű fegyver terveit. Ezeknek a lázadáshoz való eljuttatásával Bail Organa saját nevelt lányát, Anakin és Padmé gyermekét, Leiát bízta meg. Megkérte egyúttal Leia hercegnőt arra is, hogy keresse fel Obi-Wan Kenobit, és kérje a segítéségét a harc folytatásában, míg ő maga visszatért az Alderaanra.

A cikk még nem ért véget, a második oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)