Hirdetés

Star Wars kánon történelem 7. - Az Első Rend felemelkedése

|

Lezárul maratoni cikksorozatunk, melyben a hivatalos Csillagok háborúja kánon fontos korszakait jártuk végig.

Hirdetés

Hajsza Luke Skywalkerért

A Jakkura érkezve San Tekka egy térképrészletet adott át Poe Dameronnak, ám az Első Rend gyorsan megérkezett, és egytől egyig kivégezték az idős férfi által vezetett kis település lakosságát, míg Poe droidjába rejtette az adathordozót, mielőtt elfogták. Kylo Ren a hajójára szállíttatta a férfit, akinek a kínzások sikertelensége után az Erővel már tényleg sikerült az elméjéből kiolvasni, hol van a térkép.

Poe végül egy FN-2187 kódszámú, dezertálni vágyó rohamosztagossal szökött meg egy kétszemélyes, elit TIE-vadászban, ám egy találatnak köszönhetően lezuhantak a bolygó. A becsapódást túlélték, Poe viszont eltűnt. BB-8 eközben Rey-nél kötött ki, aki ekkorra már felcseperedett, és roncsvadász vált belőle. Végül Finn társaságában, az Ezeréves Sólyom fedélzetén menekültek el, ami ekkor egy csalássorozatnak köszönhetően néhány éve Unkar Plutt, a bolygó önjelölt főnökének tulajdonában volt.

A hajó jelére felfigyelve Han és Csubakka is rábukkantak a Sólyomra, akik révén így a droid eljuthatott volna az Ellenálláshoz.  Han nem akart Leiával konfrontálódni, akivel Ben fordulata után megromlott a kapcsolatuk, így végül úgy döntött, elviszi a furcsa társaságot Maz Kanatához a Takodanára. Maz egy régi ismerőse volt, és bizonyára szívesen segített volna neki. Ide érkezve Rey-t megszólította Anakin, avagy később Luke Skywalker fénykardja, melyet Maz a feketepiacon kaparintott meg, és a kastélya pincéjében tárolt. Mivel az idős nő felfedezte a kialakulóban lévő kapcsolatot Rey és a fénykard között, neki akarta ajándékozni azt, ám a lány ezt visszautasította.

Az egyezkedést végül az Első Rend szakította félbe, mégpedig azzal, hogy bevetették a Csillagpusztítót, mely megsemmisítette az ekkoriban az Új Köztársaság központjaként funkcionáló Hosnian rendszert, gyakorlatilag lefejezve az államalkulatot. A lövést egy Takodana ellen indított támadás követte, hogy megszerezzék a BB-8-be rejtett térképet és ezzel ők jussanak el hamarabb Luke Skywalker rejtekhelyére. Mega akartak szabadulni tőle, hogy ezzel megfosszák a galaxist a reménytől. Hamarosan megérkezett az Ellenállás is, méghozzá Poe vezetésével, aki mint kiderült, a zuhanás során kirepült a TIE-vadász pilótafülkéjéből, de túlélte az esetet, és ő is eljött a bolygóról. Habár Kylo a csatában elfogta Rey-t, Finn és BB-8 végül eljutottak a D'Qar bolygóra, az Ellenállás bázisára.

Hamar világossá vált, hogy hiába indulnának Luke keresésére, míg nem pusztítják el a Csillagpusztítót, így ki is eszeltek egy tervet, mely szerint a hőoszcillátort felrobbantva megsemmisíthető az egész bázis. Ehhez szükség volt egy felszíni csapatra is, mert belülről kellett akkora kárt okozni, hogy az X-szárnyúak be tudjanak repülni. Erre a feladatra önként jelentkezett Finn, aki úgy látta, ezzel együtt akár Rey-t is kiszabadíthatják a fogságból.

Rey végül ezt megoldotta önállóan, mivel elkezdte felfedezni magában Erőképességeit és használni is próbálta azokat. Így mire Han és Finn megérkeztek, már a folyosón találkoztak össze, hogy aztán az oszcillátor felé vegyék az irányt és véghez vigyék a küldetés másik felét is. A tölteteket el is helyezték, azonban épp ekkor járt erre Kylo Ren. Han úgy döntött, beteljesíti Leiának tett ígéretét, és megpróbálja hazavinni fiát. Ben másképp látta azt, hogy hol van valójában a helye, és egy hirtelen meghozott döntés eredményeként leszúrta édesapját. Csubakka éktelen haragra gerjedt, a távolból hasba lőtte egykori cimboráját, Kylót, majd élesítette a detonátorokat, így az X-szárnyúak most már be tudtak repülni az állomás megsemmisítéséhez.

