Hirdetés

Szétszedik a nézők a Netflix kleopátrás dokudrámáját, de a kritikusok sem kíméletesebbek

|

Ami fikciós sorozatban még elmegy, dokumentarista alkotásban főbenjáró bűn.

Hirdetés

Darázsfészekbe nyúlt a Netflix, és már a premier előtt sejthető volt, hogy a közönség, vagy legalábbis annak jelentős része elutasítóan reagál majd a Kleopátra, Egyiptom királynője című dokudrámára, ami tulajdonképpen az Afrikai királynők: Nzinga folytatásának tekinthető, és mindkét alkotás mögött Jada Pinkett Smith áll producerként. Amivel a szóban forgó produkció bekerült a hírekbe, az nem más, mint hogy Egyiptomban jókora botrányt kavart, amiért a címszerepet a színes bőrű Adele James kapta. Választását a rendező történelmi tényekkel próbálta alátámasztani, de érvelése finoman szólva is sántított.

Ettül függetlenül a négy epizódból álló évad a az előzetesen kitűzött napon, május 10-én elrajtolt, de ami utána történt, az már aligha lehetett összhangban a Netflix terveivel, hiszen ritka egységfrontot képezve mind a nézők, mind a kritikusok szanaszét cincálták az alkotást.

Hirdetés

A Rotten Tomatoes oldalán 10 kritika alapján 10 százalékon áll, ami pedig a nézőket illeti, eddig több mint ötezren vették a fáradságot, hogy pontozzanak, aminek 2 százalék az eredménye. És ez még jónak számít, mert kevéssel ezelőtt 1 százalékon állt. (Viszonyításképp az Afrikai királynők: Nzinga 88 százalékot kapott a hivatásos ítészektől és 15-öt a nézőktől.) A Metacritiken 45/100 pont áll szemben 0,1/10-zel, de az 1,1-es IMDb pontszámra sem lehetnek büszkék az alkotók.

Valószínűleg mindenki elnézőbb lenne a Kleopátra, Egyiptom királynőjével, ha fikciós sorozatról lenne szó, elvégre a szintén netflixes Bridgerton család például úgy tudott kritikai és közönségsiker lenni, hogy a valóságosnál jóval sokszínűbbnek ábrázolja a régenskori Angliát, élén Sarolta királynéval. Tina Gharavi rendezése azonban történelmi dokumentumfilmként próbálja eladni magát, és az ilyesmitől azt várná el az ember, hogy hitelességre törekedjen. Márpedig a történészek abban szinte kivétel nélkül egyetértenek, hogy az egymás között házasodó ptolemaida dinasztia gyermeke, VII. Kleopátra aligha lehetett fekete.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)