Hirdetés

Sztrájkot hirdettek az amerikai filmesek, hosszú időre leállhatnak a forgatások

|

Stábtagok tízezrei léphetnek akcióba a munkakörülmények javításáért.

Hirdetés

A koronavírus számos iparágat térdre kényszerített, melyek között a filmipart különösen komoly gyomros érte a mozik kényszerű bezárásával és a forgatások leállításával.

A szakma csak most kezd magához térni, ám újabb viharfelhők gyülekeznek felette, mivel a filmes és tévés stábtagokat tömörítő amerikai-kanadai szakszervezet, az Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) országos sztrájkot helyezett kilátásba, ha hétfőig nem elégítik ki a munkakörülmények javítását és a fizetések emelését érintő köveléseit.

Hirdetés

A 150 ezer tagból álló, 1893-ban alapított érdekvédelmi csoport a stúdiókat képviselő szövetséggel, az Alliance of Motion Picture and Television Producersszel (AMTPS) tárgyal, elsősorban a filmes háttéremberek (pl. operatőrök, díszletezők, sminkesek stb.) pihenő- és ebédidejéről, illetve a legrosszabbul fizetett kollégák bérezésének korrekciójáról.

Ha az október 18-i határidőig nem születik megegyezés, az IATSE 60 ezer tagja kezdhet sztrájkba, amivel lényegében leállhat az amerikai film- és műsorgyártás. A munkabeszüntetés ugyanis három, széles körű iparági szerződésben érintett projektekre vonatkozik (Basic Agreement, Area Standards Agreement, Videotape Agreement), melyek szinte a teljes gyártást lefedik a nagy stúdiók mozifilmjeitől a tv-sorozatokon át a valóságshow-kig.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A leállást csak a Commercials Agreement és a Low Budget Agreement nevű szerződés hatálya alá tartozó produkciók úszhatják meg, ezek sorába például reklámfilmek és 15 millió dollárnál kisebb költségvetésű projektek tartoznak.

A stúdiókat tömörítő szervezet szóvivője összességében bizakodó, az ABC Newsnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a hátralévő napok során "jóhiszeműen" tárgyalnak a filmipar működését biztosító új szerződésről. Az AMTPS-nek persze van is miért erőlködnie, a sztrájk ugyanis határozatlan időre szól, így az elhúzódó tárgyalások komoly bevételkiesést okoznának.  

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)