Finn és Rey megpróbáltak elmenekülni, ám Kylo Ren állta útjukat. Finnt gyorsan harcképtelenné tette, ám Rey Luke egykori fénykardjával (melyet Finn hozott magával a Takodanáról) már keményebb diónak bizonyult. Kishíján le is győzte Rent, de eközben az ellenállók sikeresen felrobbantották az oszcillátort, és a bolygó elkezdett összeomlani. Rey-t és a sérült Finnt végül Csubakka vette fel a Sólyommal, és mindannyian épségben távoztak a bolygóból lett fegyverről. Rey ezután a BB-8-be rejtett térképet követve eljutott az Ahch-Tóra, ahol ténylegesen megtalálta Luke Skywalkert.

Az Első Rend előretörése

Habár az Ellenállás komoly győzelmet aratott a Csillagpusztító Bázisnál, mivel az Első Rend gyakorlatilag lefejezte az Új Köztársaságot, megállíthatatlanul nyomulhatott előre a galaxisban. Ehhez pedig a centrista világokat használták fel bástyaként. Elsődleges célpontjuk nyilvánvalóan az Ellenállás lett, így elsőként a D'Qart vették célba. Az Ellenállásnak sikerült evakuálni, viszont egy új technológiának, a hiperűrkövetésnek hála az Első Rend üldözőbe tudta őket venni, így egy hajsza vette kezdetét.

Egy összetűzés során a Kylo Rent kísérő két TIE vadász megsemmisítette az Ellenállás vezérhajójának, a Raddusnak a pilótafülkéjét is, így szinte a teljes vezetőség odaveszett, többek között Ackbar admirális is. Leia ugyanakkor egy Erő-burkot hozott létre maga körül, és visszahúzta magát a hajóba, így bár kómába esett, de túlélte az esetet. Távollétében a flotta vezetésére egy szintén egykori lázadót, és egyúttal Leia fiatalkori barátját, Amilyn Holdót nevezték ki.

Poe ugyanakkor nem bízott Holdóban, így Finn és egy szerelőlány, Rose Tico közreműködésével egy saját tervet is véghez akart vinni, mellyel lerázhatták volna az Első Rendet. Ehhez szükség volt egy kódtörőre, akit a Cantonica bolygóról verbuvált, DJ nevű, ködös hátterű alak jelentett volna. A férfi azonban némi pénzért cserébe elárulta az ellenállókat, így fogságba kerültek.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Luke ezalatt habár vonakodva, de megkezdte Rey kiképzését, aki rejtélyes módon többször kapcsolatba került Kylo Ren-nel az Erőn keresztül. A két fiatal akaratlanul is közel került egymáshoz, Rey pedig hitt abban, a fiú még menthető, így elindult, hogy személyesen is szembenézzen vele. Snoke zászlóshajójára, a Supremacy-ra érve viszont Kylo egyből mestere elé vitte a lányt, a Legfőbb Vezér megpróbálta kiszedni belőle, hol rejtőzik Luke Skywalker. Végül Kylóban győzött saját büszkesége, és mestere ellen fordult, ezt követően pedig Rey-jel ketten szálltak szembe Snoke testőreivel. Miután a harc véget ért, Rey megkérte Kylót, állítsa le az azóta szállítóhajókban a Crait bolygó felé haladó ellenállókra való tüzelést, a fiúnak viszont más tervei voltak. Arra kérte a lányt, álljon mellé, és majd közösen megreformálják a galaxist az Első Rend élén, hátrahagyva a régi, jedi és sith stigmákat, valami újat létrehozva. Rey ezt a kérést elutasította, és megpróbálta megragadni fénykardját, de arra Kylo szintén igényt tartott, így egy huzavona alakult ki kettejük között a fénykardért, melynek eredményeként a fegyver kettétört.

Holdo ezalatt a Raddus fedélzetén maradt, mert az eredeti terv az volt, hogy az Első Rend nem figyeli a kisebb hajókat, így elméletileg nem veszik észre a szállítókat, és békében elrejtőzhetnek a Craiten, mialatt a Rend azt hiszi, mind elpusztultak. Ehhez azonban valakinek a fedélzeten kellett maradnia, nem csak, hogy irányítsa a hajót, hanem azért is, hogy legyen rajta érzékelhető életjel, és így ne tűnjön fel az ellenállók távozása. Mikor DJ árulása nyomán az Első Rend elkezdte megtizedelni a szállítókat, Holdo egy elkeseredett lépésre szánta el magát, és fénysebességgel ütközött bele a Supremacybe, ami így kettétört.

Amilyn Holdo

A robbanás okozta káoszban Finn-nek és Rose-nak sikerült kiszabadulniuk, de útjukat állta a rohamosztagosok könyörtelen kiképzőtisztje, Phasma százados, aki személyes kudarcát látta a dezertáló Finnben. A fiú végül legyőzte egykori mentorát, és egy komp segítségével a csapat el tudta hagyni a lángoló csillagrombolót.

