Hirdetés

Stranger Things 4. évad: 1 felvonás kritika - hatalmas vállalás, ami nem roskad össze saját súlya alatt

|

Megérte ennyit várni a Stranger Things folytatására, a negyedik évad első szelete pedig annyira jó, hogy most már féllábon is kibírjuk az utolsó két epizódig.

Hirdetés

Nagyon hosszú ideje teszik próbára a Duffer testvérek a Stranger Things-rajongók türelmét, hiszen 2019 júliusában kaptuk meg a harmadik szezont, azóta várjuk a folytatást. Azt a folytatást, amit kettéhasítottak, hiszen most még csak a negyedik évad első hét részét nézhetjük meg, a maratoni hosszúságú utolsó két epizódra júliusig várnunk kell. Ez elsőre furcsa és bántó döntésnek tűnhet, hiszen ki ne akarná egyben ledarálni az egészet, de ahogy haladunk előre a történetben, mi magunk is rá fogunk jönni arra, hogy abszolút érthető, miért választották ezt a megoldást. 

Az új Stranger Things évad ugyanis minden szempontból monumentális. Egyszerre három szálon és helyszínen folyik a cselekmény, miközben okosan és tudatosan építenek fel egy minden korábbinál grandiózusabb szezonzáró végjátékot, bontják ki teljesen az eddig megismert és megszeretett karaktereket, göngyölíti fel az összes idáig elvezető szálat, és vezetnek be egy olyan új főgonoszt, aki miatt sokakat gyötörhetnek majd rémálmok.

Hirdetés

Tökéletes írói döntésnek bizonyult az, hogy három jól elkülöníthető szálra és helyszínre húzták fel a történéseket, mivel így hangulatában és dinamikájában is teljesen eltérő módokon lehetett elmesélni az egyes szereplők kalandjait. A banda nagyja ugyebár még mindig az indianai Hawkinsban van, és nyilván azzal lesznek elfoglalva, amivel mindig: nyomoznak az aktuális furcsaságok és borzalmak után, hiszen mi mást is tennének az ifjak, aki egyébként már egyáltalán nem azok a kiskölykök, akiket 2016-ban megismerhettünk. Az évek múlását szerencsére az alkotók sem hagyták figyelmen kívül, így fiatal hőseinknek már más problémákkal, más élethelyzetekkel kell megbirkózniuk. Az új szereplő, vagyis a Joe Quinn által alakított Eddie remek adaléka lett az eddigi is kiváló mixnek, olyan ügyesen épül be a társaságba, mint ahogy anno Max is tette.

A második csapásvonal az immár különleges képességek nélküli Tizi, valamint Billy és Joyce történetszála lesz a napfényes Kaliforniában. Nos, Millie Bobby Brownról nem csak azért állapítható meg, hogy felnőtt, mert véleménye szerint 18. születésnapja óta teljesen másként kezeli őt a média. A színésznő játéka rengeteget fejlődött mostanra, a Maxet alakító Sadie Sink mellett (akire különösen a negyedik részben érdemes veszettül figyelni) toronymagasan ő nyújtja a legjobb teljesítményt, ami azért különösen nagy szó, mert egyébként kivétel nélkül mindenki remekel. Tizi borzasztó nehezen tud beilleszkedni, erre pedig jó pár lapáttal rátesznek a végtelenül paraszt kaliforniai diáktársak is, akik teljesen ok nélkül keserítik meg minden egyes napját a gimiben.

Annak a lánynak kell szürke kisegérként tűrnie a megaláztatásokat, aki korábban konkrétan ennek a világnak a szuperhőse volt, ez pedig nem kis feladat egy tinédzsernek. Ahogy nem kis feladat maga a szerep sem, Millie Bobby Brown viszont jelesre vizsgázik.

