Hirdetés

Tarantino rámutatott a Joker hibáira, de a film egyik jelenetét ő is imádja

|

Szerinte aki nem nagy vásznon látta a filmet, az bánhatja.

Hirdetés

Hogy a 2019-ben bemutatott Joker meddig lesz még beszédtéma, az jó kérdés, mindenesetre ha maga Quentin Tarantino értekezik róla, méghozzá egy olyan podcastban, amiben egy másik kiváló filmessel, Edgar Wrighttal (Haláli hullák hajnala, Nyomd, Bébi, nyomd!, Scott Pilgrim a világ ellen) vitatja meg a filmet, na, arra azért mégsem legyintünk csak úgy. Márpedig pont így történt, méghozzá az Empire jóvoltából, melynek legutóbbi számát maga Wright állította össze.

De most vissza a Jokerhez. Tarantino a háromórás beszélgetés egy pontján leszögezi, hogy számára a film talkshow-s jelenete "zsigeri" szintű szubverzió, de aztán rendes történetmesélő módjára kicsit messzebbről indít: bár szerinte jól ritmizált, hatásos film a Joker, "kicsit egyhangúnak" érzi, a koncepciójával pedig eleve nem tud dűlőre jutni:

"Most már itt tartunk? Fogjunk meg kiváló filmeket a hetvenes évekből, majd faragjuk őket újjá popkulturális műkincsekké?"

Hirdetés

Igen ám, de Tarantino ekkor visszatér a Joaquin Phoenix címszereplőjét és Robert De Niro talkshow-házigazdáját egymás elé állító jelenethez, hiszen ott valami megváltozik, már többről beszélünk, mint szimpla feszültség, odaszegezi tekintetünket a vászonra, szóval lényegében megfagy a levegő.

Tarantino itt azt is megjegyzi, hogy aki amúgy nem moziban látta a filmet, az ráfázott:

"Mintha egy remek szex vagy édeshármas helyett csak kiverték volna."

Szerinte nemcsak az forgatja fel fenekestül a szóban forgó jelenetet, hogy mennyire feszült vagy izgalmas, hanem az, hogy a "Joker egy kibaszott őrült", Robert De Niro karaktere pedig szerinte nem a film gonosza, csupán egy "seggfej komikus", annak pedig nem nagyobb, mint mondjuk David Letterman.

"Hiába nem szolgált rá a halálra, a közönség mégis azt akarja, hogy Joker végezzen vele, hogy pisztolyt szegezzen a fejéhez és kurvára elsüsse azt. Ha nem így tett volna, az felhúzta volna a nézőt. Nagybetűs szubverzió" - összegzi Tarantino, mert hát szerinte Todd Phillips rendező filmje itt arra készteti közönségét, hogy "rohadt elmebeteg" módjára gondolkozzon és valami olyasmit akarjon, amit normális esetben nem. "És ezt úgysem ismeri be a néző."

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)