Holdo önfeláldozásának köszönhetően az Ellenállás megmaradt tagjai elérték a Craitet, ahol egy csata bontakozott ki. A vereség szinte biztosnak tűnt, ám ekkor felbukkant a Yoda erőszellemének útmutatásán felbuzdult Luke egy erőkivetülés formájában. Épp elég időre tartotta fel Kylót és az Első Rendet, hogy Rey a Sólyom fedélzetén kimenekítsen minden túlélőt. Luke végül belehalt az erőfeszítésbe, ugyanakkor megtette, amit kellett, szembenézett egykori tanítványával és unokaöccsével, illetve a jedihez leginkább méltóbb módon járt el, anélkül érte el célját, hogy akár egy sebet is ejtett volna bárkin.

A craiti vereség hatalmas érvágás volt az Ellenállás számára, így az ez követő legfontosabb feladatuk az újjáépítés lett. Ez nehézséget jelentett, ugyanis az Első Rend jelzavarókat helyezett el számos kulcsfontosságú kommunikációs ponton a galaxisban, így az ellenállók képtelenek voltak elérni szövetségeseiket. Végül csatlakozott a harchoz többek között Iden Versio lánya, Zay Versio, a lázadó hős Wedge Antilles, valamint a mon calamari flotta egy részével Ackbar admirális fia, Aftab Ackbar is. Nem sokkal később sor került egy új felszíni bázis kialakítására, méghozzá azon a bolygón, ahol Luke egykor Leiát képezte az Erő használatára, az Ajan Klosson.

A végső fázis

Palpatine terve a beteljesülés felé közeledett. Az Első Rend megteremtette a katonai bázist a galaxis szinte egészének megszállásával. Saját flottája, melyet az Első Renddel való egyesülés után Végső Rendnek keresztelt volna, szintén elkészült. Már csak az maradt hátra, hogy végre az egész rendszer élére állhasson új testében, melyre Rey felbukkanásával immár két jelöltje is akadt. Így hát elhatározta, egymás ellen uszítja a két fiatalt, hogy eldőljön, melyikük az erősebb, így egyúttal az alkalmasabb gazdatest. A nagyúr szétküldött egy adást a galaxisban, hogy felhívja magára a figyelmet, hamarosan pedig a Mustafaron, Vader kastélyának romjai között talált útkereső segítségével meg is érkezett hozzá Kylo Ren az Exegolra. A sith ekkor bemutatta neki hatalmas flottáját, melyet a bolygó felszíne alatt építettek fel hű követői, majd azt mondta a fiúnak, ez mind az övé lehet, ha megöli Reyt.

Ezalatt az Ajan Klosson Leia folytatta a lány kiképzését, melyet kiegészítettek az ősi jedi írások, amiket az Ahch-Tóról hozott el. Innen tanulta meg többek között a gyógyítás technikáját is, mely egy ősi, elfeledett képesség volt, és a saját életerejének átadásával járt. Mikor az Ellenállás tudomására jutott Palpatine visszatérése, azonnal tervezgetni kezdték, hogyan juthatnak el hozzá. A jedi írásokban Rey tudomást szerzett a két sith útkeresőről, és azonnal nyomozni kezdtek utána. Végül Lando segítségével megtalálták Ochi hajóját és holttestét a homok alatt, valamint egy tőrt, melyre sith betűket véstek. Ahhoz azonban, hogy C-3PO le tudja ezt fordítani, egy módosítást kellett rajta végrehajtani, melyet Poe egykori fűszercsempész ismerőse, Babu Frik vitt véghez. A tőr egyébként Ochinak is egy útmutató volt arra, hogyan eljusson az Exegolra, a rajta lévő feliratból pedig kiderült, a másik útkereső a második Halálcsillag roncsában van, az Endor bolygó körül keringő Kef Bir nevű holdon.

A csapat itt folytatta hát kutatását, és Rey meg is találta az útkeresőt, de váratlanul megjelent Kylo, aki elpusztította azt. Ezután egy párbaj bontakozott ki közöttük, melyben Ren kishíján felülkerekedett a lányon, ám ekkor édesanyja, aki természetes úton éppen halálán volt, utolsó erejével megszólította őt az Erőn keresztül. Ez olyan szinten sokkolta, hogy Rey a saját kardjával szúrta le őt. A következő pillanatban Rey is megérezte Leia halálát, így bűntudatból meggyógyította Ben sérülését.