Tényleg azt érzi az ember, miközben megállás nélkül darálja a hosszabbnál hosszabb epizódokat, hogy ez a szezon (ami elvileg az utolsó előtti, lévén az ötödik etappal lezárják az egész történetet) nemcsak Matt és Ross Duffernek nagyon fontos, hanem mindenkinek, aki részt vett a produkció életre hívásában, és a színészgárda is mindent bele akart adni a lezárásba. Ez sikerült is nekik.

Végezetül itt van még nekünk Jim Hopper szála. Nyilván senki sem gondolta, hogy a harmadik évad végén tényleg örökre búcsút kell vennünk David Harbour karakterétől, ezt elég hamar tisztázták maguk az alkotók is, hiszen már jó ideje kiderült, hogy az öreg Hopper épp az oroszoknál próbálja elkerülni, hogy demogorgon vacsora váljék belőle. Sokkal több rejlik ebben a történetszálban is annál, mint elsőre hihetnénk, Harbour pedig kapott az íróktól pár igazán erős jelenetet. Bár korábban Millie Bobby Brown és Sadie Sink esetében megtettük, mégis nem lehet elégszer aláhúzni, annyira jól játszik mindenki, hogy nehéz bárkit is kiemelni a gárdából, Harbour is csak dicséretet érdemel.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Vétek lenne bármilyen fordulatot, csavart, meglepetést vagy akár ijesztést elspoilerezni a Stranger Things negyedik évadából azoknak, akik nem pörgették még le maguk is az első hét részt. Nem is tettük, és egyébként arra szeretnénk kérni benneteket, hogy amikor kommenteltek, ne szúrjatok ki a többiekkel. Ez a hét rész olyan élmény, amit mindenkinek magának kell megtapasztalnia. Sok közkedvelt sorozat bukik el pont a végjátéknál, és nyilván a mostani utolsó két rész és a majdani ötödik évad akár még itt is boríthatja a kártyavárat, és összetörheti minden rajongó szívét.

Mi viszont nagyon erősen bízunk abban, hogy ha valamit ilyen műgonddal készítenek elő, ennyire aprólékosan építenek fel, akkor abban nem kell majd csalódnunk. A negyedik évad első felében mindenesetre nem kellett, sőt sikerült túlszárnyalnia az elvárásainkat, pedig volt belőlük nem is kevés. A látvány pazar, süt róla, hogy a Netflix tényleg nem szabott gátat a kreativitásnak financiális okokból. A fényképezés remek, különösen a totálok gyönyörködtetik a szemet. Új főgonoszunk pedig annyira jól néz ki, és annyira vérfagyasztóan félelmetes, hogy az ember szinte nem is meri miatta elindítani a következő részt, de aztán persze mégis megteszi, annyira beszippantotta a történet. 

Sokszor teljesen jogosan kapja meg azokat a vádakat a Netflix, mint platform, hogy a minőség elé helyezi a mennyiséget, és futószalagon tolja elénk a középszerű, vagy még annál is rosszabb produktumokat. Ez nagyrészt igaz, de a Stranger Things csillaga annyira fényesen ragyog, hogy a világ legnagyobb szemétkupaca közepén is világítana. Az efféle szériák azok, amik miatt az ember úgy dönt, megéri az adott szolgáltatás havidíját kicsengetni, és bízik abban, hogy előfizetésért cserébe a jövőben is kapni fog hasonló tartalmakat. Rengeteg problémával küzd jelenleg a Netflix, többféle fronton is újra kell gondolni a platform hosszútávú céljait, de az egészen egyszerűen nem lehet kérdés, hogy a nézők szívéhez és pénztárcájához a Stranger Things szintű műsorokon át vezet az út. 

A negyedik évad minket tehát teljesen elvarázsolt, és nagyon várjuk a tényleges, valódi befejezését, no meg persze a lezáró ötödik évadot. Az előbbi július elsején fog megérkezni, addig bőven lesz ideje mindenkinek végigizgulni ezt a hét epizódot. Ha pedig már túl vagytok ezen, akkor lent, a kommentek között bátran meséljetek arról, hogy nektek hogy tetszett a negyedik szezon első felvonása - persze továbbra is spoilerek nélkül!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)