Hirdetés

Sztrájkba kezdenek amerikai írók és forgatókönyvesek, sok sorozat, film és műsor szünetelhet emiatt

|

Megelégelték a stúdiók hozzáállását, munkabeszüntetést terveznek.

Hirdetés

Amikor 2007 végén az Amerikai Írók Céhe (Writers Guild of America, WGA) sztrájkot hirdetett, azt megérezte a szakma: a 100 napon át tartó munkabeszüntetés miatt számos sorozat készítése leállt, esti műsorok vonultak szünetre, és több széria is rövidített évaddal futott. Az Agymenők, a Dr. Csont, a Breaking Bad, több CSI, a Family Guy, a Hősök, a Dr. House, az Így jártam anyátokkal, a Lost és még sok minden más is érintett volt.

Hasonló hatása lehet a ma induló sztrájknak, amelynek elsődleges oka az, hogy a WGA képviselői úgy érzik, az írókat a stúdiók igyekeznek szabadúszóvá, alkalmi munkavállalóvá tenni, és ez veszélyezteti a szakma jövőjét.

Hirdetés

A WGA tárgyalásokat folytatott a Filmes és Televíziós Producerek Szövetségével (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP), de ezek nem vezettek eredményre. Az AMPTP közleménye szerint az általuk bemutatott csomaggal jelentősen emelni akarták az írók bérét, illetve a streamelt tartalmak után járó illetékeket, illetve hajlandó lett volna ezt tovább fokozni, de a WGA olyan követelésekkel állt elő, amiket az AMPTP nem tudott teljesíteni.

A WGA azt akarta elérni, hogy kötelező legyen határozott időre alkalmazni írókat adott számban, de az AMPTP úgy érzi, ennek következtében akkor is kénytelenek lennének a filmesek fizetni valakit, ha nincs rá szükség. Az Írók Céhe szerint a cégek alkalmi munkavállalókká tették az írókat, ezzel értéktelenítve a szakmát, és nem tudják elfogadni, hogy bizonytalanságban kell dolgozniuk. A WGA áprilisban szavazást tartott, tagjainak 98%-a támogatta a sztrájkba lépést.

A munkabeszüntetés hatása elsősorban a napi műsorokon és talk show-kon lesz érezhető, de ha elhúzódik, a tévésorozatok, filmek munkálatai is leállnak majd.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)