Ezek az események olyan szinten rendítették meg Kylo világát, hogy apja emlékképének köszönhetően végül belátta, egész életében csak szerepeket játszott, mások elismerését próbálta megszerezni, sosem a valós, saját útját követte. Úgy döntött, ez egyszer azt teszi, amit tényleg helyesnek gondol, majd eldobta magától megkínzott fénykardját, hogy Rey után induljon, aki elvitte hajóját, hogy a benne lévő útkeresővel az Exegolra menjen.

Rey útja előbb az Ahch-Tóra vezetett, Ben ugyanis azt is felfedte előtte, hogy valójában Palpatine leszármazottja, így ő is kétségek között őrlődött. Végül Luke szelleme mutatott neki utat, mondván, ő is és Leia és tudták, honnan származik, mégis kiképezték őt, mert tudták, hogy jó szíve van, és ez bármilyen vérvonalat felülír. A lány végül ezen felbuzdulva ténylegesen az Exegolra indult, helyzetét az Ellenállás felé sugározva pedig a többiek is ide érkezhettek, mialatt Lando elindult, hogy a galaxist bejárva keressen bárkit, aki hajlandó lenne harcolni a sithek elnyomása ellen.

Végül Rey és Ben együtt álltak ki az Uralkodó ellen, aki felfedezte, hogy a kettejük kapcsolata sokkal több, mint puszta lelki hasonlóság. A fiatalok ugyanis egy diádot alkottak, ami azt jelenti, az Erőben egyként jelennek meg, így rendelkezhetnek egymás tudásával, képességeivel, és még tárgyakat is képesek a téren át mozgatni egymás között. Ennek a szoros kapocsnak az energiájával már nem is volt szüksége egy gazdatestre, ezt magába olvasztva ugyanis saját magát volt képes felerősíteni és visszahozni, teljessé alakítani. Rey szinte eszméletlenné vált a folyamatban, míg Ben képes volt talpra állni, de az újjászületett Uralkodó ledobta őt egy közeli szakadékba. Rey végül a régmúlt jedijeinek erejével legyőzte Palpatine-t, ám ehhez minden maradék erejére szüksége volt, a harc után pedig holtan esett össze. Ben kimászott a szakadékból, és megtalálta a lány testét, egy hirtelen gondolat kerítette hatalmába, miszerint a galaxisnak nem rá, a tömeggyilkos bűnösre van szüksége, hanem Rey-re, aki reményt adhat mindannyiuk számára. Így a diádon keresztül örökölt technika segítségével minden életerejét átadta a lánynak, ezzel feltámasztva Rey-t, míg ő maga belehalt a folyamatba.

Az égen ezalatt Poe és a flotta kishíján odaveszett, mire befutott Lando az úgynevezett Galaxis Flottájával, mely főként egyszerű emberekből állt, akik fegyvert ragadtak, hogy már akkor véget vessenek a Végső Rend rémuralmának, mielőtt az egyáltalán elkezdődhetne. Az így kialakult hatalmas összefogás megsemmisítette a félelmetes flottát, az emberek pedig galaxisszerte lázadásokba kezdtek, hogy megszabaduljanak az őket elnyomó megmaradt első rendi erőktől.

Nem sokkal később Rey egy saját fénykardot épített magának, mely arany színű pengével rendelkezett, Luke és Leia kardjait pedig a Tatuinra vitte, a Lars család egykori otthonához, hogy ott helyezze két mentorát szimbolikusan is végső nyugalomra. Mikor egy idős helybéli asszony arra járt, és megkérdezte tőle kicsoda ő, azt felelte, Rey Skywalker. Ezzel kifejezve, nem számít honnan jöttél, vagy kitől származol, a cselekedeteid határozzák meg azt, hogy ki vagy, nem pedig a vérvonal.

Hogy ezután mi történt, hogyan épült újjá a galaxis, milyen kormányzati berendezkedés jött létre, és Rey vezetésével feltámadt-e újra a Jedi Rend, azt egyelőre homály fedi, viszont idővel minden bizonnyal ez is kiderül majd. A Star Wars galaxisa egy olyan hatalmas és kiterjedt világ, mely mindig lehetőséget rejt egy újabb és újabb történet elmesélésére, legyen az akár a múltban, akár a jövőben. Egyelőre azonban itt ér véget az idővonal, a Végső Rend pusztulásával cikksorozatunk a végéhez ért. Reméljük, sikerült megismertetnünk és akár megkedveltetnünk is a történetek ezen új korszakát, mely még így is rengeteg kiaknázatlan lehetőséggel bír, így bizonyára jódarabig nem maradunk még újabb történetek hiányában, melyek elkalauzolnak minket abba a bizonyos messzi-messzi galaxisba.

A cikket Kelemen "Rixon" Richárd írta, kinek Rixon's Cantina nevű YouTube-csatornáján további Star Wars tartalmat találtok. 

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd, hogy értesítéseket küldjünk, és cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a GTA VI-ot vagy a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)