Hirdetés

Szabadon felhasználható közkincs lesz idén a Micimackó és több legendás író műve

|

A közkincssé váló eredeti szövegeket bármilyen engedély, vagy jogdíj nélkül használhatja fel bárki idéntől.

Hirdetés

Mivel a világon nincs egységes szerzői jogi rendszer, nem mindenhol azonos kritériumok alapján válik egy művészeti alkotás közkincssé. Hazánkban egy adott szerző halálát követően hetven évvel jár le az eredeti alkotásaikhoz kapcsolódó szerzői jogok időbeli hatálya, de például az Egyesült Államokban ezt sokszor az adott mű megjelenéséhez is kötik, a kapcsolódó törvény értelmében például számos, 1926-ban megjelent könyv, zenemű, vagy film idén válik közkincssé.

Ezek között a huszadik század számos legendás szerzőjének műveit is megtaláljuk.

Hirdetés

Így A. A. Milne számos gyermek ifjúkorát színesítő története, a Micimackó első novelláskötete is szabadon felhasználható és terjeszthető lesz. Igaz, például Tigris karakterét csak két év múlva írhatja bele a saját történetébe valaki jogi következmények nélkül, ő ugyanis csak a második, rövid történeteket tartalmazó kötetben, a Micimackó kuckójában került bemutatásra 1928-ban.

Emellett természetesen a Micimackó feldolgozásai, így a Disney-rajzfilmek sem válnak közkincssé, hiszen azok saját szerzői jogokkal bírnak.

De idén jár le a szerzői jogi védelem időtartama Agatha Christie egyik Poirot-története, Az Ackroyd-gyilkosság, Arthur Conan Doyle spirituális regénye, A köd földje, Franz Kafka könyve, A kastély, illetve Ernest Hemingway első regénye, az A nap is felkel kapcsán is.

Ezeken kívül sok más művészeti alkotás kerül még a közkincs jogi kategóriájába a mai napon, ezekről itt találjátok a teljes listát. Ebből például az is kiderül, hogy a magyar alkotók közül az 1951-ben elhunyt Egry József festőművész és a Illés Jenő filmes munkái érintettek.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)